2009-04-08

Arši kova dėl valdiškų kėdžių tarp Klaipėdos liberalų ir socdemų

Ištrauka iš Liberalų sąjūdžio rinkimų programos: „Panaikinsime tradiciją į valstybės tarnybos pareigas skirti savo draugus ar giminaičius".

Praskleiskime Klaipėdos nomenklatūros naktines užuolaidas

Kas įdomesnio Klaipėdos valdančiųjų pokiliminiuose žaidimuose? Gal rūpinasi rinkėjais? Vykdo ikirinkiminius pažadus?

Deja, kol kas kasdien vis labiau įsiplieskia kova tarp Klaipėdos liberalų ir socdemų. Jus stebina besipešančių politinė sudėtis? Jūs galvojate, kad socdemai pralaimėjo Seimo rinkimus? Jūs manėte, kad valdo TS-LKD, dviejų rūšių liberalų ir Prisikėlėlių koalicija?

Gal taip ir yra Lietuvoje, bet tik ne Klaipėdos krašte, kuris nuo seno turi tvirtas autonomijos, nepaklusimo stipriam centrui tradicijas. Kaip kokia Nachičevanės sritis, saugiai atskirta nuo motininio Azerbaidžano Armėnijos teritorija, per kurią visais laikais rodė špygas savo patronams Baku, kol pasinaudoję perestrojkos sumaištimi, užėmė visus iki tol dar neužimtus pagrindinius postus. Ir iki šiol juos  užima: Azerbaidžaną valdanti Alijevų giminė – iš Nachičevanės.

Gal kada nors Vilnių valdys giminės iš Klaipėdos, pvz. Masiulių, Gentvilų, ar Dobilinskų, bet kol kas vietiniai socdemų ir liberalų klanai pešasi čia, vietoje. Duoda vieni kitiems į skudurus taip, kad kailių skutai skrajoja per visą Lietuvą. Ir tą geriausiai iliustruoja smūgiai, kuriuos patiria jaunasis liberalų vedlys Eligijus Masiulis.

Bet sugrįžkime į titanų mūšio pradžią.

Siauruose ratuose kalbama, kad Klaipėdos uosto direktorius socdemas Sigitas Dobilinskas sutiko savo noru pasitraukti iš savo pareigų, nes ministras liberalas Eligijus Masiulis pažadėjo suteikti jam valstybės įmonės „Klaipėdos regiono keliai" direktoriaus pavaduotojo pareigas.

Tačiau keletas nelemtų aplinkybių aptemdė abiejų politikų džiaugsmingas derybas dėl „beskausmio" uosto vadovo pareigų perleidimo E.Gentvilui („Klaipėda" 2009-03-10 „Uosto vadovu gali tapti E.Gentvilas": „Savaitgalį vykusio Liberalų sąjūdžio suvažiavimo kuluaruose buvo svarstoma, jog E.Gentvilas galėtų užimti uosto vadovo postą. Tačiau susisiekimo ministras neigia, kad kandidatas bus atrenkamas pagal partiškumą ar politines pažiūras. Liberalų sąjūdžio valdybos narys E.Gentvilas po savo kadencijos Europos Parlamente ketina grįžti į uostamiestį. Pats europarlamentaras nepatvirtino, kad pretenduos į šią vietą, bet prisipažino, jog apie tai kalbėjosi su E.Masiuliu").

Pirmiausia paaiškėjo, kad ta S.Dobilinskui pasiūlyta ir išsiderėta vieta jau buvo pažadėta kitam socdemų nomenklatūriniam tarnautojui - ankstesniam Klaipėdos apskrities viršininkui Vytautui Rinkevičiui. Pastarąją problemą keliais staigiais smūgiais pavyko išspręsti Dobilinsko komandai: buvo pateikti įrodymai, kad Dobilinskas kilęs iš tikrųjų socdemų (ikibrazauskinių). O Rinkevičius – neturi pakankamo stažo šioje partijoje ir, kas nemaloniausia, anais laikais buvo pastebėtas kolaboruojantis su LDDP. O juk tada visi tikri sodemai su Andriukaičiu ir dabartiniu LSDP partijos pirmininku Butkevičiumi priešakyje kovojo su nomenklatūriniais postkomunistais prieš AMB-o korupciją. Kol nesusijungė į vieną partiją.

Be to, paaiškėjo, kad S.Dobilinskas yra kelininkas pagal išsilavinimą ir net truputį juo dirbo. Dobilinskininkai kombinaciją prieš Rinkevičininkus baigia keliais nokautais:

1. Buvusiam valstybės kontrolės pareigūnui primenama, kad jis iš savo „kuklios" algos kažkokiu įdomiu būdu įsigijo „kuklų osobničioką" Skautų nomenklatūriniame rezervate prie jūros (buv. Pionierių stovykla, analogiška VP Marketo Laurų gatvės prie Neries Vilniuje rezervatui, tik klaipėdietišką variantą iš vaikučių-pabiručių išpirko (?) KLASCO). Ir kad yra norinčių patikrinti iš kokių pinigų tas namelis išdygo.

2. Kol V.Rinkevičius išsigandęs laukia piktųjų konservatorių-tikrintojų, Sigitas Dobilinskas 2009 04 04 išrenkamas vienu iš 36-ių LSDP centrinio prezidiumo narių ir todėl dabar jau teisėtai, kaip viršesnis partiniu rangu, gali sėsti į jam pažadėtą kelininko - valstybės įmonės „Klaipėdos regiono keliai" direktoriaus pavaduotojo vietą.

Bet čia kyla papildoma komplikacija: „Klaipėdos regiono keliai" vadovo pavaduotojų jau ir taip per daug – net trys. O ministras garsiai skelbia, kad mažins valdiškų įmonių išlaidas, trumpins pavaduotojų skaičių. Ir senieji pavaduotojai užsispyrė - reikalauja laikytis kažkokio Darbo kodekso, kol oligarchai iš jo dar neišbraukė išeitinių pašalpų. Ir niekur iš savo pareigų neina.

Ministras trypčioja, nes Gentvilas – už vartų. O socdemai nepratę ilgai būti bedarbiais – pyksta. Ministras delsia, nes papuolė tarp dviejų girnapusių.

LSDP nusprendžia šauti pirmieji ir parodyti, kas iš tikrųjų valdo Klaipėdos kraštą. Pirmas perspėjimas  - keletas straipsnių apie  Eligijų Masiulį („Klaipėda" 2009-04-06 „Ministras dosnus saviems", šio straipsnio ir iliustracijos paantraštė iškalbinga ir atspindi turinį: „Bičiulystė: įdarbinęs studentavimo laikų draugus, susisiekimo ministras E.Masiulis rizikuoja prarasti anksčiau puoselėtą sąžiningo politiko vardą„. Šis straipsnis ištransliuojamas visais įmanomais ir neįmanomais būdais per įvairias žiniasklaidas.

O štai ir antras – humoristinis ginklas ištrauktas, su karikatūromis (viršuje): Seimo LSDP frakciją stebina susisiekimo ministro dosnumas partijos bičiuliams, bendramoksliams ir kraštiečiams"

Ne kartą žiniasklaidoje skelbęs apie būtinybę skaidriai skirti pareigūnus į aukštus postus, panašu, kad Liberalų sąjūdžio lyderis ir susisiekimo ministras Eligijus MASIULIS elgiasi priešingai. Kritikavęs politinius oponentus bei skaičiavęs, kiek vienoje ar kitoje įmonėje yra kitoms partijoms priklausančių žmonių, liberalų lyderis jau nedemonstruoja tokio „principingumo" įdarbindamas į paties vadovaujamą ministeriją partijos kolegas ar patikėdamas bendramoksliams pavaldžių įmonių vadovų postus. 

Pasak žiniasklaidos, E. MASIULIS, vos tapęs ministru, patarėjo postą „įteikė studijų draugui Pauliui Jankauskui". Šalia studijų draugo atsidūrė ir du partijos kolegos: Tomas Karpavičius ir Šarūnas Gustainis. 

Socialdemokratus tikrai stebina susisiekimo ministro apetitas ekonominio sunkmečio metu paskirti net keturis viceministrus, nors tokius ketinimus kritikuoja netgi koalicijos partneriai. Akivaizdu, kad pirmą kartą prie valdžios vairo stoję liberalai, labai jau skuba pasinaudoti visomis galimybėmis. 

Sunku pavadinti atsitiktinumu, kai atsakingą Tarptautinio Vilniaus oro uosto vadovo postą gauna klaipėdietis, buvęs viešbučio direktorius Tomas Vaišvila, kuris, pasak žiniasklaidos, irgi geras susiekimo ministro pažįstamas nuo studijos laikų.  

Seimo LSDP frakcijos nenustebintų, jeigu išsipildytų ir žiniasklaidoje nuskambėjusios prognozės, kad Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovo konkursą laimės kadenciją baigiantis Europos parlamento narys Eugenijus Gentvilas. Atitinka netgi du kriterijus: ir partijos kolega, ir klaipėdietis. 

Seimo socialdemokratai primena Eligijui MASIULIUI 2008 m. Liberalų sąjūdžio rinkimų į Seimą programą, skambiai pavadintą „Tavo galimybių Lietuva". X skyrius „Veiksmingas viešasis administravimas" byloja apie tai, kaip liberalai valstybės valdyme įgyvendins šiuolaikinius vadybos principus: „Parenkant valstybės institucijų vadovus ir vertinant jų darbą, bus keliami aukščiausi reikalavimai. Panaikinsime tradiciją į valstybės tarnybos pareigas skirti savo draugus ar giminaičius". 

Pats metas jau būtų programą pakoreguoti: „Tavo galimybių Lietuva, jeigu esi liberalas…"

Sutikite, kad mušti politiką jo paties nevykdoma programa yra labai žiauru – ne kiekvienas atlaikys.

Kiek ištvers E.Masiulis, kol mainais į E.Gentvilo paskyrimą Uosto vadovu, paskirs Sigitą Dobilinską valstybės įmonės „Klaipėdos regiono keliai" direktoriaus pavaduotoju?

O gal iki to paskyrimo socdemai suspės nudžiuginti viešumo ištroškusius rinkėjus ir su kitais liberalų „įdomiaisiais" darbais?

Perfrazuosiu ukrainietiškai lenkišką priežodį: „Pany derutsia, a mužikam čuby tresčiat (ponai pešasi - rinkėjams smegeninė geriau dirba).

Komentarų nėra: