2020-10-18

REIKALAVIMAS DĖL BALSŲ PERSKAIČIAVIMO DELTUVOS PIETINĖJE (NR.61) RINKIMŲ APYGARDOJE

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkei L. Matijošaitytei

REIKALAVIMAS

DĖL BALSŲ PERSKAIČIAVIMO DELTUVOS PIETINĖJE (NR.61) RINKIMŲ APYGARDOJE

2020 10 18, Vilnius

Centro partija – tautininkai VRK komisijai prieš keletą dienų buvo pateikusi prašymą perskaičiuoti rinkėjų balsus Deltuvos pietinės apygardos (Nr. 61) Upninkų rinkimų apylinkės rinkėjų balsus nurodydama, kad šioje apylinkėje sugadinti – negaliojantys biuleteniai sudaro daugiau nei 10 procentų nuo visų biuletenių. Tai tris kartus daugiau nei visos apygardos ir visos Lietuvos vidurkis. Tokia statistinė anomalija sudarė prielaidas manyti, kad rinkėjų balsai čia galėjo būti suskaičiuoti netiksliai ir tokiu būdu rinkėjų rinkimuose išreikšta valia nėra nustatyta tiksliai ir teisingai.

Pateikdama savo vertinimą Deltuvos pietinės apygardos rinkimų komisijos pirmininkė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė, D. Mackonienė kategoriškai atsisakė perskaičiuoti balsus ir tvirtino, kad visi balsai iki vieno suskaičiuoti tiksliai ir teisingai ir jų komisijos galutinis protokolas su rinkimų rezultatais tiksliai fiksavo rinkėjų valią. Tačiau VRK sprendimu, 2020 10 18 dieną Upninkų apylinkės rinkėjų balsai, stebint man, buvo perskaičiuoti Vilniuje, VRK patalpose.

Perskaičiavus vos vienos apylinkės balsus paaiškėjo, kad Deltuvos pietinės rinkimų apygardos komisijos protokolas neatitinka rinkėjų valios. Jame nėra tiksliai ir teisingai nustatyta ir konstatuota rinkėjų valia. Tik po Upninkų apylinkės balsų perskaičiavimo rinkėjų valia buvo nustatyta tiksliai ir teisingai. Paaiškėjo, kad kandidatui J. Varžgaliui neteisingai priskaičiuotų balsų kiekis buvo reikšmingai didelis – sudarė beveik 10 procentų visų toje apylinkėje jo gautų balsų. Jeigu tokios pat klaidos ir neteisingas rinkėjų valios suskaičiavimas po perskaičiavimo bus nustatytas ir kitose 27 tos apygardos apylinkėse – rinkimų rezultatai esmingai keisis.

VRK vykdant perskaičiavimą VRK man stebint nustatė, kad net 8 negaliojantys biuleteniai buvo neteisingai įskaityti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidato J. Varžgalio naudai. Tai sudaro beveik 10 procentų visų toje apylinkėje J. Varžgalio gautų balsų. Deltuvos pietinės apygardos rinkimų komisijos  protokole fiksuota, kad J. Varžgalys Upninkų apylinkėje gavo viso 83 balsus. O po šios dienos perskaičiavimo paaiškėjo, kad iš tiesų gavo 76.

Analogiška situacija susidarė, perskaičiavus šios apylinkės daugiamandatės balsus – ten LVŽS partijai taip pat buvo įskaičiuoti 8 negaliojantys neanstpauduoti biuleteniai.

Susidaro įspūdis, kad kažkas į urną įmetė pluoštą neantspauduotų biuletenių, kurių 89 proc. skirta J. LVŽS kandidatui J. Varžgaliui ir 84 proc. LVŽS sąrašui.

Iš viso apygardoje yra 28 apylinkės. Akivaizdu, kad perskaičiavus balsus ir tiksliai nustačius rinkėjų išreikštą valią galutinis rinkimų rezultatas gali esmingai pasikeisti. Pvz., jei likusiose 27  apylinkėse vidutiniškai minusuotųsi po 8 balsus nuo J. Varžgalio, tai jis prarastų 216 vietas ir tada buvęs trečias K. Krivickas taptų antru, nes po šios dienos perskaičiavimo juos skiria vos 141 balsas.

Siekdami, kad būtų tiksliai ir teisingai nustatyta ir suskaičiuota Deltuvos pietinės rinkimų apygardos rinkėjų rinkimuose išreikšta valia ir būtų pašalinti visi ženklūs neatitikimai, kurie buvo nustatyti perskaičiuojant Upninkų apylinkės balsus, tai yra nepaneigiamas pagrindas manyti, kad ir kitose 27 apylinkėse rinkėjų balsai nėra suskaičiuoti tiksliai ir teisingai, o galutinis apygardos komisijos protokolas neatitinka rinkėjų išreikštos valios, reikalaujame  VRK komisijos nedelsiant perskaičiuoti visus Deltuvos pietinės (nr.61) rinkimų apygardos visų apylinkių rinkėjų balsus.

Centro partijos – Tautininkų pirmininkas N. Puteikis 

Komentarų nėra: