2013-01-26

Daugiau apie geoterminės energijos žlugdymo schemas

Esu dėkingas mano oponentui I.Kiškiui nerūšiuotų šiukšlių deginimo srityje (jis yra už, aš  - prieš) už informacinę pagalbą ginant geoterminę energiją, nes jis atskleidžia geoterminės energijos žlugdymo schemas:

Inesis Kiškis Nagliui Puteikiui: „Prieš projektui prasidedant "Klaipėdos energija" ir "Geoterma" pasirašė "take or leave" kontraktą, pagal kurią KE privalomai būtų supirkusi Geotermoje pagamintą energiją, o sutartyje buvo įrašyta ir formulė, pagal kurią apskaičiuojama supirkimo kaina. Viskas ten buvo pagrįsta pasaulinėmis naftos kainomis. Jei tos sutarties būtų buvę laikomasi, tai "Geoterma" būtų klestėjusi, nepaisant visų jos techninių ir vadybinių problemų (o vienų ir kitų buvo labai daug). Bet "Klaipėdos energija" (Klaipėdos m. savivaldybės kontroliuojama) vadovybė nepanoro laikytis tos sutarties, apsiskundė teisme ir laimėjo - mat kitų nepriklausomų energijos tiekėjų teikiama energija esanti pigesnė nei "Geotermoje" pagamintoji. Štai ir viskas. Reikia pavardžių? Tu ir taip jas žinai, bet tai ne Grubliauskas ir ne Taraškevičius. Taigi, geoterminė energija Lietuvoje gali būti vystoma (juk "Geotermos" techninės pamokos jau išmoktos), bet jos atsiperkamumas, švelniai sakant, yra abejotinas."

N.P.: esu šokiruotas, kad valdžios valstybės kontroliuojama ekologiško energijos gamintoja  - įmonė "Geoterma" yra perduodama prichvatizavimui per Valstybės turto fondą, o jo atstovė, paskirta Geotermos valdybos pirmininke, džiaugiasi Geotermos konkurentais - šiukšlių deginimo šalininkais : "Aurelija Jakaitienė Nagliui Puteikiui: Geoterma tik 25 proc silumos kiekio tiekia miestui per klaipedos energija. 100 proc niekad nebus. Tokios yra konkurencijos aplinlybes. Fortum tik padidina ja. Taciau is kitos puses- labai gerai, kad siuksles bus deginamos! Savartynu nereiks".

Komentarų nėra: