2020-11-10

Pranešimas spaudai: Petras Gražulis: Konstitucinio teismo pirmininkas negali priimti naujai išrinktų Seimo narių priesaikos, nes yra pasibaigusi jo 9 metų kadencija.


Laba diena,

Siunčiu pranešimą spaudai:

Petras Gražulis: Konstitucinio teismo pirmininkas negali priimti naujai išrinktų Seimo narių priesaikos, nes yra pasibaigusi jo 9 metų kadencija.

Konstitucinio Teismo pirmininkui Dainiui Žalimui, el. p. Dainius.Zalimas@lrkt.lt


                                                                                             2020 m. lapkričio 10 d. Nr. SN-S-1110/2020

 

DĖL KONSTITUCINIO TEISMO PIRMININKO PASIBAIGUSIŲ ĮGALIOJIMŲ PRIPAŽINIMO

 

Šį penktadienį naujai išrinkti Seimo nariai duos priesaikas.

Primenu, jog pagal Konstitucijos 59 straipsnį, išrinktas Seimo narys visas Tautos atstovo teises įgyja tik po to, kai Seime jis prisiekia būti ištikimas Lietuvos Respublikai. Seimo narys, įstatymo nustatyta tvarka neprisiekęs arba prisiekęs lygtinai, netenka Seimo nario mandato.

Primenu, jog pagal Seimo Statuto 4 straipsnį Seimo nario priesaiką priima Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo pirmininkas, o jei jo nėra arba jei jis laikinai negali eiti šių pareigų, - laikinai einantis jo pareigas Konstitucinio Teismo teisėjas. Seimo narys prisiekia stovėdamas priešais priimantį priesaiką asmenį, skaito priesaiką padėjęs ranką ant Konstitucijos.

Primenu, kad pagal Konstitucijos 5 straipsnį Valdžios galias riboja Konstitucija. Ir tai reiškia, kad nei įstatymu, nei Respublikos Prezidento dekretu, nei buvusio Konstitucinio Teismo potvarkiu ar subjektyviu sprendimu nei vienas valdžios institutas, nei vienas pareigūnas negali turėti daugiau galių, nei numato Konstitucija.

Konstitucijos 103 straipsnio 1 dalis sako, kad „Konstitucinį Teismą sudaro 9 teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai", 108 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta: „Konstitucinio Teismo teisėjo įgaliojimai nutrūksta, kai pasibaigia įgaliojimų laikas".

Todėl, su visa pagarba, kaip minimum egzistuoja rimtai pagrįsta teisinė abejonė, ar teisėtai Jūs skelbiatės einančiu Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas, nors Jūsų 9 metų kadencija yra pasibaigusi dar kovą.

Todėl, jei Jūs priiminėsite Seimo narių priesaikas, kils rimta teisinė abejonė, ar šios priesaikos nebus lygtinės. Ir ar bet kuris naujojo Seimo sprendimas nebus legitimus.

Tad kreipiuosi į Jus. Jei dar turite nors krislą atsakomybės prieš Tautą ir valstybę, gal galėtumėte pavesti priimti priesaiką tam Konstitucinio Teismo teisėjui, dėl kurio įgaliojimų nekyla teisinio ginčo?



Kontaktinis asmuo Seimo narys Petras Gražulis, tel. nr. 869842163


Pagarbiai,


Seimo narys Petras Gražulis


Komentarų nėra: