2009-08-16

Dar vienai šeimai Vokietijoje baigėsi karas

Nuotraukoje – taip atrodo 2 PK laikų vokiečių armijos asmens tapatybės aliumininis žetonas, sudarytas iš dviejų dalių, matosi laužimo linija ir skaičiai reiškiantys vardą, pavardę bei karinio dalinio  numerį. Žūties atveju žetonas būdavo perlaužiamas, viena dalis likdavo ant karo kaklo, kitą paimdavo jo vadas ir perduodavo štabui.

Per atostogas tenka ir padirbėti. Bet šiuo atveju tai džiaugsmingas darbas, nes netrukus dar viena Vokietijos šeima sužinos, kur palaidotas jų senelis, iki tol laikytas dingusiu be žinios.

O gal ir ne viena šeima, nes pagal kaulų skaičių matosi, kad aptikti ne vieno kareivio laikai. Gal pavyks rasti ir daugiau jų asmens tapatybės žetonų.

Netoli Klaipėdos aerodromo buvo vokiečių gynybos žiedas. Ten buvo jų apkasai, prie kurių SSRS kariuomenė negalėjo prisiartinti ilgiau nei pusmetį, nes tuos apkasus patikimai gynė jūroje stovėjusių laivų pabūklai.

Bet pėstininkai kentėdavo nuo artilerijos atakų. Gal ir šiandien atrasti kariai žuvo panašios artilerijos ugnies metu. Tose vietose žuvusių karių tiek iš vienos, tiek iš kitos pusės randama vos ne kasmet.

Kai ištirpo vokiečių pranašumas ore, karo laivai nebegalėjo patys apsiginti nuo SSRS lėktuvų atakų ir jiems teko trauktis. Tada Klaipėdą praktiškai be mūšio paliko ir sausumos kariuomenė. Tiesa, pieš tai jie evakavo visus gyventojus.

Klaipėda buvo pirmas tuometinės Vokietijos miestas-tvirtovė, kuriame buvo įrengta šimtai slėptuvių civiliams ir kareiviams, daugelis namų buvo pavesti įtvirtintais bunkeriais.

Vokietijoje yra speciali organizacija, užsiimanti per 1 ir 2 pasaulinius karus žuvusių karių paieška, perlaidojimu. Jie turi vokiškos tvarkos šedevrą – žuvusių ir dingusių be žinios abiejų karų visų karių žetonų katalogą. Todėl gavę atrasto žetono numerį gali per kelias akimirkas pasakyti kareivio vardą pavardę, karinį dalinį, gimimo ir žūties, ar dingimo be žinios tikslią datą bei jų karinio dalinio vadų detaliai aprašytas žūties ar dingimo aplinkybes.

Atrasti kaip šiandien žuvusių karių palaikai paprastai į Vokietiją nevežami, o palaidojami artimiausiose karių kapinėse. Šiuo atveju tai būtų Klaipėdos poilsio parke pakeliui į Melnragę.

Slėptuvių civiliams preciziškas įrengimas, žuvusių karių identifikavimo ir jų atminimo įamžinimo idealiai funkcionuojantis mechanizmas kelia pagrįstą pagarbą reiškiniui, kuris vadinasi „vokiška tvarka".

O juodieji archeologai, kurie iškasa ir pasisavina žuvusių karių žetonus, sukelia pasmerkimo jausmus ne tik man, bet ir tiems patiems nelegaliems kasinėtojams. Beje, Anglijoje jei vadinami naktibaldomis, arba nakties ereliais, o pas mus kažkodėl vartojamas terminas „digeriai".

Prie Klaipėdos aerodromo - vokiečių karių palaikai

ve.lt 2009 08 14 d.

Prie Klaipėdos aerodromo rasti Antrojo pasaulinio karo vokiečių armijos karių palaikai, pranešė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys.

Penktadienį jau po darbo valandų ties Klaipėdos aerouostu priešais "Orlen" degalinę, kairėje greitkelio Klaipėda-Vilnius pusėje, atliekant žemės darbus buvo aptikti ne mažiau kaip dviejų Antrojo pasaulinio karo vokiečių kareivių palaikų dalys.

Pasak Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjo Naglio Puteikio, kartu rasta uniformos liekanų (avalynės ir kita) bei vieno iš kareivių tapatybės žetonas.

"Jis neperlaužtas per pusę, todėl tikėtina, kad kareiviai žuvo apkasuose užversti žemėmis nuo artilerijos sukeltų sprogimų. Jei kareiviai būtų palaidoti, tai viena pusė žetono būtų nulaužta, nes būdavo pristatoma į karinio dalinio štabą, o kita pusė žetono būdavo palaidojama su žuvusiuoju", - sakė N. Puteikis.

Darbus vykdė AB "Kauno tiltai", jų darbuotojai, aptikę palaikus, darbus sustabdė ir pranešė policijai, o ji savo ruožtu - paminklosaugininkams.

Palaikai ir žetonas laikinai pervežti į Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio patalpas.

Pirmadienį Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio inspektorius kartu su archeologu važiuos į palaikų radimo vietą patikrinti, ar nėra daugiau kareivių palaikų, teigiama pranešime.

Pirmadienį, 2009 08 17 d. iki pietų KPD Klaipėdos teritorinio padalinio vyr.valstybinis inspektorius Vitalijus Juška kartu su archeologu važiuos į palaikų radimo vietą patikrinti, ar nėra daugiau kareivių palaikų.

Žiniasklaidos atstovų, kurie norėtų nufotografuoti rastą žetoną ar vykti kartu su paminklosaugininkais į palaikų radimo vietą, dėmesiui - galite susitarti su vyr.valst.inspektoriumi V.Juška , jo tel. 8-46-410366,  8-657-77266

Kitos publikacijos šia tema:

Prie Klaipėdos aerodromo rasti II pasaulinio karo vokiečių armijos karių palaikai alfa.lt

Prie Klaipėdos aerodromo – vokiečių karių palaikai kl.lt

1 komentaras:

Anonimo rašė...

Šiandien esu labai laiminga su savo šeima. Mano vardas Angela, gyvenu JAV, vyras paliko mane vieneriems metams ir aš jį labai myliu, nuo tada ieškau būdo, kaip jį susigrąžinti. Išbandžiau daugybę variantų, bet nepavyko, kol sutikau draugą, kuris mane supažindino su daktaru UDAMA, burtininku, kuris padėjo man susigrąžinti vyrą po 2 dienų. Su vyru šiandien gyvename laimingai kartu, nes vykdžiau puikios daktarės UDAMA nurodymus. Tas žmogus puikus, su juo galite susisiekti el. paštu: (udamaada@gmail.com). o jo tiesioginis kontaktinis numeris ir whatsapp yra ( +27658978226 ) Dabar patarsiu rimtiems žmonėms, kurie susidūrė su tokia problema, susisiekti su juo dabar ir rasti greitą sprendimą be streso.