2018-05-14

Naujas teisingumo ministras - ar ir vėl bus atstovaujami tik stipriausieji ir turtingiausieji?

Labai keistas naujai paskirto teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus prioritetas - rūpestis kalėjimų sistema.
Kas atstovaus Teisingumo ministerijoje tuos, kurių interesus pažeidžia antstoliai ir kurie laukia politikų žadėto tarėjų grąžinimo į teismus. Nes Lietuva praktiškai vienintelė, kurioje visuomenė beveik niekaip nedalyvauja teismų darbe. O kodėl naujasis ministras nežada grąžinti tarėjų į teismus?
Kodėl nežada žaboti ir skaidrinti antstolių turtėjimą silpniausiųjų visuomenės sluoksnių sąskaita. Juk jų pajamos per mėnesį atskaičius išlaidas sudaro daugiau nei 10 tūkst. eurų/mėn. Ar tai proporcingos valstybės funkciją vykdančių privačių asmenų pajamos lyginant su likusia visuomenės dalimi?
Tada jau ir kalėjimais galėtų užsiimti, bet kodėl jie pirmoje vietoje, o apie tarėjus ir antstolius nė žodžio? Gerai, kad Prezidentė akcentavo kandidatui ir antstolių neproporcingo turtėjimo problemą, bet ji nė žodžio neužsiminė apie tarėjų institucijos grąžinimą į teismus. O ar išgirs jos siūlymą dėl antstolių naujasis ministras?
Jei neišgirs, tai ar nebandys tęsti ankstesnių Teisingumo ministrų praktiką į pavaduotojus priimti suinteresuotų teisininkų grupių lobistus – antstolį, notarą, bankroto administratorių ir advokatą? Tada būtų kaip visada – jų geras gyvenimas tik dar labiau pagerės, o kam rūpi milijonas dirbančių pagal darbo sutartis ir tiek pat įvairių pensijų gavėjų? Kas atstovaus jų interesus Teisingumo ministerijoje? Juk aukščiau paminėtos grupės iki š.m. mokėjo mokesčius kaip ir smulkūs verslininkai – ar teisinga valstybei remti juos per mokestines lengvatas, kai jie šitaip turtėja, nes tokias sąlygas sudaro ankstesnių teisingumo ministrų patvirtinti antstolių plėšikiški įkainiai? Ar atras savyje pilietiškumo naujasis ministras ir ar išdrįs tokius antkainius sumažinti?

Komentarų nėra: