2010-02-20

Valstybė nekovoja su sukčiais

Nuotraukoje - kelionių organizatoriumi prisistatančios bendrovės "Amber promotion", o iš tikrųjų mulkintojų vadybininkas Anthony Grima siūlo žurnalistams duoti į snukį

N.P.: tyčia ėjau į mulkintojų renginį, nes buvau girdėjęs, kad tokie sukčiai, kurie dangstosi kitų firmų teikiamomis pasaugomis, yra valstybės globojami. Taip ir paaiškėjo - kelionių organizatoriumi prisistatanti bendrovė "Amber promotion", nežiūrint į prieš kelis mėnesius nuskambėjusį skandalą Vilniuje, nors ir skundėsi apgauti piliečiai, bet Turizmo departamentas vis tiek jiems išdavė leidimą veikti – t.y. ir toliau mulkinti žmones.

Ką jie ir bandė tęsti Klaipėdoje, bet ne „ant tokių" užsirovė:

Prieštaringieji "Amber promotion" kelionėmis viliojo ir klaipėdiečius

Kl.lt 2010-02-19, 11:21Asta Aleksėjūnaitė

Kumščiai: agentūros atstovas, išvydęs žurnalistus, puolė prie dienraščio fotografo ir pagrasino sudaužyti aparatą.

Prieštaringai šalyje pagarsėjusi kelionių organizavimu užsiimanti įmonė ėmėsi veiklos ir Klaipėdoje. Į prezentaciją sukvietusi žinomus klaipėdiečius ji ir čia sukėlė sumaištį – vieni buvo išvyti iš renginio, kiti pasijuto apkvailinti.

Suviliojo laimėtais prizais

Kelionių organizatoriumi prisistatanti bendrovė "Amber promotion" pagarsėjo pernai po Vilniuje rengtų susitikimų su klientais.

Pasipiktinusių žmonių pareiškimų tą kartą sulaukė ir teisėsauga. Sostinės ekonominėje policijoje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl šios įmonės veiksmų.

Trečiadienį viename Klaipėdos viešbutyje šios įmonės atstovai susikvietė būrį klaipėdiečių kelionėms pristatyti.

"Nustebino jau pirmasis jų skambutis. Man buvo pranešta, kad aš loterijoje laimėjau vieną iš trijų prizų – plazminį televizorių, vaizdo kamerą ir laikrodžių rinkinį. Į mane kreipėsi vardu, todėl aš labai abejoju, ar nėra pažeistas Asmens duomenų apsaugos įstatymas. Iš kur ši įmonė gavo mano asmeninį telefoną? Jokioje loterijoje nedalyvavau, tačiau labai mėgstu keliauti, todėl nusprendžiau ateiti", – pasakojo žinomas renginių organizatorius klaipėdietis Giedrius Gustas.

Žinoma klaipėdiečių pora Nika ir Naglis Puteikiai taip pat sulaukė kvietimo.

"Jau vos įžengus į salę padvelkė kažkuo nelabai aiškiu – atvykėliai buvo susodinami po du prie kiekvieno stalelio, kitų žmonių veidų nesimatė. Su jais individualiai dirbo po vieną vadybininkę. Tai kvepėjo smegenų plovimu", – kalbėjo N.Puteikienė.

Užrakino salės duris

Klaipėdiečiams buvo pranešta, kad pristatymas vyks pusantros valandos.

Drįsusiems pareikšti, kad tiek laiko dirbantys žmonės negalės skirti, organizatoriai pareiškė, jog išeiti viduryje renginio negalima.

"Mane net nustebino, kad Anželo vardu prisistatantis vyriškis užrakino salės duris. Pasijautėme lyg įkaitai", – pasakojo N.Puteikienė.

Kita šiame pristatyme dalyvavusi klaipėdietė teigė buvusi nemaloniai nustebinta šios įmonės vadybininkių elgesio.

"Organizatorių atstovės tonas buvo perdėm saldus, dirbtinai mandagus, tačiau tuo pačiu įsakmus, neleidžiantis prieštarauti, todėl jau nuo pat pradžių nuteikė nemaloniai. Juk buvome pakviesti kaip laimėtojai atsiimti jau laimėtų prizų, sužinoti apie keliones, o čia štai – kliūtys", – dienraščiui skundėsi Rima.

Moterį nustebino žinia, kad be jos prizus laimėjo dar septynios klaipėdiečių poros.

"Mums paprašius parodyti būsimus prizus, išgirdome atsakymą, kad kai reikės, tai ir bus", – pasakojo Rima.

Kitas klaipėdietis ėmė klausinėti renginio organizatorių apie jų įmonę ir netrukus buvo išprašytas lauk.

"Net neabejoju, kad ten kažkas nešvaru. Jau po kelių mano klausimų šios įmonės atstovė pareiškė, kad aš tuoj pat išsinešdinčiau. Mano kolegė mobiliuoju telefonu nufotografavo salę. Tuomet jau kilo atviras konfliktas. Kai pasakiau, kad iškviesiu policiją, įmonės atstovas ėmė nebesirinkti posakių. Mums teko išeiti", – apie įsiplieskusį konfliktą pasakojo G.Gustas.

Grasino sudaužyti fotoaparatą

"Klaipėdos" žurnalistams pravėrus salės duris, neprisistatęs įmonės atstovas puolė aiškinti, kad jokia informacija nebus suteikta.

Dienraščio fotografui viešbučio koridoriuje nuspaudus fotoaparato mygtuką, "Amber promotion" vadybininkas puolė prie žurnalisto sugniaužtais kumščiais.

Pabandžius paaiškinti, kad koridorius yra vieša vieta, ir žurnalistai gali fiksuoti čia vykstančius įvykius, vadybininkas pagrasino, kad jei fotografas ir toliau fotografuos, bus sudaužyta fotografo įranga.

Tik pasirodžius policijos patruliams paaiškėjo, kas grasino dienraščio darbuotojams. Pardavimo vadybininko asistentas Anthony Grima vis reiškė pretenzijas dienraščio darbuotojams už klausimus, ar turi leidimus užsiimti tokia veikla.

Po skundų licenciją išdavė

Valstybės turizmo departamentas praėjusių metų pabaigoje viešai išplatino pareiškimą, kad įmonė "Amber promotion" neturi licencijos verstis kelionių organizavimo veikla.

"Taip, jie dirbo be leidimo, mes kreipėmės į Vilniaus apskrities policijos komisariatą, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Ši įmonė į departamentą kreipėsi tik sausio pradžioje. Pateikti dokumentai buvo tvarkingi ir nebuvo pagrindo neišduoti kelionių agentūros pažymėjimo. Jis išduotas sausio 18 dieną", – kalbėjo Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos vyriausioji specialistė Vaiva Vaitkaitytė.

"Kitas klausimas, tai šios įmonės sutartys su klientais – jos neatitiko teisės aktų, buvo nesąžiningos dėl jų nutraukimo sąlygų, todėl tyrimo ėmėsi Vartotojų teisių apsaugos tarnyba", – sakė V.Vaitkaitytė.

Kreipėsi 55 nukentėjusieji

Vartotojų teisių apsaugos tarnybos Turizmo ir atlygintinų medicininių paslaugų skyriaus vedėja Solveiga Kuzienė tikino, kad vien tik jos skyrius tiria 55 gyventojų pareiškimus dėl "Amber promotion" veiklos.

"Iki vasario 15 d. ši įmonė turėjo mums pateikti naujų sutarčių su klientais pavyzdžius. Tačiau jose mažai kas pasikeitė, sumažėjo tik numatomų baudų suma. Tai aiškinasi mūsų teisės skyrius", – tikino S.Kuzienė.

Turizmo departamento specialistės V.Vaitkaitytės teigimu, įmone domisi ne tik šios dvi valstybinės įstaigos.

"Jos veikla yra stebima. Šia įmone susidomėjo ir prokuratūra bei Darbo ir Mokesčių inspekcijos", – pastebėjo V.Vaitkaitytė.

Vyko mulkių paieškos?

Vakar Klaipėdos tarybos narys Naglis Puteikis Turizmo departamentui išsiuntė dar vieną pareiškimą dėl įmonės "Amber promotion" veiklos.

"Tai tikros mulkių paieškos. Mes su žmona aiškiai girdėjome kelionių pristatyme, kad ši įmonė dengiasi pasaulyje žinomos RCI kompanijos vardu. Iš pradžių vadybininkai aiškino, kad jie tėra šios tarptautinės kompanijos produkto reklamuotojai. Tačiau paprašius dokumentų, buvo prisipažinta, kad jokių atstovavimo pažymėjimų neturi", – kalbėjo N.Puteikis.

Vyko ir aukcionas

Naglis ir Nika Puteikiai "Amber promotion" pristatyme išbuvo iki pabaigos ir pasidomėjo, kuo baigsis renginys.

"Telefonu kviesdamiesi į renginį, jie net nepaminėjo "Amber promotion" vardo. Prisistatė žinomos RCI kompanijos vardu. Šios žinomos kompanijos koncepcija yra tokia – sumokėjęs nuo 5 iki 15 tūkst. eurų išsiperki nuo 1 iki 52 savaičių laikotarpį atostogoms viename RCI viešbučių 32 pasaulio šalyse. Esą sumokėjus šiuos pinigus galima išsipirkti rezervavimą visam gyvenimui. Šį produktą galima parduoti, paveldėti ir šia galimybe gali naudotis net proanūkiai", – pasakojo N.Puteikienė.

Nors Puteikiai liko vieninteliai iš visų dalyvių iki pabaigos.

"Prasidėjus aukcionui, buvo pasiūlyta 700 eurų suma už kelionę į Tenerifės salą. Tačiau į šią sumą įėjo tik apgyvendinimas penkių žvaigždučių viešbutyje be maitinimo ir be skrydžio", – kalbėjo N.Puteikienė.

Loterija – lifto fojė

Puteikiai pasakojo, kad iš salės vienas po kito išeidavo potencialūs klientai, o jos durys buvo mikliai užrakinamos iš vidaus.

"Likome paskutiniai. Mums pasiūlė dalyvauti žadėtoje loterijoje. Nusileidus į penktą aukštą, tiesiog fojė stovėjo stalas su dėže. Iš jos ištraukėme voką. Žinoma, jokio televizoriaus nelaimėjome. Mums buvo įteiktas laikrodis, kuris netiko net mūsų vaikams. Pasijutome lyg mus laikytų aborigenais. Tame pačiame voke buvo 50 proc. nuolaida aukcione pardavinėtai kelionei į Tenerifę. Prasidėjo spaudimas – buvo kartojama, kad pinigus reikia mokėti iš karto. Atsakius, kad neturime tokių grynųjų, buvo siūloma bėgti į bankomatą arba paieškoti kojinėje", – pasakojo N.Puteikienė.

Paprašius parodyti sutartį, N.Puteikienė aptiko įrašą, kad ją nutraukus, iš sumokėtų 350 eurų susigrąžinti galima tik 200. Jei pavėluoji pranešti per septynias dienas, gali apskritai likti be pinigų.

Pasijuto it musę kandęs

Kitas klaipėdietis Raimundas G. aiškino, kad susigundęs šio pasiūlymo kaina, atsikvošėjo tik po valandos.

"Tačiau įdomiausia dalis prasidėjo pabandžius nutraukti sutartį. Atsikvošėjęs, nuskubėjau atgal su prašymu ją anuliuoti, tebuvo praėję pusantros valandos. Man pareiškė, kad pretenziją turiu siųsti faksu. Išsiuntęs paskambinau, tačiau įmonės atstovė pareiškė, kad nieko nėra gavusi. Siunčiau pretenziją ir elektroniniu paštu, tačiau taip pat – jokio atsako. Manau, nei fakso, nei laiško nebuvo norima gauti. Tuomet nusprendžiau siųsti registruotu laišku", – kalbėjo Raimundas.

Ne vien šis vyras pasijuto it musę kandęs. Vakar į šios įmonės pristatymą pradėjo vienas po kito veržtis apgautais pasijutę klaipėdiečiai.

Nepatenkintus klientus kelionių agentūros merginos bandė gaudyti prie lifto ir įkalbinėjo derėtis tyliai, nes pastato fojė jau rinkosi kiti žmonės.

"Baikite meluoti"

Vilnietis Kęstutis Bingelis dienraščiui atvirai papasakojo, kokio lygio paslaugas jis įsigijo iš šios įmonės.

"Baikite meluoti, brangieji, kad nakvynė žadama 5 žvaigždučių viešbutyje. Faktiškai gavau vieno kambario butą – viena lova kambaryje, kita stovėjo virtuvėlėje. Štai ir liukso apartamentai. Derantis man buvo siūloma 2 savaičių kelionė į Tenerifės salą. Sumokėjau. Netrukus paaiškėjo, kad galiu keliauti tik savaitę", – stebėjosi vilnietis.

Vyriškiui pasiteiravus, kodėl negali ilsėtis dvi savaites, šios agentūros atstovė esą atrėžė: "O kur tai parašyta sutartyje?"

Vyriškis puolė ieškoti kitos kelionių agentūros, kurioje galėtų nusipirkti dar vieną savaitę toje saloje.

"Paaiškėjo, kad žadėtos nakvynės prie pat vandenyno neteks išvysti. Mus nuvežė į kalnuose esantį viešbutį. Iki vandenyno buvo 7 kilometrai. Buvome informuoti, kad maitinimas čia kainuos 200 eurų vienam žmogui, paaiškėjo, kad iš tiesų kainuos 500 eurų. Teko pirkti produktus ir virtis valgį patiems. Nieko panašaus, kas mums buvo žadėta, negavome. Tik stebėtina, kad šis mulkinimas nesibaigia", – poilsio įspūdžius pasakojo vilnietis.

Turės nutraukti sutartis

Lietuvos institucijų dėmesio sulaukusi įmonė "Amber Promotion" pateko ir į akiratį.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba pranešė nusprendusi, kad "Amber Promotion" turės nutraukti sutartis su 11 klientų, kuriems siūlė keliones į Kanarų salas, nereikalaudama iš jų baudų.

Į tarnybą besikreipę vartotojai pareiškė norintys nutraukti su sutartis su bendrove ir susigrąžinti įmokas, nemokant jai baudų. "Amber Promotion" vartotojus telefonu pakviesdavo atsiimti laimėto prizo, tačiau jiems atvykus į viešbučio patalpas, surengdavo pristatymą ir reikalaudavo kuo greičiau pasirašyti sutartį bei iš karto sumokėti pinigus - tai vartotojai įvertino kaip psichologinį spaudimą.

Jeigu šie nutarimai nebūtų vykdomi, tarnyba teigia svarstysianti galimybę kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo. Tarnyba taip pat teigia pradėjusi nagrinėti, ar "Amber Promotion" veiksmai pažeidė Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo.

Šiemet sausį "Amber Promotion" pradėjo vadovauti graikas Nikolas Typoas, tapęs bendrovės akcininku. Jis pakeitė buvusį vadovą ir akcininką britą Coliną Lodgą .

1 komentaras:

Perkūnas rašė...

Tep yr delei to, kad lietuvys esas degenerats i šūds, ane joks žmogus. Per raudonmetį visi padorūs lietuviai buva banderlogų ištručyti arba lageriuose supūdyti, o tie, katrie paslika, tai jau suvisam nebverti žmogaus varda. Daba užusieny sutikęs lietuvį gali ni neklaust ana varda i srozu spjaut snukin, bo nieka padabnesnia ans neverts. I kolei neanteis naujas Gitleris ir neapčystys svieta nuo ta dvikoja bruda, tolei tie isigimėlai mindžios šventą protėvių žemelę.