2009-04-08

Sensacija: Seimas parodė valią – nepaskyrė su EBSW siejamos teisėjos

 

Fotografijoje  - Vilniaus apygardos teismo teisėja Virginija Volskienė.

N.P.: Vilniaus apygardos teismo teisėja Virginija Volskienė Seimo valia netapo Apeliacinio teismo teisėja. Tiesa, ta valia kol kas silpna – „prieš" ir „susilaikė" (kas prilygsta balsavimui „prieš") balsavo tik 51 (15+36), „už" – 44.

Įdomu tai, kad dauguma „prisikėliečių" bei „tvarkiečių" balsavo už šios teisėjos paaukštinimą (čia žiūrėkit balsavimo rezultatus). Nustebino TS-LKD principinga vienybė – tik vienas balsavo už (V.Žiemelis). Po gėdingų balsavimų dėl algų seimūnams nesumažinimo, tai rimta TS-LKD frakcijos pažanga.

Taigi, Seimo noras pradėti vertinti teisėjus atsižvelgiant į teisingumą, kol kas nedidelis – tik 7 balsais lenkia įprastinį neva bejėgiškumą, o iš tikrųjų -  per 20 metų vos ne beviltiškai įsišaknijusį komformizmą skiriant tuos teisėjus, kuriems reikia seimo pritarimo.

Prezidento V.Adamkaus pozicija - gėdinga. Jis asmeniškai labai smarkiai atsakingas už įsigalėjusį neteisybę teismuose, nes jis paskiria ir teikia paskirti didžiąją daugumą teisėjų. Apie tai - geras straipsnis „Prezidento pozicija ar klaidos?" (2009-04-06 07:27 Rūta Skatikaitė  BNS).

Tai geras pavyzdys, iki ko galima nusiristi net matyt ir neblogam žmogui, kai jis tiek metų visiškai niekur ir niekaip nekritikuojamas. Kažkokia sovietinė brežnevizmo tradicija, kurią visi bendromis pastangomis pertempėme iš sovietinių laikų.

Beje, TS-LKD neatliko šiuo atveju opozicijos pareigos, taip pat vengė kritikuoti prezidentą V.Adamkų už jo negerus veiksmus ir tuo smarkiai prisidėjo prie bendro demokratijos nuosmūkio, gal net nusmukdymo Lietuvoje.

Beje, šis nepaskyrimas, mano galva, nesulaukė deramo dėmesio žiniasklaidoje, nes buvo paminėtas labai jau menkai ir nepagrindiniuose portaluose.

Bet kuriuo atveju tai puikus ženklas visiems teisėjams, kad laikai keičiasi. Todėl belieka pasveikinti Seimą, TS-LKD frakciją dėl principingo balsavimo dėl teisėjos ir tikėtis, kad tai pirma kregždė ir daugelio panašių gerų darbų ne tik teisėjų skyrimuose, bet ir kituose darbuose. Ypač džiaugsminga dėl to, kad žmonės vis dar pilni lūkesčių dėl didesnio teisingumo ir teisybės ir tikisi tiek iš šio Seimo, tiek iš TS-LKD ryžtingesnių žingsnių šiomis kryptimis.

EBSW šešėlis V.Volskienei užkirto kelią į Apeliacinį teismą

EBSW šešėlis sukliudė Vilniaus apygardos teismo teisėjos Virginijos Volskienės karjerai. Antradienį Seimas nepritarė prezidento Valdo Adamkaus teikimui V.Volskienę skirti Apeliacinio teismo teisėja. Už valstybės vadovo teikimą balsavo 44 Seimo nariai, prieš buvo 15, 36 susilaikė.

V.Volskienės kandidatūros nepalaikė didžiausia parlamento frakcija — Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai, dalis Tautos prisikėlimo partijos, „darbiečių" ir „tvarkiečių" atstovų.

„Visuomenė laukia, kada bus pradėti kelti aukštesni reikalavimai teisėjams", — tokį frakcijos sprendimą aiškino TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Anot konservatorių, V.Volskienė priėmė koncerno EBSW grupės nariams palankų sprendimą — panaikino jų turto areštą.

V.Volskienė 2004 m. lapkričio 8 dienos nutartimi panaikino turto areštą EBSW grupės narių Valdo Krasnicko, Jolantos Barysienės, Kęstučio Armaičio ir Daivos Kuncaitienės turtui už 54 mln. 47 tūkst. litų. Areštas buvo uždėtas Vilniaus apygardos teismo nutartimi 2002 m. balandžio 16 d. Kauno holdingo kompanijos (KHK) bankroto administratoriaus prašymu.

V.Volskienės kandidatūrą parėmę socialdemokratai teigė, kad areštas panaikintas, kai buvo atsiimtas pagrindinis ieškinys. „Niekas net neskundė šios nutarties", — teigė socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Pati teisėja praėjusiame Seimo posėdyje aiškino, kad teiginiai apie neva jos „priimtus palankius sprendimus su EBSW susijusiems asmenims yra neatitinkantys tikrovės".

Jos teigimu, niekam nepavyko įvykdyti nutarties dėl arešto, nes nerasta minėtų asmenų turto už tokią sumą.

Visuomeninė organizacija Piliečių santalka praėjusią savaitę buvo išplatinusi viešą kreipimąsi į Seimo narius, prašydama neskirti V.Volskienės Apeliacinio teismo teisėja.

„Jūsų pritarimas V.Volskienės skyrimui Apeliacinio teismo teisėja dar labiau pakirstų tautos pasitikėjimą teismais, suduotų smūgį teisingumo šalyje pasigendantiems ir jo laukiantiems žmonėms — visiems piliečiams, norintiems gyventi teisinėje Lietuvos valstybėje", — teigiama Piliečių santalkos kreipimesi.

Antradienį Seimas pritarė, kad Apeliacinio teismo teisėjais būtų paskirti Egidijus Žironas ir Linas Žukauskas.

Komentarų nėra: