2010-05-26

Klaipėdos TS-LKD- už viešus sąrašo lyderio rinkimus

Tėvynės sąjunga - už viešus rinkimus

Ve.lt, delfi.lt, lrt.lt 2010-05-26, Marius LINARTAS

DEMOKRATIJA. Prieš artėjančius savivaldos rinkimus Klaipėdos Tėvynės sąjungos -Lietuvos krikščionių demokratų skyriaus taryba siūlo naujovę: rinkiminio sąrašo lyderius rinkti viešo balsavimo metu, o ne skyriaus viduje.

Per artėjančius savivaldos rinkimus tautai tiesiogiai rinkti merus nebus leidžiama, tačiau Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų uostamiesčio skyrius planuoja suteikti rinkėjams alternatyvą.

Skyriaus taryba pritarė, kad rinkiminio sąrašo lyderiai Klaipėdoje būtų renkami ne skyriaus viduje, bet visuotinai, suteikiant galimybę išreikšti savo nuomonę visiems rinkėjams.

Sprendimas gegužės 30-ąją dar turi būti priimtas skyriaus narių visuotinio susirinkimo metu.

Dėl sąrašo lyderio varžysis trys kandidatai: Naglis Puteikis, Marius Usonis ir Alfonsas Vildžiūnas.

Pasak N. Puteikio, idėja į sąrašo lyderių rinkimą įtraukti visuomenę yra sveikintina.

"Gaila, kad kitais metais nepavyks rinkti merų tiesiogiai, tačiau mūsų partija sudarytų progą viešai rinkti lyderius. Tokiu atveju jie būtų priimtini ne tik partijos rėmėjams, ilgamečiam elektoratui, bet ir platesnei visuomenės daliai. Dėl nusivylimo politikais ir partijomis reikia eiti į žmones", - sakė jis.

Žinia, vilniečiai nesutiko, kad sąrašo lyderiai būtų renkami žmonių. Esą politiniai oponentai gali konsoliduoti jėgas ir siųsti balsuoti savus už jiems įtinkantį kandidatą iškreipiant tikrąją padėtį ir žmonių simpatijas.

Kito kandidato į sąrašo lyderius M. Usonio manymu, apsisprendus rengti pirminius sąrašo lyderio rinkimus būtų žengtas didelis žingsnis į priekį demokratijos link.

"Žmonės sutartu laiku ir vietoje galėtų ateiti ir balsuoti už, jų manymu, verčiausią kandidatą į sąrašo lyderius. Tikiuosi, skyriaus visuotiniame susirinkime bus pritarta tokiai iniciatyvai, nugalės išmintis ir demokratinės vertybės, nes paisyti žmonių nuomonę yra labai svarbu. Ypač dabar, kad visuomenės pasitikėjimas partijomis yra labai menkas", - sakė jis.

M. Usonis svarstė, kad partijomis nepasitikima ir dėl jų uždarumo.

"Susirenka keliolika ar keli šimtai partijos narių ir viduje nusprendžia, kas bus sąrašo lyderiais. Žmonėms tokiame procese dalyvauti neleidžiama, o tai nėra gerai. Gal rinkėjai ir pritaria partijos vertybėms, tačiau jiems primetami kandidatai į sąrašo lyderius, apie kuriuos neretai nieko visuomenė nežino. Todėl ir svarbu siekti atvirumo, kad patys žmonės parodytų, kas verti būti lyderiais", - teigė M. Usonis.

Jo įsitikinimu, viešas kandidatų reitingavimas paskatintų žmones aktyviau dalyvauti politiniame procese bei pačiuose rinkimuose. Be to, labiau stengtųsi ir patys kandidatai, kai jais pasitikėjimą pademonstruotų žmonės.

Trečiasis kandidatas A. Vildžiūnas skeptiškai vertino kolegų ginamą idėją.

"Viena vertus, man patinka, kai kas nors sprendžiama viešai, tačiau šiuo atveju dėl sąrašo lyderių visuomenės dalyvavimas juos renkant man kelia abejonių. Tarsi patys partijoje negalėtume išrinkti lyderių. Jei būtų įtvirtinti tiesioginiai merų rinkimai, tuomet viešas sąrašo lyderių rinkimas būtų pasitikrinimas. O dabar tai - eksperimentas, nežinau, ar jis pasiteisins. Jei daug žmonių balsuos - tuomet gerai, o jei tik saujelė, tai nebus rimta", - dėstė mintis jis.

Pavyzdžiui, partija "Tvarka ir teisingumas" jau patvirtino savo rinkiminio sąrašo lyderį ir kandidatą į uostamiesčio merus Artūrą Razbadauską. Minėtos partijos Klaipėdos apskrities koordinacinės tarybos pirmininkas Valerijonas Bernotas teigė, kad politinės jėgos viduje rinkti lyderį yra saugiau ir teisingiau.

"Visuomenė balsuoja atsižvelgiant į asmenines politikų savybes, tad iškyla grėsmė sąrašo lyderiu tapti radikalui, populistui ar žmogui, kuris nesugebės eiti patikėtų pareigų. Sąrašo lyderis turi būti patikimas, patikrintas žmogus, kuris tarnautų visuomenei ir gintų partijos interesus. Tėvynės sąjungos eksperimentas - bandymas įsiteikti rinkėjams", - teigė V. Bernotas.

Politologo Sauliaus Šiliausko manymu, viešas sąrašo lyderių rinkimas yra sveikintinas kaip dalyvaujamosios demokratijos išraiška.

"Tokie veiksmai skatina visuomenę labiau dalyvauti politiniuose procesuose, o tai svarbu dabar, nes žmonės atitrūkę nuo politikos, nepasitiki partijomis ir labai pasyviai balsuoja", - sakė jis

1 komentaras:

Anonimistas rašė...

...už viešus rinkimų sąaršo lyderio rinkimus...

Man pavadinimas patiko. Geras!