2013-02-15

Kiek Fortumas moka liberalams už nerūšiuotos sąžinės toną?

Vakar, 2013 m. vasario 4 d., savo akimis įsitikinome, kad UAB „Fortum" degina nerūšiuotas šiukšles.

Klaipėdos m. Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto suorganizuotame išvažiuojamame posėdyje viešai paaiškėjo, kad „Fortum Klaipėda" praėjusią savaitę degino nerūšiuotas šiukšles.

Dėkojame už galimybę apžiūrėti gamyklą iš vidaus, nes šiukšlių maišymo su biokuru bunkeryje savo akimis pamatėme, kad „Fortum" degina nerūšiuotas šiukšles – yra neatrištų plastiko su šiukšlėmis maišų (vadinasi, jie čia pateko nerūšiuoti), šampūno plastikinės pakuotės ir pan.

Į klausimą, ar žino, ar kontroliuoja šiukšlių, kurias sudegina, sudėtį (t. y. kiek jų sudaro plastikas), fabriko direktorius J.Donėla pasakė, kad nežino, domėtis neprivalo ir nesidomės.

Nors ES direktyvos sako priešingai. 2000 m. gruodžio 4 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos Nr. 2000/76/EB „Dėl atliekų deginimo" 5 straipsnio 2 punkte teigiama: „Atliekų deginimo arba bendro atliekų deginimo įmonės operatorius prieš priimdamas atliekas nustato kiekvienos atliekų kategorijos, jei įmanoma, pagal EAK, masę."

„Fortum Klaipėda" turi įspūdingą įstatymų, direktyvų, konvencijų nesilaikymo patirtį. Jie ir prieš ketverius metus aiškino, kad nesilaikys Orhuso konvencijoje numatytos pareigos prieš statant tokio galingumo kaip jų gamyklą, atlikti specialų šioje konvencijoje numatytą svarstymą su visuomene. Jei energetikos koncernas „Fortum" Klaipėdoje vykdytų Atliekų deginimo direktyvą, t. y. nustatinėtų kiekvienos kategorijos masę, tokiu atveju būtų priversti parašyti, kiek tonoje, kurią jie ruošiasi suversti į deginimo pakurą, yra plastiko, baterijų, halogeninių lempų ir pan. Tokiu atveju paaiškėtų, kad tų šiukšlių deginti jie negali, nes neturi leidimo tokias atliekas deginti.

Dabar iš KRATC atvežamos šiukšlės yra nerūšiuotos, nes tikroji ir efektyvioji rūšiavimo linija, kaip kad šiandien pasakė KRATC rūšiavimo įmonės atstovas V.Plečkaitis, atsiras tik 2014 metais. 

Būtent todėl Klaipėdos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas libsąjūdininkas A.Vaišvila šiandien per posėdį neleido visuomenininkams užduoti nė vieno klausimo nei komitetui, nei ten dalyvavusiems aplinkosaugininkams – būtų tekę atsakinėti į klausimą, kiek tonoje yra plastiko, halogeno ir pan. Komiteto pirmininko atsakymas, kodėl visuomenininkai negali klausti buvo toks: „Aš čia pirmininkas". Tai yra dar vienas įrodymas, kad Klaipėdos politikai-liberalai yra „Fortum" papirkti tam, kad nesuteiktų visuomenei informacijos ir kad tokiame drumstame vandenyje „Fortum Klaipėda" galėtų deginti kaitresnes šiukšles – nerūšiuotas, su plastiku ir kitais teršalais. Nors tam jie leidimo neturi, bet, kaip matome, degina.

Tiesa, šiandien buvo tipiška sovietinio stiliaus parodomoji akcija: kad žurnalistai ir politikai pamatytų, jog bunkeryje yra vien šviesios, gražios biokuro skiedros ir kartono fabriko popierinės atliekos, nuo pirmadienio KRATC šiukšlių į „Fortum" jėgainę nevežė.

Miesto tarybos nariai, Liberalų sąjūdžio atstovai A. Vaišvila ir A. Grublys (Antikorupcinės komisijos pirmininkas) paklausė, kodėl juos vadinu kyšininkais. Pasiūliau kartu nueiti pažiūrėti į įstatymų pažeidimus, t. y. kaip liberalai viską taip suorganizavo, kad gamykla neteisėtai, bet sėkmingai degina nerūšiuotas šiukšles bei plastiką. Abu kategoriškai atsisakė eiti žiūrėti, o A. Vaišvila dar pagrasino paduoti mane į teismą. Labai laukčiau ir tikėčiaus, nes gal teismas išgirs ir pamatys tą korupciją, kurios kol kas STT įstengia nematyti.

Dar reikia pabrėžti: Klaipėdos šiukšlių deginimo gamykla visiškai privati, skirtingai nei Stokholme, kur 50 proc. akcijų priklauso savivaldybei, o 50 proc. – energetikos koncernui „Fortum". Tai, ką šiandien girdėjome: kad niekas be leidimo negalės įeiti, rodo, jog visuomenė niekaip negalės patikrinti, ar nėra deginamas plastikas, halogenai ir pan.

Abiejų rūšių Klaipėdos liberalų kontroliuojamas KRATC-as ir jo įmonės kategoriškai atsisakė susitikti ir atsakyti į visuomenininkų ir mano, kaip Seimo nario, klausimus. Taigi niekaip negalėsime patikrinti, kokiu mastu išrūšiuotos šiukšlės išvažiuoja iš Dumpių sąvartyno į „Fortum Klaipėda" deginimo katilus. Toks informacijos slėpimas tik dar kartą įrodo, kad yra sudarytas liberalų bei „Fortum" suokalbis deginti nerūšiuotas šiukšles, taip pažeidžiant įstatymus ir minėtas konvenciją bei direktyvą.

Kas sutramdys korumpulus, nuodijančius Klaipėdą neteisėtai deginamo plastiko ir halogeninių lempų bei baterijų dūmais?

Baigdamas noriu priminti: klaipėdiečiai už jų nuodijimą dar ir susimoka iš savo kišenės – už kiekvieną nerūšiuotų šiukšlių tonos sudeginimą, kenkiantį mūsų sveikatai, sumokame po 95 litus. Liberalai žada tą sumą didinti: šiluma Klaipėdos gyventojams atpigs keliais litais, o šiukšlių mokestis bus padidintas šimtu litų? 

Objektyvus LNK žinių reportažas 2013 02 14 nuo 5:40 iki 8:00 min. apie Klaipėdoje pradėjusią veikti Fortum atliekų deginimo jėgainę: tiny.lt/8tkrhvt

Panorama nuo 26:50 min.: lrt.lt/mediateka/irasas/33398/panorama

tv.lrytas.lt/?id=13608573411359417575

 

Panorama nuo 26:50 min. apie Fortum jėgainę ir klaipėdiečių nerimą dėl nerūšuotų atliekų deginimo: http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/33398/panorama

Neabejingų klaipėdiečių (Girskienė Ligita, Jolanta Norkiene, Gediminas Paplauskas, Laima Laurinaviciene, Jonas Dirginčius) nerimas dėl nerūšiuotų atliekų deginimo Fortum jėgainėje: http://tv.lrytas.lt/?id=13608573411359417575

Objektyvus LNK žinių reportažas 2013 02 14 nuo 5:40 iki 8:00 min. apie Klaipėdoje pradėjusią veikti Fortum atliekų deginimo jėgainę:

www.lnk.lt/video-perziura/4450/zinios-2013-02-14-1845

1 komentaras:

Ala rašė...

Klaipėdiečiai po vasario 20 d. įvykusio Ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdžio apsilankė savivaldybės per UAB "KRATC" valdomame "Dumpių" sąvartyne. Sąvartyno veiklą prižiūrintis tautiečiai atvykusius miestiečius mielai supažindino su esama tvarka.

00:00 - Ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai, atšaukia suplanuotą važiavimą į Dumpių sąvartyną.
02:14 - Ligitos Girskienės prašymas pranešti apie įvyksiantį išvykimą į Dumpius. Tarybos narys Vytautas Lupeika siūlo važiuoti iškarto, nes atskiro leidimo patekti į sąvartyną kuris priklauso savivaldybei nereikia.
03:30 - Dumpių sąvartyne supažindinimas su veikla.
16:00 - Aprodoma kaip veikia svarstyklės.
28:20 - Blankų pildymas - supažindinimas su saugos reikalavimais.
33:45 - Sąvartyno statybos etapai.
35:20 - Pasivaikščiojimas po sąvartyną.
40:00 - Išrūšiuotos ir "FORTUM" paruoštos šiukšlės.
50:25 - Antrinių žaliavų rūšiuotojai (UAB "Anabazis").
57:14 - Grįžimas į patalpas.
59:40 - Atvežė "bamperius" (draudžiama atlieka).
1:02:20 - Pokalbis su "bamperių" atvežėjais.
01:04:07 - Nevyksta toks rūšiavimas koks turėtu vykti.
01:14:50 - Politikavimas

https://www.youtube.com/watch?v=oS4FuQg378M