2021-08-12

Per. spaudai: labai gaila, kad Prezidentas nevetavo korupcinės landos įstatyme dėl barjero ir neapribojo karių teisių išplėtimo tik pasienio zona.

Per. spaudai: labai gaila, kad Prezidentas nevetavo korupcinės landos įstatyme dėl barjero ir neapribojo karių teisių išplėtimo tik pasienio zona.

 

Vakar, 2021 08 11 d. Seimo narys Petras Gražulis kreipėsi į LR  Prezidentą G.  Nausėdą, prašydamas, kad būtų vetuoti du įstatymai, kuriuose Seimas paliko korupcijai palankią spragą, nes nenumatė pasienio apsauginio barjero statybai tarptautinio konkurso ir neapribojo karių teisių išplėtimo tik pasienio zona.

2021 08 10 d. Seimas skubos tvarka tik trims Seimo nariams balsavus prieš (tarp jų  - ir P. Gražulis)  priėmė Karinės jėgos naudojimo statuto 13 ir 14 straipsnių pakeitimo įstatymo projektą (XIVP-750(2)), kuris išplėtė karių įgaliojimus ekstremaliųjų situacijų atvejais visoje Lietuvos teritorijoje, užuot apribojus jų tokį veikimą tik prieš imigrantus ir tik pasienio ruože bei imigrantų stovyklose.

Kitame tą pačią dieną priimtame Fizinio barjero Lietuvos Respublikos teritorijoje prie Europos Sąjungos išorės sienos su Baltarusijos Respublika įrengimo įstatymo projekte (XIVP-753(2)) 3 straipsnio 3 dalyje Seimas įtvirtino nuostatą, kad šio projekto vykdytoju Vyriausybės sprendimu skiriamas juridinis asmuo, kuriame valstybei tiesiogiai ar per valstybės valdomas bendroves nuosavybės teise priklausančios akcijos suteikia daugiau kaip 2/3 balsų visuotiniame akcininkų susirinkime.

Tokiu būdu faktiškai pasienio fizinio barjero statybai nenumatomas tarptautinis konkursas, kas sudaro galimybes valstybės valdomai įmonei be konkurso pirkti statybos paslaugas iš tų rangovų ir subrangovų, kurie yra valdančiųjų rėmėjai.

Pirmas požymis, kad tai jau vyksta  - visą mėnesį dėl imigrantų tylėjusio ir staiga po tokio seimo balsavimo pabudusio Andriaus Tapino siūlymas valdžiai pirkti iš jo Laisvės TV reklamines paslaugas šios tvoros statybai.

Antras požymis – Valstybės sienos apsaugos tarnyba už 5,4 mln. eurų nupirko iš UAB „Arijus" namelių imigrantams ir permokėjo 4,6 karto brangiau, nei rinkos kaina (mokėjo 691 EUR už namelį, o rinkos vidut. kaina yra 150 EUR). Žiniasklaida praneša, kad jai nepavyksta rasti šio pirkimo viešo skelbimo, kas rodo, kad pirkta slaptai iš vieno šaltinio.

Todėl P. Gražulis prašė Prezidento įvesti saugiklį nuo galimos valdančiųjų politikų pagundos naudoti karius prieš savo teises ginančius LR piliečius - apriboti karių specialių įgaliojimų teritoriją tik pasienyje, pvz. 5 km ruože ir migrantų stovyklose. O dėl barjero  -  numatyti privalomą tarptautinį statybos konkursą.

Deja, Prezidentas nepasinaudojo galimybe užkirsti kelią korupcijai statant barjerą  ir neapgynė žmonių nuo perteklinio karių specialiųjų teisių išplėtimo.

 

 

Petras Gražulis

 

LR Seimo narys

Audito komiteto narys

 

Tel. (8 5) 239 6638, mob. 8 698 42163

Faks. (8 5) 239 6556

El. p.: petras.grazulis@lrs.lt

 

 

 

Komentarų nėra: