2010-07-27

Policijos ir valdžios neveiklumas sukuria Klaipėdai priešiško turistams ir nesaugaus gyventojams miesto įvaizdį

L.Pakalkaitės nuotraukoje- po ispanų turistų užpuolimo ir iškviestos policijos, du iš tų pačių valkataujančiu ir išgėrusių žmonių–jie nuotr. kairėj- persikėlė iš vieno skvero į už 100 m esantį kitą. Policija jų neapklausė ir nesulaikė.

 

Klaipėdos m.merui R.Taraškevičiui

Klaipėdos miesto tarybos nariams

PRAŠYMAS

2010 07 27

DĖL GRĖSMĖS KLAIPĖDAI ĮGYTI PRIEŠIŠKO IR NESAUGAUS TURISTAMS MIESTO ĮVAIZDĮ ISPANIJOJE IR KITUR

 

Vakar Jums rašiau dėl 2010 07 26 d. 13.10 val. Klaipėdos senamiesčio centre sumuštų ir apiplėštų turistų iš Ispanijos ir siūliau kuo skubiau organizuoti savivaldybės tarybos kolegijos susitikimą su Klaipėdos policijos vadovais dėl policijos neveiklumo, o į tą susitikimą pakviesti suinteresuotų pusių atstovus.

Šiandien Klaipėdos apskrities policijos vadovai šiuo klausimu surengė spaudos konferenciją, kurioje dalyvavau, nes norėjau suvokti, kodėl mūsų policija neskiria šiam Lietuvos prestižui, visuomenės saugumui bei turizmui labai žalingam įvykiui ne tik tinkamo dėmesio, bet ir patyrusių tyrėjų bei seklių.

Deja, iš spaudos konferencijos aiškėja, kad Klaipėdos policijos vadovai ir toliau nesupranta šio nemalonaus įvykio reikšmės ir nesirengia nei išvadų daryti, nei patį nusikaltimą ištirti, nei imtis priemonių, kad Klaipėdos m.centras būtų saugus.

Nesuprantama, kodėl policija tą pačią fotoaparato ar videokameros atėmimo dieną nepradėjo ikiteisminio tyrimo, o tai padarė tik kitą dieną. Nesuprantama, kodėl į įvykio vietą atvykę pareigūnai neapklausė liudytojų, nors susirinkę žmonės to prašė. Už policiją jos pareigas atliko žurnalistai, apklausę ir nufilmavę to įvykio liudininkus ir galimų nusikaltėlių draugus, kurie papasakojo, kur gyvena galimi užpuolikai, kuo verčiasi, kaip atrodė ir kokie jų vardai. Jei policija būtų iškart atlikusi savo pareigas, tai gal tas apiplėšto ispano fotoaparatas jau būtų  atrastas.

Apskritai susidarė įspūdis,kad Klaipėdos policijos vadovai nenori girdėti gidų ir turizmo firmų atstovų informacijos, kad turistai Klaipėdos senamiestyje yra užkabinėjami jau senokai ir kad tai yra didžiulė gėda Klaipėdai.

Galima tik įsivaizduoti, ką tas sumuštas ir apiplėštas  ispanas papasakojo apie Lietuvą ir Klaipėdą savo 1800 tautiečių, kurie plaukia su juo kruiziniame laive ir kurie be abejo pastebėję jo subintuotą galvą, jį klausinėjo kas atsitiko. Galima įsivaizduoti, ką visi tie 1800 ispanų papasakos apie mus ir mūsų "tvarką" kai grįš į Ispaniją.

Klausant policijos vadų aiškinimų, kad blogi įstatymai, todėl jie nieko negali, susidarė įspūdis, kad jiems šis apiplėšimas tolygus kelių išgėrusių vaikinų kivirčui prie alaus kiosko. Panašu, kad policijos vadovai kol kas nesupranta, kokią milžinišką žalą tokie apiplėšimai daro Lietuvai ir Klaipėdai.

Todėl pakartotinai ir primygtinai prašau kuo skubiau sušaukti savivaldybės tarybos kolegiją šiuo klausimu pakviečiant visų suinteresuotų asmenų ir institucijų atstovus, arba paskirti šiam labai svarbiam klausimui nagrinėti dalį 2010 07 29 d. miesto tarybos posėdžio.

Nes policijai nekeičiant požiūrio į aprašytą įvykį, kyla grėsmė, kad Klaipėda Ispanijoje ir kitur įgis priešiško ir nesaugaus turistams miesto įvaizdį.

Manau, kad turėtų būti sudarytas štabas šiai krizinei situacijai spręsti, nes jei ispanų turistas iki kruizinio laivo grįžimo neatgaus iš jo atimto daikto, ir/arba jo neatsiprašysime ir nekompensuosime jam nuostolių miesto ar valstybės vardu, tai pasekmės turizmui ir Lietuvos įvaizdžiui kaip minimum Ispanijoje bus sunkiai ištaisomos.

Savivaldybės tarybos narys                                                Naglis Puteikis

puteikis@gmail.com; 8-652-76250

Komentarų nėra: