2010-04-20

Ar švarinimosi talkos nėra sovietinių laikų reliktas

Nuotraukose : Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis

N.P.: 2010 04 17 d.nuo 10.00 iki 15.00 val.rinkau šiukšles Debreceno gatvės pradžioje esančiame parke, kuriame talką organizavo DAROM, kunigas Stanislovas ir seimo narys E.Jurkevičius.

Balandis – švaros mėnuo

Kl.lt 2010-04-19 Daiva Janauskaitė d.janauskaite@kl.lt

Dar tarybiniais laikais gimęs ir visuotinai trimituotas šūkis apie balandį – švaros mėnesį gyvas ir šiandien. Rinkti šiukšles kviečia visuomeninės organizacijos, miesto valdžia, kaimynai, draugijos. Ar švarinimosi talkos nėra anų laikų reliktas?

UŽ - Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis

– Lietuvoje didelė visuomenės dalis yra postkomunistinė, nebrandžių žmonių, kuriems atrodo, kad už viską jų gyvenime atsakinga valdžia. O valdžios jie labai nemyli. Net šiukšlindami gamtoje tokie žmonės jaučiasi kenkiantys nekenčiamai valdžiai. Žodis „talka" man taip pat dvelkia kažkuo tarybišku, prievartiniu. Dabartinių švarinimosi akcijų nevadinčiau šiuo žodžiu. Kaip galima būti nusiteikusiems prieš švarią gamtą, aplinką? Esu tikras, kad tokios akcijos, kaip „Darom", turi dvigubą naudą. Tie, kas patys renka šiukšles, į mišką kitą kartą ateina su maišeliu ir atliekas išsineša. Kai lietuviai pavargs patys rinkti kitų numestas šiukšles, apmokestins didžiausius šiukšlintojus – savo produkciją į plastiko pakuotes pakuojančius gamintojus.

PRIEŠ - Klaipėdos miesto tarybos narys paveldosaugininkas Naglis Puteikis

– Aš esu kategoriškai prieš savivaldybės rengiamas talkas. Žmones sukviečia išvalyti vietų, kurių tvarkymui skelbiami konkursai, juos kažkas laimi. Tai yra miesto gatvės, skverai, parkai, žaliosios zonos. Yra žmonės, kurie už tai gauna algą. Tai rodo, kad savivaldybės administracija neatlieka savo pareigų. Čia būtų labai panašu, jei valdžia kviestų žmones padėti pastatyti viaduką per Jakų žiedą ir klaipėdiečiai su karučiais ten vežiotų žvyrą. Kitas reikalas – akcija „Darom". Keli estai sugalvojo tokią akciją, sukvietė kelis šimtus tūkstančių tautiečių savanoriškai sutvarkyti savo aplinką ir išvalyti vadinamąsias niekieno žemes. Aš už bet kokį visuomenės veiksmą, kurį atlieka savanoriai.

Komentarų nėra: