2009-11-03

Išsaugosime vertingus Klaipėdos krašto gyvenamuosius namus

Keturiose fotografijose – įvairių 20 a. pr.stilių gyvenamieji namai Šilutėje

N.P.: Klaipėdos krašte 20 a. pradžioje , kaip ir visoje Europoje, klestėjo naujieji architektūros stiliai – istorizmas, neobarokas, jugendas. Vokiečių kultūros įtakoje šio stiliaus pastatai yra kitokie, nei to meto lenkiškos kultūros įtakojamo Vilniaus, ar carizmo veikiamos architektūros Kaune, ar pvz. Kybartuose.

Klaipėdoje ir Šilutėje pasitaiko ypatingų perliukų. Ypač gaila būtų interjero detalių, kurios pirmos neatlaiko laiko išbandymų.

Todėl vertingiausius Šilutės (buvęs Klaipėdos kraštas) gyvenamuosius dviaukščius pasiūlėme išsaugoti įrašant į kultūros vertybių registrą.

Tai reiškia, kad gyventojams bus kompensuojamos visos fasadų ir vertingųjų vidaus elementų restauravimo išlaidos :

Į Kultūros vertybių registrą įrašyti keturi Šilutės mieste esantys namai

kpd.lt

Praėjusią savaitę Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio siūlymu Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba į Kultūros vertybių registrą įrašė keturis Šilutėje esančius namus.

Vertingais pripažinti ne tik namų architektūriniai sprendimai, bet ir fasadų apdaila ir puošybos elementai, konstrukcijos ir funkcinė įranga, kas paprastai yra pirmiausia sunaikinama.

1901 m. statyto, Taikos g. 15 esančio namo (nuotrauka Nr.1) architektūra būdinga istorizmo laikotarpiui. Šalia, Taikos g. 17 (nuotrauka Nr. 2), stovintis 1914-1915 metų statybos namas atspindi neobaroko architektūros stilistiką. Tais pačiais metais statytam, Liepos g. 3 (nuotrauka Nr. 3) esančiam namui būdinga istorizmo laikotarpio stilistika, XX a. pr. Liepos g. 8 (nuotrauka Nr. 4) stovinčiam namui – Jugendo stilistika.

Visi keturi namai yra kompaktiniai, 2 aukštų su mansarda.

 

Interneto portalai apie šį įvykį:

Keturi Šilutės namai - tarp kultūros vertybių (foto) , Ve.lt 2009-11-03,

Keturi Šilutės namai - kultūros vertybės 15min.lt 2009-11-03

1 komentaras:

Anonimistas rašė...

Pastarasis skambus pono Putmeno pareiskimas man kelia abejoniu. Nezinau, kokiu budu jis ruosiasi saugoti Silutes vertybes. Mat jei prie paveldo prikis savo slykscias letenas Teritorinis vandalinys, tai, is pastatu liks tik senos nuotraukeles...