2018-06-28

Mokesčių reforma - pliusai/minusai ir kaip balsavau.

Mokesčių reforma: balsavau prieš dvi įstatymų grupes - prieš GPM ir Sodros automatinį nukreipimą privatiems fondams. Bet už kitas reformos įstatymų grupes balsavau už. Nes mokesčių reformos pliusų, manau, yra daugiau, nei minusų, kuriuos mažino S. Jakeliūnas, o mes, keturi valstiečių frakcijos nariai - T. Tomilinas, V. Ąžuolas ir V. Vingrienė, jam padėjome, kiek galėjome ir kaip mokėjome.
Savo „rezistencine veikla" privertėme valdančios koalicijos vadovus pasitelkti 8 tvarkiečius, kad turėtų daugiau, nei 71 balsą.
Tokiu būdu bendrus biudžeto netekimus, jei teisingai supratau, nuo 800 mln. € l/metams pavyko sumažinti iki kelių šimtų mln.
Su turtinės nelygybės mažinimu sekėsi prasčiau: premjeras man parodė lentelę, kur buvo trys grupės: min. algos gavėjams ši reforma duos +16 €/mėn., 1000 €/mėn. duos +45 €, 1500 €/mėn. duos +47 €. Kaip matome, minimalių pajamų gavėjams padidinimą surys infliacija, o 1000-1500 gaus ~50 €/mėn. daugiau.
Kiek reforma pridės didžiausių  algų gavėjams, toje lentelėje nebuvo, bet galiu ir pats suskaičiuot: SODROS lubos padidins jų pajamas 2019 m.11 mln. €, o naujas progresinis tarifas sumažins jų pajamas 5,5 mln. €. Tad tas tūkstantis turtingiausių praturtės 11-5,5=5,5 mln/metams, tai vienam jų teks ~460 €/mėn.
Dar minusų:
Progresinis GPM  tarifas tik darbo pajamoms ir tik simbolinis. Dividendai lieka apmokestinti žymiai mažesniu tarifu, nei darbo pajamos - 15% - kaip buvo, taip ir lieka. Lieka krūvos lengvatinių mokesčių , pvz. antstoliams. 
Sodros pajamos dėl 0,5 % tarifo sumažinimo bus apie 150 mln. € mažesnės. S.Jakeliūnas sustabdė finansų ministro siūlymą SODROS pajamas numušti 2%, kas būtų reiškę pusės milijardo eurų sumažinimą.
NPD didinimas ir plėtimas duos apie 200 mln. € minuso biudžetui. 
Automatinis dalies SODROS įmokų pervedimas į privačius pensijų fondus panaikintas, tai didelis pliusas. Tačiau liko automatinis dirbančiųjų GPM  mokesčio procento nukreipimas į privačius pensijų fondus, kas yra labai negerai. Čekija, Lenkija ir Vengrija sustabdė ir automatinį nukreipimą - tegul tie fondai klientus viliojasi patys.
Bet didelė pliusų dalis reformoje nusveria , mano manymu, minusus: SODROS darbuotojo ir darbdavio įmokų sujungimas - darbuotojas tiksliai žinos, kokią algos dalį moka SODRAI ir Privalomam sveikatos draudimui. Plečiame neapmokestinamų pajamų taikymą ir jo dydį. 

Komentarų nėra: