2009-08-31

Kada surinksime žuvusiųjų per II pasaulinį karą Lietuvos piliečių pavardes

Nuotraukoje - 1939 09 01 d., auštant 4 val.48 minutės vokiečių kreiseris ‚Šlezvigas-Holšteinas' iš kelių šimtų metrų atstumo atidengė ugnį į lenkų įtvirtinimus ‚Vesterplatę', taip pradėdamas Antrąjį pasaulinį karą

N.P.: Prieš 70 metų prasidėjo karas. Lenkija jau tuoj surinks visas II pasaulinio karo aukų pavardes, o kada mes padarysime tą patį?

II pasauliniame kare žuvo beveik 6 mln. Lenkijos piliečių

BNS  2009 rugpjūčio mėn. 26 d. 21:51

Per Antrąjį pasaulinį karą nuo 1939 iki 1945 metų žuvo 5,6-5,8 mln. Lenkijos piliečių, skelbiama Lenkijos Tautos atminimo instituto (IPN) leidinyje.

Pasak IPN vadovo Januszo Kurtykos, knygą "Polska 1939-1945. Straty osobowe i ofiary represji pod dwiema okupacjami" (Lenkija 1939-1945. Žmonių netektys ir represijų aukos per dvi okupacijas) išleido Antrojo pasaulinio karo pradžios 70-ųjų metinių proga profesoriai Wojciechas Materski ir Tomaszas Szarota.

Joje apibendrinti dešimtmečius trukusio Lenkijos istorikų ir demografų tyrimo rezultatai apie lenkų aukas Antrojo pasaulinio karo metais.

Tarp aukų minimi lenkai, žydai, lietuviai, ukrainiečiai, baltarusiai, čekai, Lenkijos pilietybę turėję vokiečiai.

J.Kurtyka sakė, jog ši knyga yra "oficialus Lenkijos valstybės balsas".

Dar jis pridūrė, kad "dauguma aukų krito nuo nacių rankų", tuo tarpu "sovietinėmis represijomis siekta daugiau ekonomiškai išnaudoti lenkus".

Anot dienraščio "Dziennik", istorikams pavyko nustatyti ne tik žuvusiųjų karo metais skaičių, bet ir asmenų, patyrusių represijas - trėmimus, areštus, kalinimą koncentracijos stovyklose. Tai apie 1 mln. 800 tūkst. sovietų zonoje ir apie 10 mln. vokiečių zonoje.

Visas Antrojo pasalinio karo aukų Lenkijoje pavardes ketinama paskelbti po kelerių metų, sakė J.Kurtyka.

6 komentarai:

Unknown rašė...

Tai, žinoma, visai neesminga, bet kadangi Tamsta klaipėdietis, - suprask, "nuo jūros", pastebėsiu: "Šlezvigas-Holšteinas" niekada nebuvo kreiseris. Laivas nugyveno labai ilgą gyvenimą, jo kovinė vertė vis krito, tačiau pavadinti jį kreiseriu, tai tas pats, kaip seną gerą "mersą" pavadinti kompaktinės klasės toyota.

Naglis Puteikis rašė...

Andriau, atsiprašau, per skubėjimą kai skaičiau wikipwedijoje, tai praleidau žodį "mokomasis".Dabar suprantu,kad mokomasis raiškė, kad jsilabaisenasirtiko tik mokymams. Iš kitos pusės man dabar aišku, kodėl Vestarpliatės gynėjams jis padarė labai mažų nuostolių. Tas "kreiseris" savo pabūklais niekaip negalėjo įveikti jų įtvirtinimų, matyt pabūklai buvo per seni -per silpni, net nesvarbu , kad iš kelių šimtų metrų šaudė.

Unknown rašė...

Nueisiu klasikiniu nedoru keliu, kurio Jūs, suprantu, savo Gimtadienio dieną (priimkit sveikinimus) nenusipelnėte - DAR ir jau įžūliai pasikabinėsiu.
Jūs ne tik nesupratote, apie ką aš kalbu, bet dar sustiprinote savo - pripažinkim - faktinę klaidą žodį KREISERIS paimdamas į kabutes. Ir vikipedija čia nei prie ko: visomis man suprantamomis kalbomis vikipedijoje "SMS Schleswig-Holstein" apibūdinamas - dėmesio, cituoju:Das Linienschiff, Battleship ir броненосный военный корабль. Apie kreiserį nei mur-mur. Sendamas automobilis nepereina į motociklo su lopšiu kategoriją, jis tiesiog pasensta. O 11" vokiečių artilerija buvo net labai gera, pasidomėkit Jutlandijos mūšiu, tiesiog (dabar spėlioju) betonmušiai šūviai aprioriškai negali būti jūrinių pabūklų prioritetas.
Nekreipkit dėmesio, ponas Nagli, Jūsų blogas blogas tikrai nėra, gero gimtadienio. Nuoširdžiai.

twinings rašė...

sudas tas slezvigas buvo. lenkai su atrodo viena ar dviem patrankelem pirmo pasaulinio ji dar gerokai apgadino. o lenku itvirtinimai tenais buvo labai silpni, apskritai, jie tenais ginklu gabeno vos ne kontrobanda, nes danzigo laisvojo miesto policija jau dirbo vokieciu abverui.

Naglis Puteikis rašė...

2 ta152: Ačiū už sveikinimus gimdienio proga.
Dėl "kreiserio" pateikiu citatą iš mano naudoto šaltinio su nuoroda, joej ir pabūklai apibūdinami:
"1939 m. rugpiūčio 25 d. į Dancigo uostą, su draugišku vizitu, įplaukė mokomasis kreiseris "Šlezvigas-Holšteinas". "Draugiškame" laive buvo smogiamoji jūrų pėstininkų kuopa. Iš tikro kreiseris turėjo sekančios dienos (VIII.26) rytą savo artilerijos ugnimi (keturios 280 mm, dešimt 150 mm ir keturios 88 mm patrankos) sunaikinti lenkų įtvirtinimus Vesterplatėje. Puolimas buvo atidėtas.
Lenkų garnizonas pusiasalyje buvo pilnai pasiruošęs kovai. Dalis kareivių nuo ryto iki vakaro buvo savo postuose, kad priešas neužkluptų netikėtai. Buvo sustiprintas Naujojo uosto, kanalo ir pliažo stebėjimas.
1939 m. rugsėjo 1 d., auštant, "Šlezvigas-Holšteinas" įplaukė į kanalą, pasiekė taip vadinamąją "Penkių žvaigždžių" įlanką ir 4:48 iš kelių šimtų metrų atstumo atidengė ugnį į Vesterplatę, pradėdamas Antrajį pasaulinį karą".
Nuoroda iš čia:
http://www.antraspasaulinis.net/print.php?plugin:content.920

Anonymous rašė...

siandien esu tokia susijaudinusi. Mačiau komentarus iš žmonių, kurie jau buvo gavę paskolą iš LAPO M-F, todėl nusprendžiau kreiptis remdamasis populiariomis rekomendacijomis ir tik prieš kelias valandas patvirtinau savo sąskaitoje bendrą 10 500 eurų sumą. Tai tikrai puiki žinia ir patariu visiems, kuriems reikia tikros paskolos, kreiptis elektroniniu paštu: lapofunding960@gmail.com
„Whatsapp“ +447883183014