2007-11-07

G.Padegimas: "Norime parodyti, kad Klaipėda nėra tik bejausmiai vienas po kito kylantys dangoraižiai"

VISAS STRAIPSNIS:

Apie niokojamą paveldą studentai prabils spektakliu

Aurelija Kripaitė a.kripaite@15min.lt
http://www.15min.lt/lit/Klaipeda_2007_11_06/820/1
Studentai etiudų spektaklyje pasakoja senųjų Klaipėdos pastatų istorijas. Klaipėdos universiteto (KU) studentai apie apleistą miesto paveldą ėmėsi kalbėti originaliu spektakliu.

KU Menų fakulteto trečiojo kurso studentai prisipažino buvę nustebinti, kai kurso vadovai Gytis Padegimas ir Darius Meškauskas pasiūlė jiems suvaidinti... namus. "Taip, taip - namus. Kiekvienas studentas turėjo išsirinkti po vieną Klaipėdos pastatą ir jį suvaidinti", - "15min" pasakojo režisierius G.Padegimas.
Pateikdamas studentams užduotį režisierius citavo F.Dostojevkį: "Namai - ne pastatai, o žmonės". Studentai privalėjo kiek galima daugiau sužinoti apie pasirinktą pastatą, todėl jie bendravo su istorikais, architektais.
"Namas - tai visa istorija, juk ten gyvenę žmonės pergyveno kelias epochas, tarp tų gyventojų buvo įvairiausių tautybių atstovų. Galų gale ir žiurkės bei pelės - kiek gi jos visko matė", - su užsidegimu pasakojo režisierius.
Jo vadovaujami studentai vaidino centrinį miesto paštą, buvusį kalėjimą, kino teatrą, apgriuvusį Odos ir veneros ligų dispanserį bei kitus senuosius miesto statinius.
Visos istorijos sudėtos į etiudų rinkinį, pavadintą "Miestas".
Šio originalaus spektaklio premjera įvyko spalio 24-ą, vėl jį išvysti bus galima jau rytoj. Kaip teigė patys studentai, "Miestas" yra kartu ir linksmas, ir liūdnas spektaklis, be to, jis pažįstamas ir aktualus klaipėdiečiams.
"Norime parodyti, kad Klaipėda nėra tik bejausmiai vienas po kito kylantys dangoraižiai", - pridūrė G.Padegimas.
Rimtą ir pastaruoju metu uostamiestyje dažnai aptariamą temą - paveldo išsaugojimo būtinumą - studentai pateikia žaismingai, skambant įvairių laikotarpių ir stilių muzikai. "Miestą" ketinama dažnai rodyti universiteto Mokomajame teatre. Jį pamatyti jau panoro ir uostamiesčio moksleiviai.

Komentarų nėra: