2008-01-22

Jiems pelnas, mums purvas

Daugiaaukščio daugiabučio sportininkų bendrabučio statybos „kančios“

Penktadienį – skambutis į mobilųjį: nuvažiuokite į Šiaurės prospektą, ten statybininkai gatvę pavertė purvynu. Vėl nesilaikoma Klaipėdos miesto tarybos „Miesto švaros ir tvarkos taisyklių“ patvirtintų 2003 m. gruodžio 29 d. sprendimu Nr. 1-474, 20 punkto: „Organizacijos, vykdančios statybos ar remonto darbus, visą statybos laikotarpį privalo prižiūrėti statybos aikšteles, kelius ir greta statybos objektų esančias gatves ir šaligatvius. Transportas turi būti eksploatuojamas taip, kad nebūtų teršiamos gatvės.“
Pasiimu fotoaparatą ir mintyse ruošdamas atitinkamai „pipiringą“ kalbą Miesto ūkio komiteto pirmadieniniam posėdžiui, kurią skirčiau nesusitvarkančiai administracijai, nuvažiuoju į vietą.
Ir ką? UAB „Lemminkainen Lietuva“ buldozeris ir sunkvežimiai baigia tvarkyti buvusį šiukšlyną prie garažų tvoros, o gatvėje budi „Palangos komunalininko“ gatvių plovimo mašina, purvo ant asfalto beveik nėra.
Pirmadienį komitete išrėžiu pagiriamąją kalbą Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams už tai, kad nuosekliai bausdami statybininkus už gatvių purvinimą pasiekė tokį rezultatą, kad mieste jau darosi tvarka bent jau šioje srityje.
Mačiau nustebusias valdančiųjų akis – nustebę, kas čia atsitiko, kad užuot kritikavęs, giriu administraciją. Jaučiuosi gerai, kad pagyriau dirbančius ir rezultatus pasiekiančiu, o mieste randasi daugiau tvarkos.
Ir už tai nelieku nenubaustas: šiandien vėl skambutis – nuvažiuokit į S.Šimkaus gatvę. Nuvažiuoju. Iki dantų skausmo pažįstama situacija: individuali A.Černecko įmonė „Inkomsta“ tarsi specialiai kenkėjų pasamdyta (genrangovas – UAB „Vėtrūna“ - jau ir bausta ir spaudoje išskalbta – galima ir video pažiūrėti): gatvė nuo neplautų sunkvežimių ratų paversta į kaimo keliuką prie tvartų – purvas iki batų viršaus.
Skambinu darbų vadovui, kurio numeris puikuojasi ant statybvietės stendo. Juk stato UAB „Vėtrūna“, čia juk lygis. Čia ne mero R.Taraškevičiaus kontroliuojama statybos bendrovė UAB „Klaipėdos monolitas“, kuris slapstosi - ant išgarsėjusių statybų N.Uosto gatvėje stendo jų pavadinimo nėra, nors jie ir genrangovai, bet baimingai slepiasi už subrangovo pečių (nuotrauka kairėje).
Taigi pas UAB „Vėtrūna“ ir stendas yra ir statybinių firmų (genrangovo) ir statytojo pavadinimai yra ir atsakingų asmenų pavardės. Skambinu statybų vadovui, kurio numeris nurodytas. Atsiliepia, sako, kad ne ta pavardė, neprisistato, bet išklauso ir keista – nepasiunčia (juk „Vėtrūna, lygį laiko), bet mandagiai sako, kad čia man tik rodosi, jokių purvų nėra, o jei atrodo, kad gatvė užteršta, tai čia tik mano asmeninė nuomonė, nes jokie teisės aktai nepažeisti.
Skambinu Ūkio departamento direktoriui A.Šimkui, sako Viešosios tvarkos skyrius tuoj bus , nubaus, privers susitvarkyti.
Tikiu , kad nubaus, bet netikiu, kad situacija nesikartos, nes UAB „Vėtrūnos“ subrangovas – liūdnai pagarsėjusi A.Černecko įmonė „Inkomsta“. Spaudoje rašė, kad pavogė žvyro karjerą, su buldozeriu sunaikino archeologinę Žardės gyvenvietę, „netyčia“ su buldozeriu užkliudė Vitės kvartalo Berniukų gimnaziją taip, kad ji visa sugriuvo, daug kartų purvino miesto gatves ir jiems dzin – toliau griauna, ardo, teršia, purvina. Baudų nebijo. Žmonių ir Dievo – taip pat nebijo. Valdžios nebijo, nes patys yra valdžia, ir „stogai“, neabejotinai, geri tiek pas Vilniaus valdančiuosius Aplinkos ministerijoje, tiek pas Klaipėdos „pateptuosius“. Be to ženklą ir pavyzdį, kad galima sutaupyti „ant valymo“ miestiečių sąskaitą visiems statybininkams davė miesto mero kontroliuojama įmonė, kai pradėjo liūdnai pagarsėjusias UAB „Kleta“ statybas Vitės kvartale.
Įdomu, o UAB „Vėtrūnai“ taip pat viskas dzin?
Pažiūrėsim pirmadienį komiteto posėdyje. Praeitą kartą, kai eilinį kartą „Vėtrūna“ su „Inkomsta“ S.Šimkaus gatvė pavertė šiukšlynu, tai dauguma komiteto narių jų gailėjo, sakė negalima stabdyti darbų, negalima siūlyti atimti statybininkų licenzijas, nes jie tai padarė netyčia. Įdomu, kiek kartų yra“netyčia“?
Šiandien vakare – vėl skambutis, šį kartą prie Žvejų rūmų: įvažiavimas į mokyklą ir Darbo biržą. Užsakovai Lietuvos sporto draugija "Žalgiris", rangovai – UAB „Status optimus“, stato 13 aukštų sportininkų daugiabutį bendrabutį. Beje, neblogas pas žalgiriečius jumoro jausmas parenkant tokiai statybai pavadinimą, ar ne?
Pravažiavimas į mokyklą ir darbo biržą paverstas purvo baseinu iki pusės automobilio ratų, net šaligatviai neperbrendami. Statybos darbų vadovai šaiposi – o kas čia tokio, „nu atvažiuos už 3 dienų ir išvalys“. Beje, sako statybininkai, o tu iš kur čia toks atsiradai, kokiame skyriuje dirbi, mes juk visus reikalus per Kęstą ir Kazį iš „n“-tojo savivaldybės aukšto jau sutvarkėme ir viską jau „suderinome“ (ties šiuo žodžiu gudriai mirkčioja). Klausiu, ar su Rimu taip pat susitvarkė. Sustingsta, kažką pradeda lementi, kad monolitinių pamatų liejimo ir monolitinių perdengimų klausimą sprendžia aukštesnė valdžia. Susinervina nuo tokio mano klausimo, pradeda skambinti kažkam, keikiasi į ragelį rusiškai ir angliškai (matote, net angliškai – taip pat europinį lygį laiko).
Kartoju procedūrą - skambinu A.Šimkui. Perskambina Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis. Pasirodo iš ryto jau buvo, nufotografavo, protokolą surašė, bet purvo nuo tik dar daugiau. Taigi, ir šitiems inkomstininkų pasekėjams akivaizdu, kad viskas dzin.
Ką gi, pirmadienį patikrinsim visus Liepų 11 „kazius“ ir „kęstus“ iš „n“-tojo savivaldybės aukšto. Ir iš visų likusių aukštų, palėpių ir pusrūsių taip pat „savivaldybininkus“ patikrinsim: ištrauksim, nuvalysim dulkes ir kitus prikibusius dalykus, apšviesim, dezinfekuosim. Gal dar bus tinkami naudojimui pagal paskirtį, tai yra pagal pareigines instrukcijas?
Taip pat atliksime eksperimentą: jei statybininkams-inkomstininkams viskas „vienodai rodo“, gal 13-os aukštų daugiabučio- bendrabučio statytojams ne viskas dar dzin?
Bet kuriuo atveju noriu pažymėti, kad stebiuosi Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojų ir skyriaus vedėjo atkaklumu ir pasišventimu: neturėdami nei jiems skirto kabineto (iškalbingas savivaldybės valdančiųjų požiūris į tvarkos palaikymą), nei normalių darbo priemonių, teturėdami tik kelis etatus, mano akimis dirba sąžiningai ir išsijuosę. Ir dar akivaizdžiai patirdami kazių ir kęstų spaudimą ir trukdymą.
Todėl palaikiau Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojus ir šio skyriaus vedėją ir ateity palaikysiu visomis savo išgalėmis. Kaip ir visus kitus administracijos darbuotojus, kurie dirba dorai ir sąžiningai.
Būtent tokių savivaldybės darbuotojų atkaklumas man teikia vilčių, kad anksčiau ar vėliau tokius apakusius nuo greito pelno iš „daugiaaukščio daugiabučio sportininkų bendrabučio“ perpardavinėjimo gatvių purvintojus, kaip Lietuvos sporto draugija "Žalgiris", UAB „Status optimus“, UAB „Vėtrūna“ ir A.Černecko įmonė „Inkomsta“ priversime laikytis civilizuotos tvarkos.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

ta vetruna kazkur jau nuskambejo sus itartinais sandoriais apgaunant valstybe, lyg tai vilniuje ar telsiuose