2020-03-01

Saldus iki šleikštulio Kultūros paveldo departamento ir Jurbarko savivaldybės pranešimas apie švaistomas ES lėšas sveikų medžių kirtimui Panemunės pilyje

Saldus iki šleikštulio Kultūros paveldo departamento ir Jurbarko savivaldybės pranešimas apie švaistomas ES lėšas sveikų medžių kirtimui Panemunės pilyje, užuot, pvz. uždengus stogais griūvančius vertingus paveldo statinius (https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/prie-panemunes-pilies-pradetas-tvarkyti-parkas-kirs-menkavercius-medzius.d?id=83663829 ).

Gerai, kad kitoje žiniasklaidoje  prasimuša sveiko proto balsas:

"Net negalime įsivaizduoti, kad taip galima elgtis Panemunių regioniniame parke ir dar prie pat Panemunės pilies, priklausančios Vilniaus dailės akademijai! Medžių kirtimo vajus atėjo ir į mūsų kiemą – didžioji dalis medžių aplink pilį ir netoli esantys parkelyje šalia pilies sužymėti kirtimui. Seksime Gedimino kalno pavyzdžiu? Graudu žiūrėti, kai taip naikinami tokie ilgaamžiai medžiai, stūksoję pilies pašonėje, kurie visais metų laikais sukurdavo tokius pasakiškus vaizdus", – laiške 15min piktinosi Dovydas P.

Jo teigimu, jis kartu su broliu išsiaiškino, kad šie kirtimai yra europinio projekto, skirto sutvarkyti Panemunės pilies parko sklypą, dalis. „Šio projekto vertė išties nemaža ir susidaro vaizdas, kad norima tik įsisavinti pinigus, suniokojant kraštovaizdį", – piktinosi vyrai. Dovydas teigia susisiekę su Panemunių regioninio parko direkcija, norėdamas daugiau sužinoti apie projektą, tačiau jam atsakyta, kad su Pilies kaimo bendruomene susitikta ir projektas suderintas. Anot Dovydo, tokie susitikimai išties vyko, tačiau juose esą niekas nepaaiškino, kad bus kertami medžiai aplink pilį. Medžių kirtimo vajus atėjo ir į mūsų kiemą – didžioji dalis medžių aplink pilį ir netoli esantys parkelyje šalia pilies sužymėti kirtimui, – piktinosi Dovydas P.

Medžius aukoja dėl vaizdo.

Jo netenkino ir Panemunių regioninio parko direkcijos, kuri yra pritarusi šiam projektui, atsakymai. Kaip teigia Dovydas, jiems buvo pasakyta, kad išties medžių kertami ne tik dėl to, kad yra nesveiki ar nudžiūvę: „Projektuojant šiuos darbus buvo atlikti dendrologiniai tyrimai, kuriuose nurodyta, kurie medžiai vertingi, o kurie – menkaverčiai. Dendrologiniuose tyrimuose numatyta išsaugoti visus senesnius nei 80 m. medžius, taip pat vertingas medžių alėjas. Kraštovaizdžio formavimui šalinami medžiai, kurie užstoja pilies vaizdą nuo kelio ir kitų apžvalgos vietų, taip pat šalinami nevertingi krūmai ir kiti savaime parke užsisėję medžiai, kurie nustelbia vertinguosius."

Anot Dovydo, tokie argumentai skamba kaip niekiniai, nes esą Lietuvoje tikrai būta atvejų, kai iškertami sveiki medžiai, kurie niekam netrukdė. O ir noras kirsti medžius vien tam, kad pilį būtų galima įžiūrėti nuo pagrindinio kelio, nesuvokiamas, į tai turėtų dėmesį atkreipti net ir Aplinkos ministerija, nes vieta tikrai unikali.

„Kirtimai gali negrįžtamai pakeisti kraštovaizdį bei ilgainiui sunaikinti patį piliakalnį, kaip jau atsitiko su šalia esančiu Kartupėnų piliakalniu (nuo viso piliakalnio nukirsti medžiai ir krūmai laikę jo struktūrą)", – tokiais nuogąstavimai dalijosi vyras.

https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/pasipiktino-ketinimais-kirsti-medzius-prie-panemunes-pilies-seksime-gedimino-kalno-pavyzdziu-56-1281654

Komentarų nėra: