2019-06-02

Padėkite komentarais ir laikais - liberalai dėl išvykos į Jurbarką ginant sunuštos mergaitės liudininkus užpuolė delfyje.

Važiavome išgirdę gimnazijos bendruomenės pagalbos šauksmą. Haroldas Mackevičius priešingai - išgirdo smurtautojo pagalbos šauksmą ir atskubėjo jam padėti. H. Mackevičiaus palaikytojų armija feisbuke entuziastingai šūdmusėmis pravardžiavo aukos palaikytojus, nedrįsdami panašiai vadinti smurtautojo. Matyt, bijojo netekti dantų ir norėjo įsiteikti Haroldui, kuris smurtautoją gina pro bonus (nemokamai), ar kitas variantas? 
Galimai reikia įstatymo pataisos, kad žiaurus smurtautojas, neigiantis kaltę, BŪTŲ PRIVALOMAI IZOLIUOJAMAS (bent jau namų areštu) nuo aukos ir liudininkų, kol tie liudininkai neapklausti. Važiavome IŠGIRDĘ mokyklos bendruomenės pagalbos šauksmą, kad 15 nusikaltimo liudininkų jaučiasi nesaugiai. Atvykę ir išklausę mokyklos atstovų buvome šokiruoti išgirdę, kad per 5 dienas po nusikaltimo buvo apklausta tik 1 iš 15 liudininkų, o įtariamasis, paleistas iš areštinės, grįždamas namo padarė nereikalingą didelį demonstratyvų lankstą per aukos mokyklą. Liudininkai suprato tai, kaip jų gąsdinimą. Mokyklos bendruomenė mums pasakojo, kad smurtautoją jo mokykloje - jis mokosi kitoje - palaiko dauguma moksleivių, kurie auką smerkia! Mokyklos bendruomenė pasakojo, kad 15-ai liudininkų reikia nuolatinio psichologo ilgam laikui (mokykla tokio neturi).
Visą tai papasakojome merui, kuris pasakė, kad visą tai girdi pirmą kartą, kategoriškai atsisakė nuvažiuoti į mokyklą ir pabendrauti su jos bendruomene, pareiškė, kad absoliučiai pasitiki teisėsauga. Vaiko teisių tarnyba jaučiasi sudėtingai, nes trūksta pajėgumų - ne visi etatai užpildyti. Jurbarko policija neįtraukta į šį tyrimą, nes nusikaltimas įvykdytas kitame rajone. Reikia pagirti Jurbarko policiją, nes ji tirdama kitą - po poros dienų po to žiauraus sumušimo atsitikusį įvykį - kai prie sporto mokyklos  susirinko 26 jaunuolių gauja, dalis jų su kovinėmis pirštinėmis ir grąsino vienai moksleivei susidorojimu, per dvi dienas apklausė 9 įvykio dalyvius. Apklausti nepilnamečius sudėtinga - reikia Vaiko teisių ir psichologo dalyvavimo. Kodėl Tauragės policija per 5 dienas apklausė tik 1-ą iš 15-os merginos brutalaus sumušino byloje? Kodėl smurtautojas nebuvo izoliuotas nuo aukų artimųjų ir liudininkų  Prokurorės, organizuojančios tyrimą, taktika? Mes nežinome, mes su prokurorais ir bylos tyrėjais nebendravome, nes tai būtų kišimasis.
Bylą tirianti prokurorė viešai pasmerkė pinigų rinkimą aukos šeimai, nes neva dar nenustatytas kaltininkas, o jei bus nustatytas ir nuteistas, tai tada bus galima prisiteisti žalą, jei smurtautojas turės pinigų. Po tokio prokurorės pareiškimo aukos tėvą stojo ginti gimnazijos direktorė - kad jis mažai uždirba, o į Kauno ligoninę į reanimaciją pas dukrą jis važiuoja pirmyn atgal kasdien ir jam ta parama labai reikalinga.
Mokyklos bendruomenė šią situaciją, kai smurtautojas neizoliuotas nuo aukų ir liudininkų, kai delsiama apklausti liudininkus ir keistus prokurorės pareiškumus  apibūdino taip - buvo sudarinėjamos sąlygos smurtautojui ir jo artimiesiems demonstruoti pranašumą prieš nepasituriančios aukos šeimą ir liudininkus, taip spaudžiant susitarti geruoju.
Tik aktyvus visuomenės ir žiniasklaidos įsikišimas pakeitė viską iš esmės - smurtautojui skirtas namų areštas. Tikimės, kad kuo greičiau bus apklausti liudininkai, kad greičiau bus užpildyti tušti Vaiko teisių tarnybos etatai, kad atsiras gimnazijoje nuolatinis psichologas, kad meras nuvyks pabendrauti su gimnazijos bendruomene ir padės aukai, jos artimiesiems ir liudininkams. Jei reikės, skubiai inicijuosiu aukščiau paminėtą įstatymo pataisą dėl neprisipažinusio smurtautojo izoliavimo kol neapklausti liudininkai. Bet tokias pataisas galima parengti tik nuvykus ir išsiaiškinus viską vietoje. 

Komentarų nėra: