2015-04-27

Ar tyrimą "Radikalia politinės valdžios kritika pasižyminčių tinklapių socialinis tinklas" užsakė VSD,o apmokėjo "Philip Morris"?

Kam: info@mokslopieva.lt

Jūsų Viešoji įstaiga "Mokslo pievos" atliko tyrimą apie tinklapius, radikaliai kritikuojančius valdžios institucijas:

http://mokslopieva.lt/wp-content/uploads/2015/02/Radikalia%20politines%20valdzios%20kritika%20pasizyminciu%20tinklapiu%20socialinis%20tinklas.pdf

Šio Jūsų tyrimo pagrindu kontrpropaganda užsiimantys valstybės ir privatūs juridiniai bei fiziniai asmenys organizavo dabartinio Kremliaus propagandos stiliaus išpuolį prieš kultūrinius tinklapius www.voruta.lt , www.alkas.lt ;, iš esmės apibūdindami juos kaip prieš Lietuvos valstybę veikiančių tinklapių centrą ir tai darė cituodami aukščiau paminėtą Jūsų mokslinį tyrimą:

"Pernai kelių universitetų mokslininkai ir dėstytojai atliko tyrimą "Radikalia politinės valdžios kritika pasižyminčių tinklalapių socialinis tinklas". Tyrėjai atrinko tik tuos interneto tinklalapius, kuriuose kritika reiškiama nenormatyvine leksika. Šį tyrimą atlikti pastūmėjo karas Ukrainoje ir pasigirdę perspėjimai dėl hibridinio karo grėsmės. Tyrėjai ekspertiniu būdu atrinko net 62 tinklalapius. "Verta pažymėti, kad iš visų valdžios institucijų būtent prezidentas, kaip institucija, arba prezidentas, kaip asmuo, buvo tie, kurie sulaukė vienos aštriausių ir nekonstruktyvių kritikų. Kitos mažiau mėgstamos institucijos – partijos ("išsigimėlės", "homoseksualistų", "oligarchinės") ir Seimas ("uzurpavo", "iškrypėlis")", – rašoma tyrimo ataskaitoje.

Vienas pagrindinių tyrimo uždavinių – sudaryti socialinį tinklą, vaizduojantį radikaliai politinę valdžią kritikuojančius lietuviškus interneto tinklalapius ir jų tarpusavio sąveiką. Paaiškėjo, kad mažiausiai 92 įvairaus dydžio tinklalapiai tarpusavyje yra susiję. Vieni galėtų būti pavadinti tokio savotiško tinklo branduoliu, jie daro didžiausią įtaką informacijos skleidimui. Tyrime įvardijami trys tokie tinklalapiai: www.alkas.lt , www.sarmatas.lt , www.anarchija.lt ":

http://www.daily.lt/naujienos/lietuva/salies-pulsas/pries-lietuva-vidaus-686995?psl=3

http://kauno.diena.lt/naujienos/kaunas/miesto-pulsas/kova-pries-lietuva-finansuojama-ir-kauno-687085

Jūsų tyrime rašote, kad ekspertiniu būdu sudarytas pirminis 62 tinklapių sąrašas (lentelė Nr. 1). Jame minite mano tinklapį puteikis.lt, taip pat voruta.lt, alkas.lt.

Jūs rašote, kad "Iš šių tinklalapių išrinkti tekstai, radikaliai/ nekonvenciškai kritikuojantys valdžios institucijas, po to, naudojant kiekybinės turinio analizės programą AntConc 3.4, jie buvo analizuoti. Programos pagalba atrasti radikalūs raktažodžių (pasirinktų pagal valdžios institucijas: prezident*, grybauskait*, vyriausyb*, seim*, konstitucin*, partij*) kolokatai ir klasteriai (ang. collocates and clusters) – dažnai vienas šalia kito tekste/teksto vienete pasitaikantys žodžiai (lentelė Nr. 2) Naudojant raktinį žodį prezident*, pavyko aptikti tokių epitetų kaip panelė, tarnaitė. Su grybauskait* kartu buvo galima rasti - prispjaudo, meluoja, begėdiškai – apibūdinimų. Verta pažymėti, kad iš visų valdžios institucijų būtent prezidentas kaip institucija, arba prezidentas kaip asmuo buvo tie, kurie sulaukė vienos aštriausių ir nekonstruktyviausių kritikų. Kitos dvi mažiausiai „mėgiamos" institucijos yra partijos (išsigimėlės, homoseksualistų, oligarchinės) ir seimas (uzurpavo, schodkėje, iškrypėlis). Kiek mažiau arba švelnesnės kritikos savo atžvilgiu sulaukia Konstitucinis teismas, dažniausiai kaltinamas perversmu, referuojama į jo nelegitimumą, valdžios uzurpavimą. Darytina išvada, kad nekonvencinė kritika labiausiai pasireiškia Prezidento, Seimo bei partijų atžvilgiu".

Prašyčiau paaiškinti, kokios metodikos būdu pavyko į vieną organizaciją sujungti Krymo okupaciją remiančius (tokius, kaip "Būkime vieningi"), Sarmatijos idėją propaguojančius ir tuos, kurie jiems labai aiškiai oponuoja - www.voruta.lt , www.alkas.lt , o pastaruosius dar padaryti ir šio prokremliško-antilietuviško tinklo branduoliu, kai iš tikrųjų viskas yra atvirkščiai (ar šio darbo vadovai bei tyrimą atlikę studentai yra skaitę bent vieną iš šių tinklapių?):

http://www.voruta.lt/manipuliacijos-zemaiciu-vardu-atviras-zemaiciu-kulturos-draugijos-laiskas/

http://alkas.lt/2010/10/29/kaip-mes-savo-saknu-sarmatijoje-ieskojome/

http://alkas.lt/2011/07/06/istorija-%E2%80%9Eo-kas-butu-jei-%E2%80%9C/

Taip pat prašyčiau atsakyti į kitus su šia tema susijusius klausimus :

1. pateikti statistiką, kiek kartų raktažodžiai prezident*, grybauskait*, vyriausyb*, seim*, konstitucin*, partij* buvo naudojami kartu su žodžiais prispjaudo, meluoja, begėdiškai, panelė, tarnaitė, išsigimėlės, homoseksualistų, oligarchinės, uzurpavo, schodkėje, iškrypėlis tinklapiuose www.puteikis.lt , taip pat www.voruta.lt , www.alkas.lt ;

2. Kiek kainavo ir kas iš privačių rėmėjų apmokėjo šį tyrimą?

3. Ar Jūsų komandoje dirbančios Agnės Girkontaitės ( http://mokslopieva.lt/komanda/ ) tėvas yra šioje publikacijoje minimas VSD analitikas? ("Dar vienas buvęs liberalas Robertas Girkontas dar ir šiandien, redakcijos žiniomis, sėkmingai darbuojasi kontoros analitikų komandoje" - http://www.tv3.lt/m/naujiena/573451/is-politikos-i-sauguma-ir-atvirksciai ?

4. Ar tyrimas "Radikalia politinės valdžios kritika pasižyminčių tinklapių socialinis tinklas" buvo finansiškai remtas iš Lietuvos valstybės arba ES biudžetų, jei taip - kiek ir kas mokėjo?

5. Ar formuluojant šio tyrimo užduotis ir metodiką turėjo įtakos kokia nors valstybės institucija? Jei taip, tai kokia?

6. Ar atliekant šį darbą jame kokia nors forma, pvz.konsultacijomis dalyvavo Valstybės saugumo departamentas, jei taip - kokia forma jis dalyvavo ir kaip įtakojo užduotis, metodiką bei rezultatus?

Pagarbiai - Naglis Puteikis

www.puteikis.lt ; tel. 8-652-76250

Komentarų nėra: