2021-05-10

Prašymas VKP komisijai apsvarstyti Krokialaukio kapinių išniekinimą, nes šis precedentas gali tapti paminklosauginės politikos dalimi

Net sovietai kapines saugojo, o Alytaus r. savivaldybė nori jose įrengti kanalizacijos siurblinę. Alytaus r. savivaldybė teigia, kad nieko nežinojo apie Kriokalaukio senąsias kapines. Bet tai netiesa. Nes dar 1977 m. žemės naudmenų inventorizacijos plane Kriokialaukio senosios kapinės pažymėtos kaip saugotinas kultūros paveldo objektas (siunčiu ištraukas iš šių šviesoraščių, kuriuos turi Alytaus rajono paminklotvarkos tarnyba). Šių kapinių teritorijoje iki šiol stovi kryžiai, o seniūnė per LRT aiškina, kad nemato kapinių. Projektuotojai nebuvo vietoje, nematė kryžių?
Kaip Alytaus r. savivaldybė galėjo jų vietoje suprojektuoti kanalizacijos siurblinę? Maža to, pradėję darbus ekskavatoriumi iškasė karstą ir žmogaus palaikus.
Neseniai buvau šiose kapinėse, radau žmogaus blauzdikaulį darbų vietoje - tiesiai ant akių, žemės krūvos paviršiuje, atidaviau seniūnijos atstovei.
 Tačiau savivaldybė nori tęsti kapinių ardymą: „Kažkaip niekam neužstrigo ten tos senos kapinės, kad jos yra, dabar ieškoma galimybių, ar įmanoma iškelti siurblinę. Jeigu nebus tokios galimybės iškelti siurblinę, reikės palaikus perlaidot. Savivaldybė prisiims atsakomybę", – teigia Alytaus rajono savivaldybės atstovas Virgilijus Pranskevičius. Pasak savivaldybės vadovų, sprendimus teks priimti greitai, nes vandens tiekimo bei nuotekų tvarkymo infrastruktūros projektas ir siurblinė statoma ES lėšomis, projektas turi būti baigtas iki rugsėjo".
https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1372385/nesusipratimas-alytaus-rajone-pradejus-statybu-darbus-paaiskejo-kad-ten-senosios-kapines
Kurioje dar valstybėje kapinėse įrenginėjamos kanalizacijos siurblinės?
2021 03 31 d. Seimo Kultūros komiteto posėdyje Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Dr. Vaidutė Ščiglienė komentavo, kad toks kapinių ardynmas nėra šios komisijos kompetencija (ar tikrai?) ir peradresavo šį klausimą Kultūros paveldo departamento direktoriui Vidmantui Bezarui. Pastarasis užsiminė, kad gali leisti toliau įrenginėti šią siurblinę.
Negaliu sutikti, kad Valstybinės kultūros paveldo komisija nusišalintų nuo kanalizacijos siurblinių įrenginėjimo senosiose kapinėse.
Nesutinku su analogiška Kultūros paveldo departamento pozicija.
Manau, kad įstatymo nuostata, kad savivaldybės privalo inventorizuoti visas senąsias kapines privalo būti vykdoma, Kultūros paveldo departamentas privalo bausti šio įstatymo nesilaikančių savivaldybių atsakingus tarnautojus.
Esu įsitikinęs, kad senose kapinėse negali būti įrenginėjamos kanalizacijos siurblinės  jokiais atvejais.
Todėl prašome šį klausimą įtraukti į Valstybinės kultūros paveldo komisijos darbotvarkę, nes svarbu ne tik Kriokialaukio kapines apsaugoti nuo kanalizacijos siurblinės įrengimo, bet išsiaiškinti, kiek dar nėra inventorizuotų Lietuvos kapinių, kas už tai atsakingas, kodėl Kultūros paveldo departamentas nebaudžia kaltų už inventorizavimo vilkinimą asmenų ir kuriose dar kapinėse yra projektuojamos fekalinės kanalizacijos.

Prašau pakviesti į posėdį aukščiau paminėtus už šį vandalizmą ir už paveldą atsakingus savivaldybės ir valstybės tarnautojus.
Norėčiau dalyvauti šio klausimo svarstymuose

--
Naglis Puteikis
www.puteikis.lt; tel. 8-652-76250
www.facebook.com/puteikis

Komentarų nėra: