2020-01-24

Aplinkosaugos įstatymų pakete ("'klaipėdietiškame") įregistravau įstatymo pataisą, draudžiančią toksiškų atliekų skleidimą.

Šiandien aplinkosaugos įstatymų pakete ("'klaipėdietiškame") įregistravau įstatymo pataisą, draudžiančią toksiškų atliekų skleidimą:
„Ūkinė veikla draudžiama, jeigu jos metu toksiškos medžiagos patenka į nuotekas arba į atmosferą.
Ūkinė veikla, kurios metu deginamos šiukšlės, galima tik tokiu atveju, jeigu jos deginamos ne žemesnėje negu 1200 laipsnių Celsijaus."

Šis paketas bus tik dekoratyvinis, jei nebus išspręstos šios dvi problemos:
1. Taršios gamybos savininkai Lietuvoje gali pilti toksiškas atliekas į nuotekas, nes niekas neįpareigotas nuolat matuoti jų kiekio. Chemijos, kurią pila Grigiškių, ar Klaipėdos Grigeo (Smirdeo), nevalo jokie Vilniaus ar Klaipėdos vandenų įmonių įrenginiai, nes ... jie visų pirma negali (vykdomi tik mechaninis ir biologinis valymai), o antra - ir  neprivalo valyti, nes g. pangoniams valdžia nuo 2012 metų leidžia pilti toksiškas medžiagas į nuotekas.
2. Dėl šiukšlių deginimo temperatūros, tai didžiausia tarša iš tokių dūmų - toksiški junginiai furanai ir dioksinai. Jie pilnai sudega tik 1150 laipsnių temperatūroje. Todėl Linčiopingo (Linkoping) šiukšlių deginimo gamykloje Švedijoje, kurią valdo šio miesto universitetas ir dar kelios aplinkinės savivaldybės (nėra privataus kapitalo), nustatyta deginimo temperatūra yra 1150-1250 ir ji lankytojams rodoma specialiame dideliame termometre. 
Kai paklausėme kodėl, jie atsakė, kad visi apylinkių gyventojai ramiai miegotų žinodami, kad nė viena dioksino dalelytė nepasieks jų organizmo. 
Klaipėdos Fortumui LT "aplinkosaugininkai" leido deginti 850 tenmperatūroje. 
Spėju,kad tokią pat nuodijimo mašiną tie patys leidimų išdavinėtojai tuoj paleis ir Kaune.

Komentarų nėra: