2010-10-05

Kaip iš TS-LKD Sąžiningos politikos pakto dingo esminė detalė

Apie partijos narių, ypač esančių valdžioje, netinkamą elgesį, kuris kompromituoja politiką apskritai ir TS-LKD konkrečiai, ne kartą kalbėjau centrinės TS-LKD tarybos posėdžiuose.

Ir raštu kreipiausi į Priežiūros komitetą ne kartą, tačiau nei svarstė, nei atsakė.

Nes panašu, kad nerūpėjo jiems vertybės.

Kai kažkieno iš mūsų partijos narių iniciatyva 2005-05-27 buvo paskelbtas Sąžiningos politikos paktas (http://puteikis.blogspot.com/2008/09/tvyns-sjungos-siningos-politikos-paktas.html), jame buvo vienas blogus darbus darantiems partiečiams grėsmingas punktas: "Kaip vykdomi šie įsipareigojimai, prižiūrės nepriklausomas komitetas, kurį patvirtins Tėvynės Sąjungos Prezidiumas".

Ir tikrai buvo patvirtinti nepriklausomi - nepartiniai šio komiteto nariai.Atsimenu tik du - generolą Kronkaitį ir kunigą Grigą, kurių reputacija  ir autoritetu niekas, manau, neabejoja.

Bet buvo ir kas pasirūpina, kad tas Paktas nebūtų realiai kontroliuojamas: stebuklinguoju būdu tas komitetas buvo tyliai panaikintas jam dar nepradėjus veikti:

padaryta pataisa, kad šio pakto vykdymą stebės jau partinis Priežiūros komitetas, kuris apskritai į šį paktą nežiūrėjo http://www.tsajunga.lt/uploads/files/dir77/dir3/5_0.php :

 "Kaip vykdomi šie įsipareigojimai, prižiūrės TS-LKD Priežiūros komitetas").

Kai porą kartų bandžiau apie tą paktą TS-LKD Priežiūros komitetui rašyti ir kalbėti jų posėdžiuose, kad dalis mūsų partiečių šį paktą pažeidinėja, ypač esantys valdžioje, tai pastoviai buvau nutraukiamas, kad ne apie esmę kalbu. Į raštus ir elktroninius užklausimus dėl konkrečių TS-LKD narių pažeidimų negaudavau jokių atsakymų, į posėdžius nebuvau kviečiamas.

Vėliau paaiškėjo kodėl - nes kai kurie šio komiteto nariai patys tą paktą pažeidinėjo (pvz. Mindaugas Briedis –žr.detaliau apačioje esančiuose tekstuose).

Už tokias kalbas ir vidinius raštus bei vidaus elektroninius laiškus ne kartą pakankamai aukšto lygio partiečių buvau kai kuriuose posėdžiuose viešai įspėtas, kad būsiu šalinamas pradžiai iš skyriaus pirmininko, o gal net ir iš partijos „nes tai jau ne kritika, o veikimas prieš partijos narius".

 

Pridedu pavyzdį:

Iš elektrininio susirašinėjimo TS-LKD visuotiniame gmailo grupse:

Dvigubi TS-LKD Priežiūros komiteto standartai 2009 10 29

2009 m. spalis 29 d. 14:46

Pateikiu tipišką Priežiūros komiteto dvigubų standartų politikos rezultatą – ir toliau mus „garsina" šio komiteto globojami partijos nariai.

Raštu kreipiausi į Priežiūros komitetą, prašydamas įvertinti M.Briedžio veiksmus ministerijoje, imant antrą atlyginimą honorarų forma iš sau pavaldžių įstaigų. Apie jokius tyrimo rezultatus nežinau, nes negavau atsakymo (tai jau darosi įprasta). Net atvirkščiai –po to perskaičiau šio komiteto pirmininko interviu, kuriame jis labai gynė savo kolegą ir bičiulį M.Briedį neatlikęs jokio tyrimo, tokiu būdu suformuodamas išankstinę nuomonę.

