2024-08-27

Sp. pr. 2024 07 28 d. 11;00 LVAT svarstys Petro Gražulio skundą dėl VRK sprendimo neregistruoti jo kandidatu į LR Seimo rinkimus

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas svarstys Petro Gražulio skundą dėl VRK sprendimo neregistruoti jo kandidatu į LR Seimo rinkimus

Rytoj, 2024 m. rugpjūčio 27 d., 11 valandą Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas svarstys politiko Petro Gražulio skundą, kuriuo jis ginčija Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą neregistruoti jo kandidatu į 2024 metų Lietuvos Respublikos Seimo rinkimus.

Skundą P. Gražulis pateikė remdamasis argumentais, kad pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją ir Rinkimų kodeksą, kandidatavimas rinkimuose yra teisė dalyvauti politiniame procese, o ne pareigybė, kuriai būtų taikoma LR Konstitucijoje numatyta priesaika.

Europarlamentaras neigia sulaužęs LR priesaiką, ir LR Konstitucinio teismo sprendimą yra apskundęs Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽŽT).

Pasak P. Gražulio, nors LR Konstitucija nustato, kad asmuo, pašalintas iš pareigų apkaltos proceso tvarka, gali užimti tam tikras pareigas tik praėjus ne mažiau kaip dešimčiai metų, ši nuostata neturėtų būti taikoma kandidatavimo teisei. "Tai yra teisė, garantuojama visiems piliečiams, kuri negali būti ribojama," teigia P. Gražulis.

Petras Gražulis papildomai prašo teismo išaiškinti ar LR Rinkimų kodekso 11 straipsnio 3 dalis, ribojanti teisę būti išrinktam LR Seimo nariu, prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos 56 straipsnio nuostatoms dėl piliečių teisės dalyvauti politinėje veikloje, t. y. ar atitinka Lietuvos Respublikos Konstitucijos 56, 59 ir 74 straipsnius.

Skunde P. Gražulis prašo teismo leisti jam būti registruotam kaip kandidatui 2024 metų LR Seimo rinkimuose ir papildomai kreiptis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą dėl oficialaus išaiškinimo, susijusio su jo teise kandidatuoti į pareigas, atsižvelgiant į Europos žmogaus teisių teismo praktiką panašiose bylose kitose Europos valstybėse.

Papildoma informacija bus pateikta po teismo posėdžio.

 

Komentarų nėra: