2015-04-27

Kam kurt savo, jei yra padorių partijų?,-atsakė N.Puteikis į klausimą, kodėl pasirinko menkai žinomą partiją, užuot kūręs naują.

"...Kam kurt savo, jei yra padorių partijų?, – atsakė N. Puteikis į redakcijos žurnalistų klausimą, kodėl pasirinko menkai žinomą partiją, užuot kūręs naują. Jo teigimu, svarbu ne tai, ar partija žinoma ir koks jos politinis svoris: – Svarbu programa, deklaruojamos vertybės, rinkėjų lūkesčiai. Pažiūrėkite, į kokias aukštumas Liberalų sąjūdis kopia, nes žmonės iš jų tikisi gerų darbų. Nesvarbu, kokia partija, svarbu, kokie tikslai deklaruojami"...
N. Puteikis neįvardijo, kokios partijos ir judėjimai galėtų jungtis į koaliciją ir iš ko tikėtųsi paramos, tačiau sakė, kad bus laukiami visi politikai ir visos partijos, kurie prie jo paminėtų trijų pagrindinių principų: „Atkurti seniūnijų tarybų rinkimus, kurie buvo sunaikinti 1994 metais, nes Lietuva – vienintelė šalis ES, kuri neturi pirmo lygmens savivaldos, žemiausio lygio savivaldos. Tai yra kalvė, kuri augina būsimus politikus. Visoje Europoje politikai turi praeiti rinkimus seniūnijose, apylinkėse, valsčiuose – tik tada jie gali patekti į rimtąją politiką. Tai filtras, nepraleidžiantis egoistų. Šis filtras Lietuvoje sunaikintas, todėl pas mus tokia žema partijų kokybė.
Antras darbas – atkurti visuomenės atstovavimą teismuose. 1994 metais buvo panaikinti tarėjai, ir vėl esame vienintelė ES valstybė, kurioje visuomenė neturi absoliučiai jokio balso teismuose. Tai neeuropietiška, necivilizuota, nevakarietiška. Trečias dalykas – absoliutus finansų skaidrumas. Danijoje, Vokietijoje pilietis, atėjęs į bet kurią valdžios įstaigą gauna visą informaciją apie bet kokį – iki cento – valdiškų pinigų panaudojimą. Lietuvoje tai visai neįmanoma, piliečiams uždrausta sužinoti, kaip politikai naudoja jų pinigus. Ir kalbos apie ES pinigų panaudojimo skaidrumą yra pasakos. Aš pats bandau gauti vieną odiozinę pinigų iššvaistymo sąmatą, bet negaunu net projekto aprašymo. Miško vidury pastatė supynes voveraitėms už ES pinigus", – pagrindinius savo programos, su kuria ketina dalyvauti kitų metų rudenį vyksiančiuose rinkimuose į Seimą, vardino N. Puteikis. Jis patvirtino, kad pats sutiktų būti tokias vertybes palaikančio koalicinio sąrašo vedliu, tačiau jokios partijos nariu būti nenorėtų. „Jeigu man patikės visos demokratiškos susivienijusios jėgos, aš sutikčiau. Bet aš nenoriu būti partiniu. Būtent dėl to, kad nesant žemiausios grandies savivaldos rinkimų, nėra filtro, politikoje dabar labai daug egoistiškų žmonių", – sakė N. Puteikis. „Žmonės partijų ir nemėgsta dėl juos sudarančių blogų žmonių, kurių neišfiltruoja tas apatinis filtras", – pridūrė jis..."

Komentarų nėra: