2008-01-11

Miesto vadovų pasipūtimas šaldo vaikus

Klaipėdos valdžiai kiekviena žiema – stichinė nelaimė, kuriai jie taip ir neišmoksta pasiruošti

Lietuvoje degraduoja ne tik paštas. Vakar Klaipėdoje trūko karšto vandens vamzdis. Ačiū Dievui, kad ne taip kaip 2006 m. žiemą Telšiuose – lauke nėra 20 laipsnių šalčio. Bet siūlau prisiminti – pirmą nelaimės dieną Telšiuose skambėjo žvalūs raportai kad viskas bus sutvarkyta per keletą valandų. O po 10 dienų buvo rašoma: „...lieka iš klaidų bent pasimokyti, susimąstyti, ar rytoj tokia pat nelaimė neužgrius Vilniaus, Klaipėdos ar Šiaulių, ... dėl šalyje dominuojančių sovietinių sistemų pastatams šildyti statistiškai naudojame tris kartus(!) daugiau energijos, nei gerokai šiauriau stūksanti Švedija,...Vakarų šalyse šilumos vamzdžio trūkio vietą parodo davikliai. Mūsų meistrai dar dirba pagal patikrintą sovietinę metodiką – sulindę į požeminius šulinius, atidžiai įsiklausydami, kur šnypščia garas...“.

Kas pasikeitė Lietuvoje ir Klaipėdoje per 2 metus? Dabar ne 2006, ne Telšiai, laike ne -25 Co vis tiek neramu, nes žiema.
Kas atsitiko, kaip į tai sureagavo visų lygių valdžia ir kokie buvo rezultatai?
Pradžiai pasisemkime truputį informacijos iš 2008 01 10 d. „Klaipėdos“ (Virginija Spurytė „Radiatoriai nešils pusę dienos“):

KAS KALTAS [N.P.: didžiosiomis ir patamsintomis raidėmis rašytas tekstas – mano]: AB „Klaipėdos energija“ direktoriaus V.Valučio teigimu, avarija įvyko dėl statybininkų darbo broko, atlikto prieš 40 metų (solidus terminas).
KODĖL TRŪKO: Šilumos trasos vamzdis po žeme yra apgaubtas dėklu. Vamzdis turi judėti sykiu su tuo dėklu, tačiau šioje vietoje magistralinė trasa buvo nutiesta nekokybiškai, todėl vamzdis keliasdešimt metų trynėsi į dėklą, kol galiausiai prakiuro (genialu: kas trinasi taip ilgai, pasirodo prakiūra).
KAIP PASTEBĖJO: Šilumininkai avariją pastebėjo todėl, kad aplink esančiuose šuliniuose ėmė šilti vanduo (seniai pastebiu, kad gyvename elektronikos amžiuje).
KĄ DARYTI, KAD ATEITY IŠVENGTUME: „Blogiausia tai, kad tokių defektų neįmanoma surasti tuomet, kai atliekame hidraulinius bandymus. Ši avarija yra pirmoji per pastaruosius kelerius metus“, – tvirtino V.Valutis (kaip jau esame įpratę, Klaipėdos valdžia negali išspręsti nė vienos elementarios problemos, vadinasi avarijų bus daug, melskimės, kad nebūtų kaip Telšiuose – kad tuo metu nebūtų 20 laipsnių šalčio).

Skaitau šiuos genialius AB „Klaipėdos energijos“ atradimus ir negaliu atsižavėti minčių gilumu. Tiesa, kiek trukdo susikaupti skamba praeitą vasarą tų pačių energetikų Miesto ūkio komitete agresyviai išdėstytos kalbos apie neišvengiamą, bet nepaprastai genialiai sutvarkytą profilaktinį vamzdynų patikrinimą.
Tąsyk bandėme komitete kartu su kitai jo nariais paabejoti, ar būtini tokie ilgi profilaktikumai, kodėl jų nebėra pvz. Vokietijoje, ar nevertėtų nusipirkti avarijų atvejams mobilių katilinių ant ratų, siūlėme pranešti gyventojams apie tuos patikrinimus iš anksto įmetant į pašo dėžutę trumpą raštišką informaciją ir pan.
Į tokias mūsų kalbas buvo atvirai ir labai pasipūtėliškai išsišaipyta: ką norėsim, tą ir darysime, kiek reikės, tiek ir profilaktinsim, kaip norėsim, taip ir pranešinėsim ir apskritai darysim kaip sovietiniais laikais ir niekam neleisim į šiuos reikalus kištis.

V.Valutis ir jo komanda, kaip ir jo kolega L.Makūnas, AB „Klaipėdos vandenų“ generalinis direktorius, visada ir su visais, išskyrus merą, elgiasi labai arogantiškai. Kitą kartą būna nebeaišku – ar jie valdo merą, tarybą ir tuo pačiu miestą, ar atvirkščiai.
Turint besąlygišką R.Taraškevičiaus ir jo komandos palaikymą – bepigu taip elgtis.


Bet štai ekstremaliu atvejis ir paaiškėja, kad šie pasipūtę mūsų karaliai nuogi.
Per TV ir laikraščius pranešė, kad įvyko avarija ir kad paliks dieną gyventojus ir kelias mokyklas bei vaikų darželius be šildymo ir karšto vandens.

O padorumą, žmoniškumą, gailestį ir sveiką protą šie pseudokaraliai pamiršo (greičiausi nepamiršo, o šių savybių ir jausmų tiesiog neturi) - JIE UŽMIRŠO PRANEŠTI APIE TAI UGDYMO ĮSTAIGŲ VADOVAMS (iš 2008 01 10 d. „Vakarų ekspreso“ Martyno Vainoriaus straipsnio „Pietiniams rajonams - išbandymas šalčiu“):

„Anot ["Klaipėdos energijos" Šilumos tiekimo departamento direktoriaus pavaduotojo Arūno Smagurio], didžioji dalis pastatų, kuriems nebus tiekiama šiluma ir karštas vanduo, yra daugiabučiai Laukininkų, Smiltelės, Vingio, Mogiliovo, Budelkiemio, Markučių, Kuncų ir Brožynų gatvėse. Šešias valandas šalti teks ir "Varpo" vidurinei mokyklai, darželiams "Berželis", "Ąžuoliukas" ir "Vyturėlis".
Darželio-mokyklos "Berželis" direktorė Birutė Maknavičienė vakar popietę tik iš "Vakarų ekspreso" sužinojo apie laukiantį išbandymą.
"Niekas mūsų neinformavo. Turime šildytuvų, tačiau prašysime tėvų, kad tie, kurie gali, rytoj neatvestų vaikų. Jei vandens tiekimas nebus nutrauktas, maisto pagaminti pavyks. Indus išplausime - turime specialių priemonių", - vakar sakė direktorė, neslėpusi, kad energetikų darbai visgi sukels nemažų nepatogumų.
"Varpo" vidurinės mokyklos direktorius Valerijus Kuzliakinas apie energetikų planus sužinojo vakar prieš 16 valandą.
"Skambinau merui ir prašiau, kad remonto darbai būtų pradėti bent jau nuo 13 valandos, kai vaikų mokykloje bus mažiau. Visgi meras prašė pakentėti. Pamokas vesim, tačiau jei pradėsime šalti - jas nutrauksime ir vaikus paleisime namo", - sakė V. Kuzliakinas“.

Kokie dar vaikai merui ir V.Valučiui (nuotrauka kairėje). Jiems svarbiausia – įvaizdis laikraščiuose ir televizijose.

Ką gi. Kviesime arogantiškuosius ponus iš vandenų, šilumos ir Liepų 11 (savivaldybės adresas) į Miesto ūkio komitetą ir grįšim prie vasarą nagrinėtų klausimų:

- kodėl nepranešė ugdymo įstaigų vadovams,
- kodėl nesuteikė tinkamos pagalbos šioms ugdymo įstaigoms;
- kodėl nesuveikė ekstremalių situacijų štabas Klaipėdoje,
- kodėl nėra profilaktinių patikrinimų Vokietijoje, kodėl tokie patikrinimai Klaipėdoje trunka kaip sovietiniais laikais, o rezultatų kaip matome, nėra,
- kodėl Klaipėdoje neturime kilnojamų katilinių ant ratų avariniams atvejams ir t.t. ir pan.

Gal vieną kartą reikia baigti su penkiom archeologinėm iškasenom, kurios tebėra labai šiltai įsitaisiusios Klaipėdoje nuo sovietinių laikų:

- begalinis vadininkų-vadovų pasipūtimas,
- nuolatinis pinigų eikvojimas abejotiniems dalykams,
- nuolatinės avarijos ir ekstremalūs įvykiai, kuriems valdžia amžiai nepasiruošusi (pvz. sniegas, duobės ypač ant tiltų, šiukšlių išvežimas, vamzdynų avarijos),
- visiškas nesiskaitymas su paprastais žmonėmis,
- absoliutus nesugebėjimas spręsti net pačias paprasčiausias komunalines problemas, jau nekalbant apie avarijas.

Gal reikėtų tiems nekarūnuotiems Klaipėdos „karaliams“ pasiūlyti išvykti gyventi ten, kur nebūna žiemų, nes akivaizdu, kad jie per paskutinius keliolika metų taip ir nesuprato, kad Lietuvoje būna darganoti rudenys, o kartais pasitaiko ir viena kita žiema.

Komentarų nėra: