2013-06-30

LT valdžia sukonstravo unikalų rinkimų mechanizmą lyginant su ES ir kuris neleidžia demokratinių rinkimų


Jone_99: Norėčiau sužinoti, ar ne patys mes kalti, kad ant mūsų joja? O joja tik ant to, kuris leidžiasi jojamas.
NP to Jone: , tad žmonės nėra kalti, kad juos apgavo pamažu išardydami apylinkių rinkimus ir pamažu nejučia įskverbdami beveik tik partinius rinkimus, ko nieko panašaus nėra ES:  ten parlamentuose vyrauja partiniai rinkimai, bet yra ir nepriklausomų, o savivaldoje ten vyrauja nepartiniai :
1. nėra galimybės rinkti apylinkių tarybų (visur yra);
2. nėra tiesioginių savivaldos vadovų (seniūnų, merų) rinkimų (yra beveik visur);
3. savivaldybėse, kuriose renkamos tarybos,  visoje ES yra apytiksliai 2000 gyventojų, jei daugiau, pvz. Varšuvoje, yra antros pakopos rinkimai;
4. nebeik nėra galimybės rinkti nepriklausomus, pvz. į ES Parlamentą, o jei yra į taip vadinamus savivaldos, tai apsunkina papildomai įnašais, užstatais, parašų rinkimu ir kitomis diskriminacinėmis geležinėmis klumpėmis lyginant su lengvatiniais palengvinimais partijoms.  I
5. LT dar riboja  galimybę pateikti nepriklausomų sąrašus. Pvz. jei Šiaulių mieste būtų vienodos teisės rinkti ir nepriklausomų sąrašus, tai nepriklausomi kandidatai Artūras Visockas ir Stasys Tumėnas būtų ėję ne po vieną, o jų vadovaujamais sąrašais. Ir tada būtų turėję ne po vieną, o po 3 mandatus (iš viso yra 31). Ir koalicija būtų kitokia Šiauliuose- labiau tarnaujanti rinkėjams, arba opozicija būtų galinga, kas priverstų dabartinę bespalvę kairių ir dešinių mišrainę (valdančią koaliciją) nustoti vogti, pvz. per pseudokultūros fabriko, kuris niekam nereikalingas, statybą ir pan.
O dabar jiems turėjusius tekti mandatus ydinga įstatymų sistema , kurią sukūrė per 15 metų partijos, atidavė partijoms ir jei abu liko opozicijoje, kai visos kitos partijos - neregėta ES -istorijoje - atsidūrė pozicijoje ir išsidalino visus įmanomus politinius postus, o kuriems trūko - įsteigė mokesčių mokėtojų sąskaita.
Taigi, partijos sukūrė nedemokratišką rinkimų sistemą ir net Konstitucinio Teismo sprendimai, konstatuojantys, kad  LR  Konstitucija draudžia diskriminuoti nepartinius kandidatus ypač savivaldos kad ir netikros lygmenyje, atima iš LT piliečių europinę rinkimų teisę.
Apytiksliai duomenys kaip būtų persiskirstę rezultatai, jei Šiaulių miesto savivaldybių rinkimuose 2011 metais būtų vienodos sąlygos partiniams ir nepriklausomiems kandidatams:
partija
balsų
proc.
mandatų
būtų
LSDP
8635
23,34%
10
9
TT
3451
9,33%
4
4
TS-LKD
3139
8,48%
4
3
Artūras Visockas
2718
7,35%
1
3
Naujoji sąjunga
2437
6,59%
3
3
Darbo partija
2401
6,49%
3
3
Stasys Tumėnas
2364
6,39%
1
3
LICS
1888
5,10%
3
2
LR liberalų sąjūdis
1595
4,31%
2
1
IŠ VISO
28628

31
31

Pvz. Rygoje ar Varšuvoje yra daug savivaldybių:
Rygos miestas yra padalytas į šešis teritorinius vienetus: Centro, Kuržemės ir Šiaurinį rajonus, taip pat Latgalos, Vidžemės ir Žemgalos priemiesčius. Kiekvienas teritorinis vienetas turi savo savivaldybę – iš:
Varšuva turi 18 savivaldybių - http://www.um.warszawa.pl/en/articles/districts-warsaw  ir t.t.
Tai, kad neturime tikrosios - žemutinės savivaldos ir rinkimų į ją grandies, bei tai tai, kad partijos piktybiškai nevykdo Konstitucinio Teismo sprendimų dėl vienodų galimybių suteikimo gyventojams rinkti tiek partinius, tiek nepriklausomus kandidatus, tai šia prasme esame tipinė ir pavyzdinė Bananų respublika.

Komentarų nėra: