2016-01-15

Seimas nevykdo pažadų ir nepasirūpina karo ir pokario našlaičiais, kurių tėvai nėra žinomi

Dėl karo ir pokario našlaičių, kurių tėvai nėra žinomi
Gerbiami Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijų nukentėjusių asmenų teisių ir reikalų komisijos nariai, į mane kreipėsi Našlaičių draugijos atstovai, informuodami, kad Jūs esate paruošę Asmenų, nukentėjusių nuo1939-1990 m. okupacijų įstatymo pakeitimą, kuris pripažintų nukentėjusiais tuos karo ir pokario metais našlaičius, kurie nežino kas yra jų tėvai ir neįmanoma to nustatyti.
Pvz. Henrikas Žilinskas, Juozo , spėjama gimimo data yra 1941 antras pusmetis, pateko į Marijampolės vaikų namus apie 1946 metais. Jis nuo 1973 m. vykdo savo tėvų paiešką, tačiau nieko neranda, nes nėra dokumentų, arba jis įregistruotas kita pavarde. Gal jis partizanų vaikas, tėvai gal specialiai pakeitė jo vardą ir pavardę ir atidavė į vaikų namus? O gal jo tėvai žuvo ir kažkokie kiti žmonės jį atidavė į tuos vaikų namus. Greičiausiai to nebepavyks nustatyti.
Bet kokiu atveju akivaizdu, kad tokio likimo žmonės yra labai nukentėję nuo to meto okupacijų, nes visą gyvenimą kankinasi ieškodami atsakymo kas jų tėvai ir ar jų vardai bei pavardės yra tikros.
Gerb.Henrikas Žilinskas informavo, kad Jūs žadėjote šį įstatymo projektą priimti dar 2014 m.rudens sesijoje. Taigi jau praėjo pusantrų metų, kaip šis pažadas nevykdomas. Šis įstatymo projektas nr. XIIP-2030 parengtas kartu su Genocido ir rezistencijos tyrimo centru bei Našlaičių brolija ir apsvarstytas Seimo komitetuose, jam pritarė ir ministerijos bei Vyriausybė.
Gerb.Henrikas Žilinskas atkreipė dėmesį, kad ne dėl pinigų, o dėl statuso jiems, dar likusiems tokiems našlaičiams yra svarbi ši įstatymo pataisa.
Tokių kaip H.Žilinskas yra tik keli šimtai, kasmet dalis jų miršta.
Prašyčiau imtis priemonių, kad šis įstatymo projektas būtų priimtas be eilės prasidėsiančioje 2016 kovo mėn. Seimo sesijoje.
Jei reikia., galiu padėti surinkti parašus, kad būtų svarstoma skubos tvarka.
Naglis Puteikis

Komentarų nėra: