2008-03-01

Prokuroras kreipėsi į teismą, prašydamas pripažinti paminklosaugininką neveiksniu

Iš pavydo dabartiniams Lietuvos prokurorams Stalinas turėtų grabe vartytis

Labai siūlau visiems tinklapio lankytojams perskaityti žemiau pateikiamą tekstą kelis kartus, ypač tą vietą, kurioje aprašomi policijos ir prokuratūros veiksmai, nukreipti prieš Kačerginėje gyvenantį buvusį Kultūros paveldo inspekcijos darbuotoją, aktyvų paminklosaugininką Gediminą Kontrimą.
Jei šitie sovietinių marazmų laikai ir toliau tokiais pat tempais grįžinės, tai tam, kad spėtume vieni pas kitus važinėti į pagalbą, kaip kad į Jūratės Markevičienės teismus, tai reikės antra tiek alternatyvinių ir nealternatyvinių paminklosaugininkų.
Komentuoti straipsnį, manu, nėra reikalo, nes aprašoma istorija itin iškalbinga.
Panašu, kad laikas atėjo kviesti BBC, Dicovery ir kitas žiniasklaidos imperijas, kurios specializuojasi filmuodamos gyvąją gamtą ir istorinius filmus apie pirmykštes gentis. Mes tuoj būsim, jei ne jau esam, tinkami tokiems filmams.
Ką gi, manau kad prokuroras Tomas Staniulis savo veiksmai rodo, kas iš tikrųjų yra NEVEIKSNUS – jis, Gediminas Kontrimas ar visa prokuratūra. Net Stalinas su savo prokurorais iš pavydo tokiems staniuliams turėtų grabe vartytis.

Don Kichotas iš Kačerginės sužeistas, bet nenugalėtas

Lietuvos rytas/Laikinoji sostinė, p. 1, 3
Autorius: Arūnas Dambrauskas, data: 2008 02 28

Mėgėjus išgerti jis į akis vadina pašlemėkais ir girtuokliais, o nepagarbiai besielgiančius su tautos kultūriniu paveldu - padugnėmis. Užtai jį rengiamasi sunaikinti.

Pasipiktinusi Kačerginės miestelio bendruomenė nusprendė Don Kichotą skaudžiai pamokyti: atimti iš jo visas Lietuvos piliečiui suteikiamas konstitucines teises.
45 metų Gediminas Kontrimas Kačerginėje nuveikė virtinę neįprastų darbų. Pasiekė, kad būtų uždaryta alkoholiu prekiaujanti parduotuvė, o ant jos pakabinta atminimo lenta, jog 1941 metų birželį čia buvo įsikūręs sukilėlių štabas. Sustabdė privačių asmenų savavališkai atliekamą Lietuvos literatūros klasiko Jono Biliūno namo rekonstrukciją. Nutraukė Kačerginės šilo kirtimo darbus. Išreikalavo, kad privatūs asmenys atlaisvintų savavališkai užtvertą keliuką, vedantį į 1941 metų birželio sukilimo dalyvių Stanislovo Daukšos ir Vytauto Linkevičiaus žūties vietą. Kauno rajono savivaldybę privertė sutvarkyti šalia Kačerginės esantį Pyplių piliakalnį. Pasiekė, kad miestelyje būtų pažymėta sukilėlių palaikų išniekinimo vieta ir NKVD būstinė, vadinamasis "stribynas"
Tokia aktyvi ir daugumai visiškai nesuvokiama veikla pribloškė Kačerginės bendruomenę. 42 miestelio gyventojai kolektyviniu pareiškimu kreipėsi į prokuratūrą prašydami, kad ši pradėtų procesą, kurio tikslas - padaryti G.Kontrimą neveiksniu, tai yra atimti iš jo visas teises. Neveiksnus žmogus prilyginamas aplinkoje, nesigaudančiam kūdikiui - jis praranda teisę net savarankiškai nueiti į šalia esančią parduotuvę.

Apklausė ekspertą

"Jei veiksmas vyktų bent prieš šimtą metų, G.Kontrimas būtų tiesiog užmėtytas akmenimis. Dabar bandoma panaudoti kitą, labai įžūlų ir rafinuotą sunaikinimo būdą, pasitelkiant valstybės valdžią Lietuvoje vykdančią instituciją - teismą", - sakė G.Kontrimo advokatas Gediminas Butkus. Vakar šioje byloje vyko eilinis posėdis, kurio metu buvo apklausiami liudininkai, ekspertai ir psichologai.
G.Kontrimo psichinę sveikatą ištyręs Kauno 1-osios teismo psichiatrijos komisijos ekspertas Sigitas Simanauskas stebėjosi pastangomis daugumai neįtikusį Kačerginės gyventoją paversti neveiksniu. "Turbūt pirmą kartą susidūriau su tokiu kuriozu. Neveiksnumas gali būti skiriamas tik išimtiniais atvejais. Vaizdžiai tariant, neveiksnumas žmogų paverčia daržove. Ištyręs G.Kontrimą, galiu kategoriškai tvirtinti: suteikti neveiksnumą nėra jokio pagrindo" - kalbėjo S.Simanauskas. Pats G.Kontrimas sakė, kad Kačerginės gyventojų reakcija jo nenustebino.
"Žinau, kad individualiai gindamas tautinį paveldą šoku su šakute prieš traukinį. Žmonių pyktį suprantu ir net pateisinu: pavyzdžiui, šuo negali matyti televizoriaus ekrano, o nemažai žmonių tiesiog negali suvokti, kad verta sukti galvą dėl kažkokio Biliūno, šilo, sukilėlių, piliakalnių'' - "Laikinajai sostinei" sakė G.Kontrimas.

Susipyko su girtuokliais

G.Kontrimas į Kačerginę atvyko 2001 metais ir apsigyveno šalia gražaus pušyno stovinčiame mediniame namelyje, kuris priklausė jo dėdei Steponui Kontrimui - vienam iš Lietuvos laisvės armijos kūrėjų ir vadų. 1990 - 1993 metais G. Kontrimas dirbo prie Seimo veikusioje paveldo inspekcijoje ir buvo atsakingas už Vakarų Lietuvos regioną.
"Tuomet važinėjau automobiliu, kurio numeris buvo LRS 003, o Vytauto Landsbergio -LRS 001. Policininkai atiduodavo pagarbą" - prisiminė bendruomenės nemalonę užsitraukęs Kačerginės gyventojas. Jis turi kultūros vadybos diplomą. Šiuo metu verčia tekstus iš vokiečių ir anglų kalbų. Pirmasis konfliktas įsiplieskė 2001 metais su vietos girtuokliais. Tada G.Kontrimas ėmėsi žygių, kad būtų uždaryta nelegaliai alkoholiu prekiaujanti parduotuvė. "Aš pasakiau, kad tai paveldo objektas, jame veikė 1941 metų birželio sukilimo dalyvių štabas ir čia ne vieta girtuokliauti, šlapintis, gulėti ir miegoti",
- pasakojo G.Kontrimas. Kova su girtuokliais ir jų mėgstama užeiga tęsėsi ketverius metus. G.Kontrimas šią kovą laimėjo - dabar čia alkoholiu nebeprekiaujama, girtuoklių pamėgta pavėsinė išardyta. Tokį sprendimą, remdamasi K.Kontrimo skundais ir informacija, priėmė Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Dar vienas priešas

Maždaug tuo pačiu metu G. Kontrimas įgijo dar vieną, tačiau jau daug rimtesnį priešą - Kačerginės bendruomenėje įtakingą valdininkę, valstybės įmonės Registrų centro Kauno filialo skyriaus vedėją Teresę Bindokienę. Kačerginės senbuvė T.Bindokienė buvo pradėjusi J. Biliūno namo rekonstrukciją. K Kontrimas tuos darbus sustabdė, pranešęs apie juos Kultūros paveldo departamentui (KPD).
K.Kontrimas gavo KPD direktoriaus Albino Kuncevičiaus raštą, kuriame pranešama, kad nustatyti savavališki rekonstrukcijos darbai ir pareikalauta nedelsiant juos sustabdyti.
G.Kontrimas J.Biliūno namo rekonstrukciją apskundė 2007 metų sausio 21 dieną, o jau sausio 23-iąją Kauno apylinkės prokuratūrai buvo įteiktas kolektyvinis Kačerginės gyventojų prašymas imtis iniciatyvos pripažinti G.Kontrimą neveiksniu.
Pirmasis parašas - valstybės tarnautojos T.Bindokienės.

Tapo miestelio siaubu


Kolektyviniame prašyme dėl neveiksnumo teigiama, kad G. Kontrimas "gąsdina miestelio gyventojus savo elgesiu". "Gyvendamas vienas ir atsiskyręs nuo išorinio pasaulio, šis žmogus nemoka bendrauti su aplinkiniais ir gyvena savo susikurtame pasaulyje, kuriame egzistuoja tik jis. Toks gyvenimo būdas jam trukdo adaptuotis visuomenėje ir priimti pasaulį tokį, koks jis yra. Abejojame šio žmogaus psichinio išsivystymo lygiu ir prašome kreiptis į atitinkamas institucijas dėl jo pripažinimo neveiksniu", - dėstoma prašyme prokurorui. Prašyme teigiama, kad G. Kontrimas "vieno iš priepuolio metu kirviu sukapojo savo malkinę, iškirto prie namų augančias eglutes", taip pat yra grasinęs praeiviams.
Į kampaniją uoliai įsitraukė ir vietos policininkai. Jie sukurpė komišką raštą, kuriame teigiama, kad "G.Kontrimas yra konfliktinė asmenybė, dažnai konfliktuoja su Kačerginės miestelio gyventojais, su policijos pareigūnais bendrauja nenoriai, dažnai neįsileidžia į namus" Rašto pabaigoje policininkai padaro giliamintę įžvalgą: "G.Kontrimas uždaro būdo žmogus"

Prokuroras parėmė

Prokuroras Tomas Staniulis tokį gyventojų prašymą parėmė. Kauno apylinkės teismui jis parašė pareiškimą "Dėl asmens pripažinimo neveiksniu". Prokuroro iniciatyva nustebino Teismo psichiatrijos komisijos ekspertą.
"Gyventojų pareiškime minimi G.Kontrimo veiksmai turi būti vertinami baudžiamąja tvarka, kuri numato įvairias įtariamojo asmens apribojimo priemones. Iniciatyva dėl neveiksnumo - labai keista", - stebėjosi Psichiatrijos komisijos ekspertas S.Simanauskas.
Atliko psichologinį tyrimą.
Paties K.Kontrimo prašymu jo būklės psichologinį tyrimą atliko psichologė Irena Virbalienė.
"Tai nestandartinė asmenybė. Man susidarė įspūdis, kad šis žmogus intelektualus, protingas, aukštesnio nei daugumos intelekto. Be to, jis socialiai aktyvus", - dalijosi savo išvadomis I.Virbilaitė.
Apie S.Kontrimą teismo posėdyje kalbėjusi psichologė Nelė Gulbinaitė sakė, kad jis turi aukštą vertybių skalę, siekia savo tikslo ir yra kovotojas, tačiau jo konfliktai su gyventojais nesusiję su liguistumu. Tai gyvenimiškos, kartais tikrai sudėtingos situacijos.
Advokatas G.Butkus kalbėjo, kad užuominos apie G.Kontrimo asocialumą neturi pagrindo.
"Jis daug metų rašo skundus. Bet svarbiausia - visi skundai pasitvirtina, nes pagrįsti dalykine informacija. Vadinasi, G.Kontrimas - labai aktyvus pilietis. Tokie žmonės laikomi Don Kichotais ir jiems gyventi nelengva", - kalbėjo advokatas.
Apie sunkumus prisipažino ir pats G.Kontrimas.
Kai žurnalistas prie jo namo pastatė redakcijos automobilį, humoro nestokojantis vyras su ironijos gaidele patikino: "Gali nerakinti - mašinos niekas nelies, nes manęs čia visi labai bijo"
Dėl griežtos G.Kontrimo pilietinės pozicijos nemalonumų turėjo ir vietos miškininkai, ir medžiotojai.
Atsižvelgiant į viešąjį interesą ginančius G.Kontrimo pareiškimus, 2002 metais buvo sustabdytas miško kirtimas ir uždrausta medžioti Kačerginės miško parke ir archeologijos bei istorijos paminklo - Pyplių piliakalnio teritorijoje.

Komentarų nėra: