2015-10-22

N.Puteikis įregistravo nori didesnio NPD remdamasis N.Mačiulio ir kitų ekonomistų siūlymu

"Tuo tarpu panašu, kad Seime tariantis dėl 2016 m. biudžeto mokestinių iniciatyvų bus ir daugiau. Vakar Seime taip pat pritarta Vyriausybės siūlytam GPM įstatymo pakeitimui nuo 2016 m. padidinti mėnesio neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) nuo 166 iki 200 Eur.

Tačiau Seimo narys Naglis Puteikis tikina, kad spręsdamas dėl šio projekto Seimas kartu turės apsispręsti ir dėl jo įregistruoto pasiūlymo susieti NPD su minimalios mėnesinės algos dydžiu, nustatant, kad jo neviršijančios pajamos nėra apmokestinamos.

„Neproporcingas darbo pajamų, ypač minimalių, apmokestinimas yra viena pagrindinių skurdo priežasčių Lietuvoje, todėl Seimo narys Puteikis pritaria pozicijai, kad būtina didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį, tokiu būdu mažinant darbo jėgos mokestinę naštą, tačiau kritikuoja Vyriausybės pasiūlymą nustatyti, kad šis dydis būtų 200 Eur", – teigiama p. Puteikio pranešime.


N.Mačiulis taip pat siūlo tą patį:

„Lietuvos mokesčių sistemos progresyvumą užtikrina ne tik NPD ir PNPD, bet ir socialinio draudimo įmokos. Šioms įmokoms lubų nėra, priešingai nei daugelyje kitų ES šalių, o visos išmokos – senatvės pensija, motinystės pašalpa, bedarbio draudimo išmoka – yra apribotos labai žemame lygyje. Tai, beje, sukuria labai didelį apmokestinimo progresyvumą, kurio, panašu, GPM įstatymo pataisų autoriai niekaip nesuvokia. Dabartiniai pasiūlymai niekaip nepadėtų mažiausias pajamas gaunantiems dirbantiesiems – jų mokamas GPM tarifas nemažinamas. Būtent NPD didinimas gali greičiausiai ir efektyviausiai pasiekti socialdemokratines vertybes. Sulyginti NPD su MMA siūliau jau gana seniai, tai labai apribotų politikų polinkį nevertinant galimybių didinti vis didesnį minimalų atlyginimą. Žinoma, dar geriau nustatyti aiškią taisyklę, kaip MMA priklauso nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje – tuomet nebeliktų vietos tuščiam populizmui", – sako p. Mačiulis.

Komentarų nėra: