2020-02-06

Pranešimas spaudai: "Paviešinus naujausią liudijimą Seime inicijuojamas prezidentės D.Grybauskaitės ir KGB ryšių tyrimas"

Laba diena,

 

Prisegtuke persiunčiu Seimo nario Naglio Puteikio pranešimą spaudai:

 

Paviešinus naujausią liudijimą Seime inicijuojamas prezidentės D.Grybauskaitės ir KGB ryšių tyrimas

 

„Taip, aš ten mokiausi" – paklausta ar iš tiesų mokėsi KGB mokykloje žinomam režisieriui Donatui Ulvydui asmeninio pokalbio metu atsakė prezidentė Dalia Grybauskaitė kuomet jis apie prezidentę kūrė dokumentinį filmą „Valstybės paslaptis". Šį faktą pats režisierius patvirtino lankydamasis A.Tapino laidoje „Laikykitės ten".

 Šiandien Seime, specialiosios spaudos konferencijos metu Seimo narys, Centro partijos „Gerovės Lietuva" pirmininkas N.Puteikis, jo pavaduotojas K.Krivickas ir Vilniaus skyriaus vadovė R.Janutienė visuomenei paskelbė ir paviešino filmuotus kadrus, kuriuose ir užfiksuotas režisieriaus liudijimas.

 Vaizdo įraše užfiksuota kaip žinomas režisierius Donatas Ulvydas atpasakoja asmeninio pokalbio su prezidente aplinkybes bei prisimena, kaip prieš keletą mėnesių jis prezidentės paprašė prieš filmavimo kamerą pakomentuoti „tulpių" pašto skandalą, o ši tuomet atsakiusi, kad nėra ką čia daugiau komentuoti – „taip, tai mano elektroninio pašto adresas, ir nėra ką čia daugiau komentuoti" – tuomet jam atsakė prezidentė D.Grybauskaitė.

 Tada režisierius pasiteiravo, o kaip ji pakomentuotų įtarimus, kad bendradarbiavo su KGB ir mokėsi KBG mokykloje – „taip, aš ten mokiausi ir čia irgi nėra ką daugiau komentuoti" – tuomet esą nukirto D.Grybauskaitė.

 „Prezidento rinkimų įstatymas aiškiai įpareigoja kandidatus dar iki įregistravimo pateikti VRK duomenis apie savo mokslus SSRS ar buvusių sovietinių respublikų NKVD, NKGB, MGB, KGB mokyklose. Nuslėpdama šią aplinkybę nuo VRK ir visuomenės, kai du kartus kandidatavo prezidento rinkimuose, prezidentė galimai padarė esminį Prezidento rinkimų įstatymų pažeidimą" – sakė R.Janutienė.

„Šiandien pat inicijuosiu specialiosios tyrimų komisijos sudarymą Seime. Tyrimo tikslas nustatyti visas su šiuo naujausiu liudijimu susijusias aplinkybes ir įvertinti ar prezidentė D.Grybauskaitė iš tiesų mokėsi KGB mokykloje, jeigu taip - kokiais metais, kokiame mieste, ar ją baigė, ar vykdė KGB užduotis, kokias, kieno atžvilgiu ir tt? Ar nuslėpdama šią aplinkybę nuo VRK ir visuomenės prezidentė padarė esminį rinkimų įstatymo pažeidimą? Liudyti Specialiajai Seimo komisijai bus kviečiama ir pati prezidentė D.Grybauskaitė ir jos prisipažinimą girdėję bei apie jį prabilę asmenys" – sakė N.Puteikis

 Pats režisierius D.Ulvydas reaguodamas į spaudos konferencijos metu paskelbtą jo liudijimą savo „facebook" profilyje ėmė išsisukinėti ir neigti savo paties pasakytus žodžius. Esą jis duodamas interviu A.Tapino laidoje suklydo ir susipainiojo tarp faktinės realybės ir gandų.

 Jeigu bus iškviesti liudyti Seimo komisijai tiek režisierius D.Ulvydas, tiek žurnalistas A.Tapinas, tiek pati prezidentė D.Grybauskaitė privalės atvykti ir atsakyti į visus klausimus žinodami, kad už melagingus parodymus jiems grės baudžiamoji atsakomybė.

 "Vakarų Europos demokratijos turi patirties tirti ir teisiškai vertinti jau baigusių kadenciją prezidentų nuslėptus nusikaltimus, nusižengimus, Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų įstatymas nenumato senaties jo 3 str. reikalavimui. Todėl kreipdamiesi į Seimą, mes reikalaujame ištirti visas D.Grybauskaitės galimo mokymosi KGB mokykloje aplinkybes, apklausti D.Grybauskaitę, D.Ulvydą, kitus filmo kūrėjus, išreikalauti nemontuotą medžiagą, apklausti iki šiol apie galimą D.Grybauskaitės ryšį su užsienio specialiosiomis tarnybomis liudijusius asmenis, kreiptis į Lietuvos specialiąsias tarnybas ir į Konstitucinį teismą, kuris išaiškintų, kaip dera taikyti Prezidento įstatymo 3 str. normą. Prieš įstatymą visi Lietuvos piliečiai yra lygus. Jeigu D.Grybauskaitė pažeidė įstatymą ir neteisėtai kandidatavo į aukščiausią valstybės postą, tai turi būti teisiškai įvertinta." – kalbėjo R.Janutienė.

 

 

Gražios dienos.

 

Pagarbiai,

 

Seimo nario Naglio Puteikio patarėja

Aurelija Aleškevičienė

Mob. tel. 861200338

El. p. aurelija.aleskeviciene@lrs.lt

 

Komentarų nėra: