2010-07-26

DĖL KLAIPĖDOS SENAMIESTYJE VIDURDIENĮ SUMUŠTŲ IR APIPLĖŠTŲ ISPANIJOS TURISTŲ

Siunčiu informaciją apie 2010 07 26 d. įvykusį Ispanijos turistų užpuolimą Klaipėdos senmiesčio centre.

Merui faksu pasiūlau nedelsiant sušaukti kolegijos posėdį pakviečiant policijos vadovus, bei turizmo firmų ir senamiesčio verslininkų atstovus.

Savivaldybės tarybos nariams raštu pasiūlau nedelsiant reaguoti į besitęsiančius turistų užpuolimus taip, kad policija tuoj pat pradėtų vykdyti savo pareigas.

Todėl pasiūlau šį klausimą be eilės aptarti miesto tarybos posėdyje šį ketvirtadienį, t.y. 2010 07 29 d.

Pranešimas spaudai

2010 07 26

KLAIPĖDOS SENAMIESTYJE VIDURDIENĮ SUMUŠTI IR APIPLĖŠTI ISPANIJOS TURISTAI

L.Pakalkaitės nuotraukoje  - po ispanų turistų užpuolimo ir iškviestos policijos, du iš tų pačių valkataujančiu ir išgėrusių žmonių–jie nuotr. kairėj- persikėlė iš vieno skvero į už 100 m esantį kitą. Policija, neva, bejėgė – už valandos jie vėl ‚pagyvina'vaizdus kitai turistų grupei.

 

Šiandien, 2010 07 26 d. apie 13.10 val.Klaipėdos senamiesčio centre prie kavinės „Kurpiai" viešoje vietoje Mėsininkų ir Kurpių gatvių sankryžoje buvo sumušti ir apiplėšti turistai iš Ispanijos. Kruiziniu laivu į Klaipėdą atvykusiems vienam iš ispanų buvo užpultas iš nugaros ir parverstas ant žemės, kažkokiu daiktu iki kraujų praskelta galva ir atimta videokamera.

Tai padarė prie minėtos kavinės esančiame skvere nuolat besibūriuojantys valkataujantys asmenys.

Prieš tai vienam iš grupės Ispanijos turistų valkataujantys asmenys kitame senamiesčio skvere trenkė per nugarą su meškere, nes turistas jiems nedavė užsirūkyti.

Panašiu metu Klaipėdos Teatro aikštėje valkataujantys asmenys garsiais keiksmais tyčia trukdė turistams koncertuojantiems muzikantams ir choristams.

Turistams pagalbą suteikė medikai, atvykę greitosios pagalbos automobiliu.

Policija veiksmų nesiėmė motyvuodama tuo, kad neturi teisinio pagrindo, nes viešoji tvarka nepažeidžiama, o dėl applėšimo bylos nekels, nes Ispanijos turistai, skubėdami į išplaukiantį kruizinį laivą, nespėjo parašyti pareiškimų apie užpuolimus.

Klaipėdos gidai ir senamiesčio kavinių savininkai nuolat skundžiasi senamiesčio centre besirenkančių valkataujančių asmenų chuliganišku elgesiu, bet Klaipėdos policija nekreipia į tai dėmesio aiškindama, kad trūksta darbuotojų.

Užtat policijos darbuotojų netrūksta, jei kas nors ilgiau nei 15 minučių palieka automobilį Klaipėdos senamiestyje nesumokėjęs už stovėjimą – tuoj pat prisistato policijos ekipažas ir užblokuoja ratus.

 

P.S: siunčiu faksą Klaipėdos merui, siūlydamas kuo skubiau organizuoti savivaldybės tarybos kolegijos susitikimą su Klaipėdos policijos vadovais dėl policijos neveiklumo valkataujančių asmenų atžvilgiu, o į tą susitikimą pakviesti turizmo firmų, bei senamiesčio kavinių savininkų atstovus.

Savivaldybės tarybos nariams el.paštu pasiūlau nedelsiant reaguoti į besitęsiančius turistų užpuolimus taip, kad policija tuoj pat pradėtų vykdyti savo pareigas, todėl pasiūlau šį klausimą be eilės aptarti miesto tarybos posėdyje šį ketvirtadienį, t.y. 2010 07 29 d.

Smulkesnę informaciją galėtų pateikti turistus aptarnaujančios firmos UAB „Klaipėdos mėja" direktorė L. Pakalkaitė (kalbėjo su užpultais ispanais, tel.8-....4), gidė J.d....(matė dalį valkataujančių agresyvių veiksmų prieš Ispanijos turistus, tel. 8-...), juvelyrinės parduotuvės Klaipėdos senamiestyje savininkė Jurga Karčiauskaitė (laisvai kalba ispaniškai) - kalbėjo su užpultųjų kolegomis, tel. 8-.....

Savivaldybės tarybos narys                                                   Naglis Puteikis

 

puteikis@gmail.com; 8-652-76250



3 komentarai:

Naglis Puteikis rašė...

o štai ir policijos atsakymai:

Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Benonas Ivanauskas nuogąstavo, kad šių asmenų nėra kur dėti.

„Miestą nuo šių žmonių galėsime išvalyti tik tada, kai bus pakeisti įstatymai ir įsteigti socializacijos centrai tokiems asmenims. Dabar situacija tokia, kad dvokiantys apsvaigę asmenys atvežami į policijos komisariatą ir čia laikomi, kol prablaivės. Budėtojai neturi kuo kvėpuoti,
juk šie sulaikytieji neretai ne tik apsišlapina. Jiems patekti į komisariatą nėra jokia drausminimo priemonė. Daugybę kartų bausti baudomis, tokie asmenys jų nemoka. Galiausiai dėl to jie uždaromi į areštinę, bet ir tai jiems kaip nuo žąsies vanduo. Kalinamus areštinėje juos išlaikome mes: maitiname, prausiame, mokame už visus jiems suteikiamus patogumus. O išleisti į laisvę jie ir vėl elgiasi taip pat, – kalbėjo B.Ivanauskas(http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/ispanu-turistus-uzpuole-klaipedos-benamiai-nebaudziami-290391/psl-2

IR DAR:

Klaipėdos apskrities VPK Valdymo organizavimo skyriaus Viešųjų ryšių grupės vyriausiasis specialistas Albinas Strumyla VE.lt sakė, jog dėl ispano užpuolimo ikiteisminis tyrimas nepradėtas.
"Buvo sulaikyti du benamiai. Policija juos apklausė, užsirašė jų duomenis ir, kadangi nerado kameros - paleido. Jeigu ispanas grįžtų ir parašytų pareiškimą, įtariamieji būtų surasti. Pagal faktą kol kas tyrimas pradėtas nebus."(http://www.ve.lt/naujienos/kriminalai/klaipedos-senamiestyje-sumusti-ir-apiplesti-ispanu-turistai-457578/

Anonimiškas rašė...

Skaitau ir galvoju:
Sumušė. Žinoma, kad blogai, tačiau kokie konkretūs siūlymai??
Kaltinimai policijai, kad nepradėtas ikiteisminis tyrimas? Prieš svaidantis šiais diletantiškais kaltinimais siūlau susipažinti su Baudžiamojo proceso kodekso, IV dalim XIII skyrium, ten kalbama apie ikiteisminio tyrimo pradėjimą.

Naglis Puteikis rašė...

Anonimiškam: raskite foto ar vaizdokamerą, kurią nusinešė žinomo KLP senamiesčio valkatos Genos pažįstamas Saulius, atklydęs iš kito KLP rajono - tą šį vakarą parodė Balticum YV žinios. nes Balticum žurnalistė apklausė liudininkus - tuso pačius bomžus. O policininkai -neapklausė. Vietoj to, kad kvalifikuoti veiką pagal BK, reikėjo tiesiog pasikalbėti su įvykio liudininkais. ir gal jau ispanui būtų galima gražinti fotiką.