2016-05-13

Į pagalbą Vilniaus merui R.Šimašiui, kuris neranda liberalų didelių sąsajų su koncernu “MG Baltic”.

Perskaičiau, kad Vilniaus meras R.Šimašiui kol kas nepavyksta rasti  liberalų rimtų sąsajų su koncernu "MG Baltic", tik smulkmenas, kaip pvz. http://www.delfi.lt/verslas/verslas/r-simasius-praso-ivertinti-konkurso-kuriame-galbut-figuruoja-mg-baltic-skaidruma.d?id=71268354
Noriu jam padėti, todėl įdedu savo pernykščio laiško šia tema kopiją:

Lietuvos Respublikos Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkui Vitalijui Gailiui
Nr. SN-S-0921/2015 09 21

Prašau Antikorupcijos komisijos atlikti tyrimą dėl dviejų galimos korupcijos atvejų, kurie svarbūs ne tik dėl valstybei padarytos milijonais eurų skaičiuojamos žalos dydžio, bet ir todėl, kad yra tipiški šalies mastu plačiai paplitusios praktikos pavyzdžiai, atskleidžiantys bendrą korupcinę schemą, kurią būtina kuo skubiau išardyti, nustatant ir pašalinant veiksnius, sudarančius sąlygas pelnytis valstybės sąskaita, tarp jų ir vadinamąsias „spragas" teisės aktuose. 
2015 m. rugsėjo mėnesį žiniasklaida paviešino informaciją, kad AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras", 2014 m. pavasarį 58 metams pratęsęs nuomos sutartį buvusios radijo stoties pastatams (bendras plotas 1360,63 kv. m.) priskirtam 7, 26 ha valstybinės žemės sklypui, esančiam Tujų g. 2, Vilniuje, 2015 m. rugsėjį šiuos pastatus ir teisę į sklypo nuomą pardavė UAB „MG valda". Visuomenei nėra žinomos nei šio sandorio kaina, nei aplinkybės, nes AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras" atstovai žurnalistams jų neatskleidė. Vidutinė strategiškai itin patogioje sostinės vietoje esančio sklypo vertė, VĮ „Registrų centras" duomenimis, 2009 m. pradžioje buvo didesnė nei 16,3 milijonų Eur. Šio, o taip pat kitų panašių sandorių žalą valstybei ir korupcinę esmę apibendrina vienoje iš publikacijų pacituotas Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus skyriaus vadovo Arvydo Juškos pasisakymas:
„Rugsėjo 15 dieną į patikrinimą Tujų g. 2 atvykęs ir jo savininkų neradęs A. Juška sakė, kad jam akivaizdu, jog „Telecentras" šioje istorijoje susiformavo kuo didesnį sklypą ir pardavinėjo ne statinius, bet teisę į žemės nuomą. „Iš to, ką matome, pastatai nėra naudojami pagal paskirtį ir nepanašu, kad jie bus naudojami", – žvelgdamas į apleistą kontrolės postą šalia sklypo vartų sakė jis. A. Juška pasakojo, kad tokie sandoriai tarp šalių vyksta nuolat, bet valstybė iš to nieko negauna. „Jie lygtais pardavinėdami statinius iš tikrųjų parduoda teisę į nuomą", – pridūrė jis. A. Juška aiškino, kad faktinio naudojimo patikrinimo metu gali būti nustatyta, kad „MG Valdai" ten esančių objektų eksploatavimui visos jiems priskirtos žemės nereikia." (http://www.delfi.lt/verslas/nekilnojamas-turtas/sandoris-patrauklioje-vilniaus-vietoje-patrauke-demesi.d?id=69022000)
Seimo Antikorupcijos komisijos prašau, atliekant tyrimą, ne tik išsiaiškinti šio konkretaus sandorio aplinkybes ir įvertinti valstybės valdomos įmonės AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras" veiksmus, bet ir inicijuoti teisės aktų projektus, užkertančius kelią masiniam pelnymuisi valstybės sąskaita, kai nedideliems pastatams ar jų grupėms priskiriami neproporcingai dideli valstybinės žemės sklypai, kurie vėliau parduodami prisidengiant pastatų pardavimu, todėl valstybė negauna pajamų, kurias galėtų gauti pardavusi sklypus už komercinę kainą.
Taip pat prašau pradėti tyrimą dėl didelę žalą valstybei padariusio ir galimai korupcinio sandorio, kai UAB „Lietuvos kino", kurios vienintelis akcininkas yra Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, generalinis direktorius Juozas Koreiva 2012 m. rugsėjo 12 d. be Kultūros ministerijos žinios už 1,4 mln. litų pardavė bendrovei „Kauno grūdai" J. Basanavičiaus gatvėje Palangoje stovėjusį buvusio kino teatro „Jaunystė" pastatą. Kultūros ministerija dėl šio sandorio kreipėsi į teisėsaugą, prašydama ištirti, ar J. Koreiva bei kiti asmenys negavo iš jo sudarymo turtinės ar kitokios naudos, tačiau teisėsaugos institucijos priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą. Vis dėlto šį atvejį ištirti ir įvertinti būtina, kad būtų užkardyta galimybė ateityje pusvelčiui pardavinėti UAB „Lietuvos kinas" valdomą turtą, todėl prašau Seimo Antikorupcijos komisijos pradėti tyrimą.

PRIDEDAMA: 
Nuorodos į publikacijas internete:
Pagarbiai, Seimo narys Naglis Puteikis

Komentarų nėra: