2013-06-19

Gal jau iš tikrųjų atėjo metas steigti Paminklosaugos draugiją?

Prieš 25 metus V.Radžvilas ragino įsteigti visuomeninę paminklosaugos draugiją, kurias turi bene visos ES šalys, išskyrus ... Lietuvą: 1988: "Metas steigti ir visuomeninę, tikrai demokratišką ir masinę paminklų apsaugos draugiją, vienijančią ir koordinuojančią klubų ir atskirų entuziastų veiklą." - iš http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2013-05-31-sajudziui-25-eri-vytautas-radzvilas-istorija-prasideda-nuo-mazu-dalyku/101851

Ir štai po 25 metų vis dar jos neturime.

Rezultatas: beveik visos dabartinio Seimo partijos beveik bendru sutarimu (7 prieš 3 slaptu balsavimu) Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete nebepraleidžia į Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkes principingos, drąsios paminklosaugininkės Gražinos Drėmaitės.

O prezidentūros atstovai šioje komisijoje A.Butrimas ir N.Laužikienė iškart pasiūlė komisijai, kad ji teiktų minėtam komitetui naują kandidatūrą. Akivaizdu, kad LT naujoji nomenklatūrai principingos paminklosaugininkės nereikalingos (prieš tai seimas į minėtą komisiją nepraleido taip pat labai drąsios paminklosaugininkės Jūratės Markevičienės). Tokiu būdu nomenklatūra ruošią dirvą naujosios bangos "paminklosaugininkams", kurie remia monstroidiškų betonoidų ir stikloidų statybas senamiesčiuose ir kitus libertariškus modernizmus, naikinančius tiek autentiškus vaizdus, tiek autentiškas detales.

N.P.: tai gal jau iš tikrųjų atėjo metas steigti V.Radžvilo siūlomą Paminklosaugos draugiją, kol vėl neprasidėjo paveldo griovimų banga kaip kad 1983-1986 ir 2003-2008?

Komentarų nėra: