2009-11-12

Šildymas Lietuvoje pigz ar brangz?

Diagramoje  -mazuto kainos Roterdamo biržoje pasikeitimai  - raudona linija rodo tendenciją.

N.P.: anksčiau, nekilnojamojo turto bumo laikais komentatoriai šaipydavosi iš pirkimo skatinimui skirtų nepaisltančių pranašavimų, kad butai kasdien bus brangesni  - t.y. brangs. Šį pranašavimų reiškinį interneto komentatoriai pašiepiamai vadino „butai brangz" (šio reiškinio antonimas – „butai pigz").

Taigi, kad bus su šildymu? Laikraščiuos rašo, kad pigs (žr.straipsnį žemiau). Šio straipsnio komentatoriai (V.Valiušis) rašo, kad brangs: „Įdomu, kaip ta šiluma jus pasieks, jei nebus elektros? O ir pati šiluma pigs tik labai trumpam. naujoji kainų metodika numato šilumos kainų koregavimą, atsižvelgiant į kuro kainos pokytį. O kuro (šiuo atveju mazutas 3,5) kaina Roterdamo biržoje kito sekančiai (raudona linija- tendencija)":

Kaip susigaudyti paprastam žmogui?:

ŠILUMA ATPIGS 15 PROCENTŲ Lrytas.lt 2009 09 01

Nuo rudens šilumos kaina visoje Lietuvoje mažės vidutiniškai 15 proc., teigia Kainų komisijos pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis.

„Prognozuojame, kad vidutiniškai turėtų mažėti apie 15 procentų. Kelios įmonės kainas mažins nuo rugsėjo, kelios – nuo spalio ir kai kurios – nuo lapkričio.

Yra įvairių įmonių, kuriose ir 25 proc. mažės. Bus ir tokių, kuriose mažės 5 proc." –BNS sakė D.Janulionis.

Tų įmonių, kurios šilumai gaminti naudoja daug medienos, kaina mažėja ne taip smarkiai – 3-5 proc. Bet prieš metus tos įmonės kainas mažiau ir didino.

Daug medienos šilumai gaminti naudojama Širvintose, Ignalinoje, Šilutėje, Tauragėje, Molėtuose, Utenoje, Šilalėje, Varėnoje, Kelmėje ir Lazdijuose.

Vilniuje šilumos kaina turėtų mažėti 20,4 proc. – iki 18,86 centų už kilovatvalandę (su 9 proc. PVM). Tačiau tuomet bendrovės „Vilniaus energija" ankstesnių nuostolių kompensavimo laikotarpis turėtų būti pratęstas iki 4 metų.

Tokius apskaičiavimus „Vilniaus energija" pareiks savivaldybei ir Kainų komisijai.

Pernai rudenį šiluma Lietuvoje vidutiniškai brango daugiau nei 40 proc. dėl smarkiai pabrangusių gamtinių dujų. Joms atpigus šiemet šilumos kaina mažėja.

Tačiau nuo šiandien 4 procentiniais punktais – nuo 5 iki 9 proc. – didėja PVM šilumai.

Vyriausybė taip pat ketina svarstyti naują dujų kainų skaičiavimo metodiką. D.Janulionio teigimu, patvirtinus metodiką, dujų kaina turėtų sumažėti 6-7 procentais. (BNS, LR)

Komentarų nėra: