2017-03-31

Prisijungiau prie Seimo narių A.Bilotaitės, I.Šimonytės, Seimo Audito komiteto narių ir kitų Seimo narių iniciatyvos prašyti Prezidentės vetuoti Viešųjų pirkimų įstatymą, nes jame palikti korupciniai vidaus sandoriai.

Lietuvos Respublikos Prezidentei                                                      2017-03-31 Nr.330(1)

Daliai Grybauskaitei


Jūsų Ekscelencija,


Kreipiamės į Jus prašydami vetuoti 2017 m. kovo 30 d. Seime priimtą Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymą (Nr. XIIP-3750(4), kuriuo Seimo dauguma patvirtino, kad  vidaus sandoriai bus leidžiami tik daliai perkančiųjų organizacijų, tačiau tokių sandorių negalės sudaryti valstybės įmonės, akcinės ir uždarosios akcinės bendrovės, kuriose valstybei priklauso daugiau kaip pusė akcijų.

Šioje nuostatoje galima įžvelgti prieštaravimą Lietuvos Respublikos Konstitucijai, kai teisę sudaryti vidaus sandorius turės tik dalis subjektų, o kitiems subjektams ši teisė negalima, nors toks skirtumas nėra pagrįstas jokiais objektyviais kriterijais.

Kompetentingos Lietuvos Respublikos institucijos buvo nustačiusios netinkamų šios praktikos taikymo pavyzdžių ne vien valstybės kontroliuojamose įmonėse, bet ir savivaldybėse, juo labiau, kad savivaldybėse ši praktika taikoma gana dažnai.

Valstybės kontrolės, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Konkurencijos tarybos bei Viešųjų pirkimų tarnybos nuomone, vidaus sandoriais naudojamasi neskaidriai, pažeidžiant konkurencijos principus ir sukuriant prielaidų korupcijai.

2015 m. Valstybės kontrolės audito (Nr. FA-P-30-1-32) metu nustatyta, kad savivaldybių praktika sudaryti vidaus sandorius vis plečiasi – teigtina, kad vidaus sandorių išimtis savivaldybėse jau tapusi taisykle.

2013 metais savivaldybės sudarė vidaus sandorių už daugiau negu 16 mln. eurų (9 proc. visų vidaus sandorių), 2014 -aisiais – atitinkamai 74 mln. eurų (59 proc. ), o 2015 metais – 206 mln. eurų (68 proc.). Preliminariais duomenimis, 2016 metais savivaldybių sudarytų vidaus sandorių vertė siekia beveik 70 mln. eurų ir tai sudarė apie 50 proc. visų vidaus sandorių vertės.

Vidaus sandorių pasekmės - prastesnė prekių, paslaugų ar darbų kokybė už didesnę nei rinkos kainą, neracionaliai naudojamos viešosios lėšos, galimybė susikurti monopolijoms, užkertamos galimybės verslumui regionuose.


Konkurencijos tarybos 2015 m. atliktas atliekų sektoriaus tyrimas parodė šią tendenciją: gyventojai tose savivaldybėse, kurios sudaro vidaus sandorius, moka nuo 5 iki 100 proc. daugiau už komunalines atliekas.

Egzistuojanti vidaus sandorių taikymo praktika pažeidžia Konstituciją dėl ribojamos konkurencijos, nepaisoma Konstitucinio teismo jurisprudencijos ir Lietuvos Aukščiausiojo teismo praktikos.

Konkurencijos tarybos praktikoje nagrinėti vidaus sandoriai, kuriais be konkurencijos buvo perkamos viešosios paslaugos gyventojams (pavyzdžiui, komunalinių atliekų surinkimo iš gyventojų, kapinių priežiūros, šilumos gamybos, viešojo transporto) pripažinti pažeidžiančiais Konkurencijos įstatymą.


Priimto įstatymo nuostatos, kuriomis reikalaujama, kad prieš sudarant vidaus sandorį, būtų įsitikinta, jog kitais būdais neįmanoma užtikrinti tinkamos paslaugos kokybės, kainos bei prieinamumo, nėra pakankamos užtikrinti, kad vidaus sandoriai bus vykdomi skaidriau nei iki šiol. Analogiškas reikalavimas kyla ir šiuo metu iš Konkurencijos įstatymo, tačiau praktika rodo, jog tai neturi realaus poveikio, t.y. vertinimas, ar geresnė alternatyva egzistuoja, jeigu ir atliekamas, tai tik formaliai.

Prašome Jūsų vetuoti šį įstatymą ir palaikyti vidaus sandorių uždraudimą savivaldybėse. Vidaus sandorių panaikinimas nereikštų, kad savivaldybėms yra draudžiama pirkti paslaugas iš savivaldybės įmonių. Savivaldybės ir toliau galės pirkti iš jų, tiesiog tai turės daryti konkurso būdu, t. y. savivaldybės įmonė turės laimėti atvirą konkursą, siūlydama palankesnes sąlygas nei konkurentai. Tai priverstų savivaldybių kontroliuojamas įmones pasitempti ir didinti savo veiklos efektyvumą, o savivaldos institucijas atsakingiau ir rūpestingiau rengti pirkimų sąlygas, atlikti pirkimus bei prižiūrėti sudarytų sutarčių vykdymą.

Pagarbiai

Seimo nariai:

Agnė Bilotaitė

Ingrida Šimonytė

Komentarų nėra: