2016-11-30

Pasityčiojimą iš gyventojų - šiukšlių mokestį pagal buto plotą - nutraukime švedišku būdu,kartu sustabdytume biudžeto grobstymą.

Švedijoje labai efektyviai rūšiuoja vienbučiuose ir daugiabučiuose (rakinamuose aptvaruose stovi rūšiavimo konteineriai). Už šiukšles mokama pagal svorį, todėl švedai nori ar nenori, bet rūšiuoja maksimaliai. Švedai šiukšles degina, bet ten pasiektas partijų susitarimas keisti naftą atsinaujinančiais ištekliais - geotermine šiluma, šiukšlių deginimu šilumai išgauti ir gaminti biodujas visuomeniniam transportui iš bioskaidžių atliekų. Susitarimas taip pat apima ir šiukšlių deginimą aukštesnėje nei kad Lietuvoje temperatūroje, kad sudegtų dioksinai ir pan. , viskas atvira visuomenės lankymui, jokia informacija neslepiama.
Tą švedišką variantą pristatinėjau kolegoms politikams jau daugelį metų, bet iš Klaipėdos liberalų susilaukdavau tik patyčių, o iš TS-LKSD - neslepiamos paniekos. Kitos didžiosios partijos tuo tarpu plovė pinigus per taip vadinamą antrinį rūšiavimą sąvartynuose (beveik nerūšiuotos šiukšlės suverstos į bendrą purviną masę, iš kurios ant konvejerių bandoma ištraukti vieną kitą popieriaus ar plastiko skiautę). 
Seimo Energetikos komisijai pristačiau šią švedišką šiukšlių rūšiavimo sistemą. Matydamas visiškai kitokią, nei anksčiau reakciją, tikiu, kad įgyvendinsime tai ir Lietuvoje.
Tokiu būdu nutrauktume pasityčiojimą iš gyventojų - šiukšlių mokestį pagal buto plotą ir užkardytume besaikį biudžeto lėšų vogimą antriniame šiukšlių rūšiavime sąvartynuose.

Komentarų nėra: