2008-08-18

Kova su valdininkų ir politikų algomis vokeliuose: 2 žingsnis

 

Klaipėdos TS-LKD kandidatų į Seimą vardu pasiūlėme visiems TS-LKD kandidatams atsisakyti „vokelinių" išmokų

 

Jau rašiau apie kovos su „vokelinėmis" politikų algomis pirmąjį žingsnį.

Užvakar žengėme antrąjį: 2008 08 17 d. vykusiame TS-LKD tarybos posėdyje pristačiau tarybos nariams (jų yra virš 150) visų aštuonių* (sąrašas – šio straipsnio apačioje) TS-LKD klaipėdiečių –kandidatų į Seimą iniciatyvą-pasiūlymą:

1. Įrašyti į TS-LKD rinkimų programą pirmu punktu  „vokelinių" ir panašių išmokų panaikinimą visų lygių ir rangų politikams ir valdininkams, pirmiausiai pradedant nuo Seimo narių;

2. Visi TS-LKD kandidatai raštu pasižada, kad jei/kai taps Seimo nariais, tai iškart kitą dieną po priesaikos atsisakys „vokelinių" – neatsiskaitytinų, neapmokestinamų išmokų ir kitų neskaidrių, neviešų, neapmokestinamų mokesčiais slaptųjų algų ar jų priedų;

3. Dabartiniams TS-LKD frakcijos Seimo nariams tokį atsisakymą padaryti iškart po dabartinių Seimo atostogų, tai yra š.m. rugsėjo pradžioje ir iškart registruoti atitinkamų įstatymų pataisas.

Negaliu teigti, kad šis pasiūlymas buvo sutiktas labai entuziastingai. Buvo ir skeptiškų pasisakymų. Tačiau susilaukėme europarlamentaro Vytauto Landsbergio paramos: jis pritarė tokiai idėjai, o suabejojusiems, kad gal tai „pigus populizmas ir pigios spekuliacijos" trumpai papasakojo, kad Europos parlamente absoliučiai visi biudžetiniai pinigai naudojami griežtai atsiskaitytinai, viešai ir skaidriai – viskas lengvai patikrinama ir matoma paprastam rinkėjui, nėra jokių „vokelinių" lėšų.

 

Skepsį ir abejones pamažu pradeda sklaidyti ir patys Seimo nariai: tą pačią TS-LKD tarybos posėdžio dieną delfi.lt rubrikoje „Balsuok 2008" TS-LKD frakcijos narys Jurgis Razma vėlai vakare publikavo straipsnį „Atsikratyti valdžios privilegijų trūksta tik ryžto", kuriame bando aptarti kovos su slaptomis politikų algomis būdus bei problematiką.

Šio straipsnio komentaruose, beje, verda labai rimta diskusija, kurioje nemažai puikių pasiūlymų tiek kandidatams į seimą, tiek patiems seimo nariams.

Toje pačioje rubrikoje – informacija apie Klaipėdos m. savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos narių atsisakymą imti „vokelines" išmokas: „Klaipėdos konservatoriai prieš rinkimus atsisako pinigų kanceliarinėms išlaidoms".

Šią informaciją, tik pilnesnę, skelbia nesenai startavęs naujienų portalas www.atn.lt straipsnyje „Klaipėdos konservatoriai atsisako „algos vokelyje" ir siundo Mokesčių inspekciją".

Diskusijos ir analizės šia tema žiniasklaidoje tęsiasi: lrytas.lt - registruotiems vartotojams nuoroda čia, o neregistruotiems – čia: „Valdininkų uždarbį išpučia solidūs priedai LR 2008 08 16".

 

Aštuoni TS-LKD klaipėdiečiai –kandidatai į Seimą:

 

Nr.

V., pavardė, tinklapis

Vienmandatė/daugiamandatė

36

Agnė Bilotaitė

Marių vienmandatė Nr. 21

51

Pranas Žeimys

Pajūrio vienmandatė Nr. 22

62

Nerijus Čapas

Danės vienmandatė Nr. 19

64

Petras Grecevičius

daugiamandatė

68

Evaldas Jurkevičius

Baltijos vienmandatė Nr. 20

73

Alfonsas Vildžiūnas

daugiamandatė

82

Naglis Puteikis

daugiamandatė

117

Linas Liekis

daugiamandatė

 

Komentarų nėra: