2011-07-05

Politologas: "Kad Naglis Puteikis ir Aloyzas Každailevičius išėjo į antrą turą, tai tikrai nestebina."

Politologas Saulius ŠILIAUSKAS: "Kad Naglis Puteikis ir Aloyzas Každailevičius išėjo į antrą turą, tai tikrai nestebina. Aš tą ir prognozavau.Nors rinkėjai ir pasyvūs, tačiau balsuoti ateina stabiliausi. O kas turi stabiliausią rinkėją? Tėvynės sąjunga ir socialdemokratai...Klaipėda yra liberalų citadelė, tai šį kartą citadelės atstovai ilsėjosi prie jūros ar dar kur..."
www.ve.lt/naujienos/lietuva/vakaru-lietuva/mazas-aktyvumas-leme-antra-rinkimu-rata-601562#comment-601675
Mažas aktyvumas lėmė antrą rinkimų ratą
Sekmadienį uostamiesčio Danės rinkimų apygardoje vykę rinkimai į atsilaisvinusią vietą Seime sulaukė stebėtinai mažai rinkėjų aktyvumo. Savo balso atiduoti į vieną iš 23 rinkimų apylinkių atvyko arba išankstiniame balsavime balsavo vos 10,7 proc. rinkėjų. Mažas rinkėjų aktyvumas lėmė, jog liepos 17 dieną Danės rinkimų apygardos gyventojai balsuoti bus kviečiami dar kartą. Šį kartą - už vieną iš dviejų daugiausiai balsų liepos 3-iosios rinkimuose surinkusių kandidatų.
Atsisėsti į Seimo nario mandato atsisakiusio ir prie Klaipėdos miesto vairo stojusio Vytauto Grubliausko vietą pretendavo šeši kandidatai. Į antrąjį rinkimų ratą pateko konservatorius Naglis Puteikis, surinkęs 48 proc. rinkėjų balsų bei socialdemokratas Aloyzas Každailevičius, už kurį balsavo 17,5 proc. rinkėjų.
Už borto liko Diana Stankaitienė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (10 proc.), Raimundas Paliukas (Darbo partija (10 proc.), Valdemaras Puodžiūnas (LiCS, 9 proc.) ir Vytautas Vaičius ("Tvarka ir teisingumas" (5 proc.).
Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, šie rezultatai greičiausiai ir bus galutiniai, niekas keistis nebeturėtų.
Nors iš savo balsą už naująjį Seimo narį galėjusių atiduoti 42 597 rinkėjų balsuoti atvyko vos dešimtadalis, tai Z. Vaigausko teigimu, nėra Lietuvos rekordas. Pasak VRK pirmininko, jis tiksliai nepamenąs kur, tačiau yra buvę ir taip, kad rinkimuose balsavo tik apie 1 proc. rinkėjų.
Liepos 3 d. rinkimai, Z. Vaigausko teigimu, praėjo ganėtinai sklandžiai, jokių rimtesnių nusiskundimų nebuvo. "Vakarų ekspresas" sulaukė skaitytojų skundų, jog vienoje apylinkėje nebuvo išdalinti visi rinkiminiai kvietimai, tačiau, Z. Vaigausko teigimu, tai yra kiekvienų rinkimų problema - rinkėjai kvietimų negauna, nes nebūna namuose, neatidaro durų, kaimynai nenori priimti lapelių ir panašiai, kartais adresato nepasiekia jie ir dėl dalintojų kaltės. Tačiau, anot Z. Vaigausko, rinkiminio kvietimo negavimas nėra jokia kliūtis balsavimui.
Antrasis rinkimų ratas tokia pačia tvarka bus rengiamas po dviejų savaičių - liepos 17 d. Išankstinis balsavimas vyks liepos 13-14 dienomis. Vėlgi galės balsuoti tie rinkėjai, kurie šioje apygardoje rinko Seimo narį 2008 m. spalio 12 d., net jeigu šiuo metu iš apygardos ir yra išvykę. Į šią teritoriją jau po 2008 m. rinkimų atsikraustę ar tąsyk nebalsavę rinkėjai balsuoti negalės. Antrajame rinkimų rate, kuriame dalyvaus du minėti kandidatai, nebebus svarbu, kiek rinkėjų atvyks ir kokia balsų persvara bus išrinktas nugalėtojas.
Mažas rinkėjų aktyvumas išėjo į naudą laimėtojams
Saulius ŠILIAUSKAS, politologas
Aš optimistiškai prognozavau, kad gali susirinkti ketvirtis rinkėjų, tačiau jau išankstinis balsavimas rodė "skystą" lankomumą. Priežastys labai aiškios. Rinkimai niekada nėra vykę tokiu metu. Bet nelabai ir buvo pasirinkimo - nustatyti konstituciniai terminai įspraudė į rėmus. Vasarą, net jeigu ir vyktų visuotiniai rinkimai, be abejo, rinkėjų dalyvavimas būtų silpnesnis negu įprasta. Juolab kad Klaipėdoje ir toje pačioje Danės apygardoje balsavimo rezultatai visada būdavo žemiau Lietuvos vidurkio.
Kad Naglis Puteikis ir Aloyzas Každailevičius išėjo į antrą turą, tai tikrai nestebina. Aš tą ir prognozavau. Nors rinkėjai ir pasyvūs, tačiau balsuoti ateina stabiliausi. O kas turi stabiliausią rinkėją? Tėvynės sąjunga ir socialdemokratai. Kadangi antrajame ture vangus dalyvavimas neužkerta kelio rinkimų įvykimui, tai aš beveik 90 proc. įsitikinęs, kad, ko gero, Naglis Puteikis ir bus laimėtojas. Nieko stebėtino. Jis pakankamai žinomas, populiarus ir jam pavyko mobilizuoti savo rinkėjus.
Galima paminėti, kad daugiausiai balsų surinkusioms partijoms, vertinant grynai strateginiu aspektu, pernelyg didelis aktyvumas kažin ar išvis būtų išėjęs į naudą. Klaipėdoje ne taip dažnai, pavyzdžiui, socialdemokratai išeina į antrą turą. Galima sakyti, kad šioks toks laimėjimas yra. Sakoma, kad Klaipėda yra liberalų citadelė, tai šį kartą citadelės atstovai ilsėjosi prie jūros ar dar kur. Kažin ar jie buvo stipriai suinteresuoti šiais rinkimais.
Ir apskritai žmonės tikriausiai pagalvojo, kad vienas atstovas Seime nelabai ir pakeis bendrą situaciją. Juo labiau kad kadencijos beliko pusantrų metų ir visi jau kalba apie naują rinkimų į Seimą kampaniją 2012 m. rudenį, todėl papildomi rinkimai vienoje apygardoje turbūt nelabai ir suintrigavo rinkėjus. Tas dabartinis garo nuleidimas žmonėms galbūt atrodė beprasmis ir nenaudingas. Susidarė tokia situacija, kad atėjo tik patys aktyviausi ir pilietiškiausi.
Antrajame ture reikėtų, kad partijos, labiausiai socialdemokratai, pabandytų mobilizuoti savo rinkėjus, vykdytų aktyvesnę agitaciją, pabandytų parodyti, kad tai svarbu dabartinėje Seimo situacijoje. Seimo daugumai papildomas balsas yra svarbu, tačiau žinant, jog Tėvynės sąjungos atstovas N. Puteikis turi savotišką poziciją, dar nelabai aišku, ar jis būtų jaukus ir patogus tai daugumai - juk jis mėgsta griežti solo partiją.

1 komentaras:

Kileris rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.