2017-02-21

Kas valdo Šiaulius - ar tarybos nariai, ar socrūpybos skyrius? Kodėl neįgaliems keliamos savivaldybės būsto nuomos kainos?

N.P.: Susidaro įspūdis, kad Šiaulių miestą valdo ne politikai, o socrūpybos skyrius, kuriam nerūpi neįgalieji. Politikai, užuot patikrinę socrūpybos darbuotojų dezinformaciją, kažkodėl šventai jomis tiki. Kėdainiuose politikai taip pat šventai tikėjo, kad jų Vaikų teisių ir socrūpybos skyriai veikia idealiai, kol nebuvo nužudytas vaikas:
Šiaulių m. merui Artūrui Visockui
Šiaulių m. savivaldybės administracijos direktoriui
Nr. SN-S-0221/2017
2017 m. vasario 21 d.
DĖL SAVIVALDYBĖS BŪSTO NUOMOS KAINOS PADIDINIMO, DAR PABLOGINANČIO KRITINĘ SOCIALIAI PAŽEIDŽIAMIAUSIŲ ŽMONIŲ PADĖTĮ
Į mane kreipėsi grupė pensininkų, neįgaliųjų ir kitų giliame skurde gyvenančių žmonių, kurie nuomojasi Šiaulių m. savivaldybės būstus (o kai kuriais atvejais galbūt ir socialinius), prašydami pagalbos, nes nuo 2017 m. sausio 1 d. jiems buvo padidintos šio būsto nuomos kainos, todėl jų materialinė padėtis, kuri ir prieš šį padidinimą buvo kritiškai sunki, tapo dar blogesnė. Pvz., iš man atsiųstų mokėjimo pranešimų kopijų matyti, kad Loretai Žilgužytei, gyvenančiai adresu Tilžės g. 61B-5, savivaldybės būsto nuomos kaina padidinta 7,5 euro (2016-04 kaina buvo 32,4 Eur, 2017-01 – 39,94 Eur), G.M., gyvenančiai adresu ... – 10,5 euro (2016-12 kaina buvo 45,21 Eur, 2017-01 – 55,74 Eur), A.Č, gyvenančiai adresu ... – 10 Eur (2016-12 kaina buvo 42,6 Eur, 2017-01 – 52,52 Eur), S.R., gyvenančiai adresu ... – 10 Eur (2016-01 kaina buvo 42,42 Eur, 2017-01 – 52,3 Eur).
Šioms moterims toks nuomos kainos padidinimas yra nepakeliamas, nes jų pajamos yra tokios mažos, kad jų neužtenka net minimaliam esminių, gyvybiškai svarbių poreikių patenkinimui. Pvz., A. Č. neįgalumo pensijos dydis – 160 Eur, tačiau pusę šios sumos nuskaičiuoja antstoliai, todėl pragyvenimui jai lieka tik 80 Eur. Primenu, kad dėl šios keliomis sunkiomis ligomis sergančios neįgalios moters ir jos taip pat neįgalios paauglės dukros, kurias teismas Šiaulių m. savivaldybės prašymu leido dėl įsiskolinimo už nuomą iškeldinti nesuteikiant kitos gyvenamosios vietos, daug kartų kreipiausi į Jus, prašydamas padėti užtikrinti jų gyvybiškai svarbius interesus. Mano žiniomis, ir kiti žmonės, kuriems padidintos savivaldybės būsto nuomos kainos, gyvena kritiniame skurde ir yra socialiai pažeidžiami, pvz., aukščiau paminėtų L. Ž. neįgalumo pensija yra 200 eurų dydžio, G. M. – 230 Eur.
Atkreipiu Jūsų dėmesį, kad Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 2017 m. vasario mėnesį pateiktais ir viešojoje erdvėje taip pat paskelbtais duomenimis, minimalių poreikių krepšelio dydis, skaičiuojant 2016 metų kainomis, siekia 238 eurų – ministerijos vertinimu, tokia yra mažiausia mėnesinė pajamų suma, būtina išgyvenimui, tenkinant pačius minimaliausius gyvybinius ir socialinius poreikius. Aukščiau paminėtų moterų, kurioms nuo 2017 m. pradžios buvo padidinta Šiaulių m. savivaldybės būstų nuomos kaina, pajamos yra mažesnės už šį pragyvenimui būtiną absoliutų minimumą. Todėl tai, kad A. Č. ir kitiems socialiai ypač pažeidžiamiems žmonėms dar padidinta jiems ir taip nepakeliama nuomos kaina, vertinu kaip ypatingai cinišką, su žmogiškumu prasilenkiantį veiksmą.
Atsižvelgdamas į tai, kas išdėstyta, prašau:
1) paaiškinti, kodėl buvo padidinta Šiaulių m. savivaldybės būsto nuoma; pagal kokią formulę apskaičiuotas jos dydis; kokio dydžio „rinkos pataisos koeficientas" pritaikytas ir kodėl būtent toks;
2) skubiai ištaisyti su žmogaus teisėmis į gyvybę ir asmens orumą prasilenkiančią padėtį, kai žmonėms, kurių pajamų neužtenka minimaliam pragyvenimui ir kurie dėl amžiaus ir/ar sveikatos būklės negali užsidirbti papildomų pajamų, buvo padidintas nuomos mokestis; siūlyčiau svarstyti, pvz., tokius sprendimus: skirti šiems žmonėms finansinę paramą, kuri kompensuotų nuomos kainos padidinimą, pakeisti savivaldybės būstų statusą į socialinio būsto ir pan.
Pagarbiai, Seimo narys Naglis Puteikis

Komentarų nėra: