2010-09-27

‚Elitas‘ pralaimi privilegijas, bet išsaugo neliečiamybę

Iliustracijoje - Dvigubas 'elito' veidas, dvigubi ir jo standartai.

Gavau tokį mano facebuko skaitytojos komentarą:

„...kažkodėl už laisvę ir nepriklausomybę kovojom visi, liaudis saugojo seimą savo kūnais, o tie kurie įlindo į seimą, paskelbė save signatarais ir pasiėmė rentas, žemes ir šiaip visokių lengvatų. Nagli,kam šiandien nuo to geriau, kai mokame už kurą brangiausiai Europoje, o algos atsiprašau, net žodžių nėra apibūdinti,kaip pas ką. Policininkas šiandien atėjęs jaunas specialistas, gauna 200eurų algos. !!!!!!!!!!!!!Ar tai suvokiama sveiku protu?.."

Visiškai su ja sutinku, nes manau, kad kai tik Aukščiausioje Taryboje ir vėliau Seime buvo priimti įstatymai, leidę dalinti žemę už ordinus, tą pačią sekundę Sąjūdis ir Atgimimas baigėsi ir prasidėjo Burbonų restauracija - grįžimas prie privilegijų.

Ankstesni Sąjūdžio kovotojai prieš drakoną - komunistų partijos privilegijas  - patys virto drakonais. Tokiu būdu jie suskaldė Lietuvą į dvi dalis – „elitą", kuris žino, kaip priimami teisės aktai ir kaip juos koreguoti, kad galima būtų užsiimti prichvatizacija bei naudotis kitomis gėrybėmis ir likusius Sąjūdžio eilinius, kurie to nežinojo, arba nedrįso taip elgtis.

Privilegijos išvešėjo, nes visų partijų "elitai" su mažomis išimtimis jį visokeriopai rėmė.

Dabar, panašu, kad ši analogiška komunistinių laikų privilegijoms sistema patiria nemenkus išbandymus. Už sistemos skeldėjimą turime padėkoti:

1. Kazimierai Prunskienei, nes ji pirma iš signatarų pati save atleidžia iš darbo kad gautų Kovo 11 signatarės rentą (jei gauni algą - negali gauti). Kubiliaus Vyriausybė, o varge, jai tą rentą duoda, nors ji turi daug nekilnojamojo turto ir UAB-ų akcijų, kurie duoda jai dideles nuomos pajamas ir didelius dividentus;

2. Kristina Brazauskienei, nes ji, pažiūrėjusi, kad Vyriausybė be skausmo leido tokią suktą operaciją įvykdyti Prunskienei, o tauta į mitingus dėl tokio nesąžiningo elgesio neišėjo, įsidrąsina ir rašo prašymą leisti gyventi Turniškėse po vyro mirties.

Deja, Kubiliaus Vyriausybė ir vėl sutinka, nors ir K.Brazauskienė turi daug butų, namų, kito nekilnojamojo turto ir UAB-ų akcijų, kurie duoda nuomos pajams ir dividentus. Ji net viešbutį visą turi - keliais dideliais sklypais itin vertingame Vilniaus centre prie Vingio parko. Gali ir ten pagyventi (pvz. Hemingvėjus ten praleido nemažai gyvenimo). Teisybės dėlei reikia pažymėti, kad kaip galima suprasti iš viešų A.Kubiliaus komentarų, tokie prašymai-paspaudimai leisti K.Brazauskienei gyventi Turniškėse atėjo iš Prezidentūros.

Privilegijų sistema šiuos du nokdaunus (trumpalaikiai atsijungimai po smarkaus boksininko smūgio) atlaikė, tuo labiau, kad pirmasis liko beveik paslaptyje.

Užtat po leidimo gyventi Turniškėse įsismarkavusi K.Brazauskienė panašu, kad privilegijų sistemą siunčia į nokdauną (boksininkas po smūgio nebeatsikelia ir pralaimi kovą) , po kurio privilegijų sistema gali ir nebeatsikelti [N.P. – valio:☺].

Po tokių „likimo" smūgių privilegijų sistema nebeliks tokia, kaip šiandien, kuri beveik tokia pat kaip ir SSRS kompartijos laikais

Nes K.Brazauskienės prašymas duoti jai prezidento našlės rentą po to, kai prieš 3 savaites perpardavusi šalia "Draugystės-Crowne Plazza" viešbučio nebaigtas statybas ji  uždirbo 6 mln.gryno pelno primena anekdotą, kai tūlas pilietis, nerasdamas tualeto, atlieka didijį reikalą laiptinėje ant buto durų kilimėlio ir pritrūkęs popieriaus skambina į kilimėlio savininko duris bei prašo to labai trūkstamo popieriuko.

Maža to, kad išlaikytų tą patį reikalavimą - negauti algos, K.Brazauskienė save, kaip ir K.Prunskienė, atleidžia iš darbo. Pati, nes ji pati sau darbdavė.

Ir čia tauta sukilo. Nebeatlaikė 20 metų slėptos neapykantos naujųjų privilegijų kūrėjams ir puoselėtojams. Nes „elitas" paprašė tautos „to labai trūkstamo popieriuko".

Nebepadeda net labai aiški Prezidentės D.Grybauskaitės pozicija, aiškiai ne kartą viešai remianti K.Brazauskienės teisę net ir tokiomis aplinkybėmis gauti rentą.

Akivaizdu, kad rentos ji nebegaus, teks ir LSDP partiją palikti, nes ji skandina socdemų reputaciją.

Tačiau kita 20 metų sėkmingai privesta iki komunistinio SSRS laikų standarto politika kol kas lieka nepaliesta – tai dvigubų standartų politika.

Nes jei save atleistų iš darbo individualios įmonės savininkas, ar UAB-o savininkas, tą UAB tyčia subankrotintų, ar žmogus perleistų kelių arų sklypelį giminaičiui tik tam, kad įgautų teisę pašalpai ir po to paprašytų tos pašalpos, tai jį prokuratūra persekiotų,. Kaip kad persekioja tas mamas, kurios būdamos darbdavės pačios sau (ar jų vyrai-darbdaviai) tyčia padidino algas, kai jos laukėsi, kad būtų didesnė motinystės išmokos.

Nes prokuratūra tokius gudravimus laiko nusikaltimu.

Tačiau analogiškų K.Prunskienės ir K.Brazauskienės gudravimų, kai jos pačios save atleidžia iš darbo tik tam, kad gautų rentas, prokuratūra neliečia. Nes abi ponios priklauso kol kas neliečiamam taip vadinamam „elitui".

Ar ilgai kentėsim šiuos „elito" išsidirbinėjimus, prokuratūros neprincipingumą ir kitus dvigubus standartus?

2 komentarai:

viačeslavas titovas rašė...

Siūlote panaikinti elitą? Ką gi, idėja nors ir ne orginali, tačiau verta liaudies dėmesio. Kita vertus, vienas toks dėdė 1917 metais rusijoj jau bandė valdžią atiduoti liaudžiai, kas iš to išėjo visi žinom...
Sako, kad tas dėdė valdžią liaudžiai atidavė ne šiaip sau, o už milijoną vokiškų markių, bet vistiek tai nepakeitė finalo...
Taigi, einate gerai pramintais keliais ir turite daug šansų realizuoti savo idėjas.
Visų šalių proletarai, vienykitės!

Anonimiškas rašė...

http://tiny.lt/tzeuunm