Bėda ta, kad rinkėjai, prieš balsuodami rinkimuose, turės, įtariu, kitokią nuomonę, nei A.Andriuškevičius aprašomuoju atveju.

Naglis Puteikis

 

Iš skandalų išlipa sausi

UŽNUGARIS. Valdantieji globoja jiems ištikimus valdininkus

Birutė VYŠNIAUSKAITĖ LR korespondentė 2009-10-29

Buvusios Lietuvių namų direktorės D.Briedienės veikloje buvo aptikta daugybė pažeidimų

Seime išvengęs interpeliacijos švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius nuo nemalonumų padeda išsisukti ir savo pavaldiniams – net po skandalų.

Įklimpęs į interesų konfliktą pavasarį iš Švietimo ir mokslo ministerijos buvo priverstas išeiti pedagogų rengimo ir kvalifikacijos tobulinimo skyriaus vadovas Mindaugas Briedis.

Nors Valstybės kontrolė įrodė, kad jis ne vienus metus neteisėtai skirstė Europos Sąjungos lėšas, ministras G.Steponavičius jam leido išeiti savo noru ir taip išvengti bet kokių nuobaudų.

Panašiai prieš kelias dienas mokyklos Lietuvių namų direktoriaus postą paliko ir M.Briedžio žmona Daiva Briedienė.

...

Stiprus partijos užnugaris

* M.Briedis, kaip Tėvynės sąjungos kandidatas, 1996-aisiais buvo išrinktas į Seimą ir dirbo jame iki 2000 metų.

* Antrą kartą į Seimą nepatekęs M.Briedis įsitaisė Švietimo ir mokslo ministerijoje. Beje, čia jam dirbant D.Briedienė laimėjo konkursą užimti Lietuvių namų direktoriaus postą, nors panašaus darbo nebuvo dirbusi.

* Kai šių metų pavasarį Valstybės kontrolė atliko ministerijos auditą, paaiškėjo, kad grupė pareigūnų ne vienus metus lengva ranka dalijosi ir švaistė Europos Sąjungos lėšas.

* Šioje veikloje dalyvavo ir M.Briedis. Per trejus metus iš ministerijai pavaldžių institucijų jis sugebėjo „užsidirbti" 100 tūkst. litų honoraro.

* Tai, kad ministerija neskundė M.Briedžio Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, apsaugojo jį ir nuo atsakomybės konservatorių partijoje [N.P.:paraudoninta 2009 10 29]

N.P.: VISAS TEKSTAS – ČIA.

(http://m.lrytas.lt/?data=20091029&id=akt29_a3091029&view=2)

 

TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkui

2009 m. liepos 14 d

Remiantis TS-LKD Prezidiumo nutarimu "DĖL SĄŽININGOS POLITIKOS PAKTO NUOSTATŲ ĮGYVENDINIMO TVARKOS" 1-u punktu prašau imtis paminėtų priemonių Mindaugo Briedžio atžvilgiu, nes žiniasklaidoje buvo paskelbta informacija (http://www.lrytas.lt/-12435025971243285936-kvalifikacijos-k%C4%97limo-seminarai-vieta-pinigams-plauti-video.htm), kad jis galimai nesąžiningai ar neteisėtai gavo apie 100 tūkst. lt autorinių honorarų galimai pasinaudodamas savo kaip Švietimo ir mokslo ministerijos tarnautojo padėtimi.

Patikiu nuorodas ir citatas, pagrindžiančias šį prašymą:

M.Briedis nusižiūrėjo ramų užutekį Raimonda Ramelienė 2009 0709 d. delfi.lt; lzinios.lt:„46-erių buvęs parlamentaras [Mindaugas Briedis] (1996-2000 metų Seimo kadencija) bei ilgametis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys per trejus metus iš ministerijai pavaldžių institucijų gavo 100 tūkst. litų honorarų už paties palaimintus projektus".);

ŠMM valdininkai išsimokėdavo tūkstantinius honorarus 11.34, Mindaugas Jackevičius, www.DELFI.lt 2009 05 28 d. :  Vienas ŠMM paliekančių valdininkų per pastaruosius trejus metus iš ministerijai pavaldžių institucijų gavo per 100 tūkstančių litų honorarą. Iš kitų su švietimu susijusių organizacijų jis esą dar gaudavo papildomus honorarus... Neoficialiais duomenimis, minėti[as] asmenys[uo] - ŠMM Pedagogų rengimo ir kvalifikacijos tobulinimo skyriaus vedėjas Mindaugas Briedis..."

Naglis Puteikis

 

Priedas: TS-LKD Prezidiumo nutarimas „Dėl Sąžiningos politikos pakto nuostatų įgyvendinimo tvarkos":

 

TĖVYNĖS SĄJUNGOS-LIETUVOS KRIKŠČIONIŲ DEMOKRATŲ PREZIDIUMAS

NUTARIMAS Nr.7

DĖL SĄŽININGOS POLITIKOS PAKTO NUOSTATŲ ĮGYVENDINIMO TVARKOS

2009 m. sausio 7 d.

Vilnius

  Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (toliau – TS-LKD) prezidiumas, siekdamas operatyvaus Sąžiningos politikos pakto nuostatų pažeidimų išaiškinimo,

 nustato šią tvarką:

 1. Visuomenės informavimo priemonėse pasirodžius pranešimams, kuriuose metamas įtarimas dėl TS-LKD-LKD narių ar partijos struktūrų (TS-LKD frakcijos Seime, TS-LKD frakcijų savivaldybių tarybose, TS-LKD skyrių, TS-LKD centrinių valdymo struktūrų) veiklos skaidrumo ar kitų Sąžiningos politikos pakte numatytų įsipareigojimų pažeidimo, TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininko prašymu jam per dvi dienas,  o išimtinais atvejais – Priežiūros komiteto pirmininko nuožiūra – ir per ilgesnį laiką - pateikiamas apkaltintojo raštiškas paaiškinimas dėl keliamų įtarimų pagrįstumo. TS-LKD viešųjų ryšių tarnyba šį paaiškinimą paskelbia TS-LKD interneto svetainėje.

 2. TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas ar kitas jo įgaliotas Priežiūros komiteto narys, sąveikaudamas su TS-LKD vykdomojo sekretoriaus ir TS-LKD frakcijos Seime tarnybomis, per savaitę nuo gauto paaiškinimo paskelbimo TS-LKD interneto svetainėje surenka visą galimą keliamus įtarimus paneigiančią ar patvirtinančią informaciją ir perduoda ją TS-LKD Pirmininkui.

 3. TS-LKD Pirmininkas ar TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas arba jų įgalioti asmenys, preliminariai įvertinę  surinktą informaciją, teikia ją apsvarstyti:

3.1. TS-LKD Priežiūros komitetui, jeigu pastebėti TS-LKD Įstatų pažeidimai.

3.2. TS-LKD Prezidiumui, jeigu pastebėti Sąžiningos politikos pakto nuostatų pažeidimai.

 4.  3.1 ar 3.2 punkte įvardintoms institucijoms nustačius, kad surinktos informacijos nepakanka mestiems įtarimams paneigti ar patvirtinti, sudaroma Priežiūros komiteto ir TS-LKD frakcijos Seime TS-LKD atstovų tyrimo grupė (kai tiriama  Seimo nario veikla), kuri per nurodytą laiko tarpą atlieka papildomą tyrimą. Tyrimo grupės išvados  pateikiamos svarstyti TS-LKD Prezidimui arba TS-LKD Priežiūros komitetui.

 5. Galutinis TS-LKD Prezidiumo arba TS-LKD Priežiūros komiteto nutarimas nagrinėjamu klausimu paskelbiamas TS-LKD interneto svetainėje.

 

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Pirmininkas Andrius Kubilius



Komentarų nėra: