2014-02-22

Naglis Puteikis žada kovoti su nomenklatūra

Naglis Puteikis žada kovoti su nomenklatūra

2014-02-21, 12:24 ELTA

http://www.ve.lt/naujienos/lietuva/lietuvos-naujienos/naglis-puteikis-zada-kovoti-su-nomenklatura-1148502/

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pareiškinius dokumentus penktadienį įteikęs iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos išstojęs Naglis Puteikis žada kovoti su nomenklatūra.

"Kiti (kandidatai - ELTA) yra nomenklatūros atstovai, atėmė iš žmonių valstybę. Konstitucija ir įstatymai nebeveikia, veikia tiktai jų išaiškinimai", - po apsilankymo VRK sakė politikas.

Pasak jo, nomenklatūra atsispindi visose srityse: nors įstatymai piliečiams leidžia naudotis demokratinėmis teisėmis, tačiau, kai gyventojai politikams pateikia savo norus, pavyzdžiui, rengti referendumą ar apklausą, politikai atkerta, jog tai nedarys.

"Taigi valstybė iš esmės yra užvaldyta draugų grupės, tie išaiškinimai naudojami draugų grupės turtėjimui. Iš Lietuvos gyventojų yra atimta valstybė, ją reikia sugrąžinti", - tęsė N. Puteikis, kurio vertinimu senoji sovietinė nomenklatūra susiliejo su po 1990 m. kovo 11 d., kuomet buvo atkurta Lietuvos nepriklausomybė, gimusia nomenklatūra.

Klausiamas, kuo yra geresnis už kitus pretendentus į prezidentus, N. Puteikis įvardijo nesutinkąs su tuo, kaip senoji ir naujoji nomenklatūra naudoja įstatymus ir Konstituciją.

"Aš noriu kartu su gyventojais sugrąžinti valstybę piliečiams ir, skirtingai negu dabar esantys politikai, aš per savo darbinį ir politinį gyvenimą visada tariausi su aplinkiniais, nevyriausybinėmis organizacijomis. Dabartiniai politikai iš esmės nepriima delegacijų, nesitaria, neklauso arba atviru tekstu, užsakomaisiais straipsniais niekina, netgi šaiposi, žemina kitaip manančius arba demokratinių laisvių reikalaujančius piliečius", -sakė pretendentas į Prezidentus.

Vos tik paskelbęs apie savo siekius siekti prezidento posto, N. Puteikis paskelbė savo tikslus. Būsimojo pretendento teigimu, valstybės valdymą turi atgauti tauta: būtina sugrąžinti 1994 metais panaikintas apylinkių (seniūnijų) tarybas, įvesti tiesiogiai renkamus seniūnus ir merus, o Seimą reikia formuoti tik iš vienmandatėse apygardose išrinktų tautos atstovų. Tik tada sąrašinėse partijose atsiras bendruomenių lyderiai, viešo intereso gynėjai, kurie nomenklatūrines partijas pavers bendrąjį gėrį ginančių tautos atstovų institucijomis.

Pareiškiniai dokumentai bus teikiami iki kovo 7 dienos. VRK, gavusi pareiškinius dokumentus, per 3 kalendorines dienas priima sprendimą dėl pretendento registravimo ir parašų rinkimo lapų išdavimo. Pretendentai į VRK neša pareiškinius dokumentus ir 11 tūkst. 525 litų dydžio rinkimų užstatą, kurį atgaus, jei surinks ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusiųjų rinkėjų balsų.

Šiuo metu politinės kampanijos dalyviais užsiregistravo 19 asmenų.

Komentarų nėra: