2007-12-18

Aistros politinėse jungtuvėse – siūlyta iš varžytinių parduoti krikdemų partijos vėliavą


Lietuvos krikščionių demokratų partija kurs jungtinę partiją su Tėvynės sąjunga

Jungiamės su Lietuvos krikščionių demokratų partija. Savo konferencijoje praeitą šeštadienį už tai balsavo truputį daugiau nei 2/3 konferencijos dalyvių.

Ką tik į TS įsiliejo Tautininkų sąjunga (2007 11 24 Lietuvių tautininkų sąjunga nutarė prisijungti prie Tėvynės sąjungos - http://www.lts.lt/).
O dabar, atrodo, jau pavasarį jau turėsime jungtinę partiją – TS/KD.
Džiaugiuosi.

Tikiuosi, kad jungtinis Klaipėdos TS skyrius „praturtės“ energingais, gabiais, veikliais žmonėmis iš šių partijų.
Vienybėje – stiprybė.

LKD www svetainės informacija:
...Šiandien buvo pristatyti LKD derybinės grupės su TS parengti ir LKD Valdybos aprobuoti dokumentai. Pagal juos Tėvynės sąjunga ir Lietuvos Krikščionys Demokratai galės savo veiklą tęsti jungtinėje partijoje Tėvynės Sąjunga/Lietuvos Krikščionys Demokratai. Ši partija bus juridinė šių dviejų susivienijusių partijų veiklos paveldėtoja ir tęsėja. Partija vadovausis programa, kurios pagrindą sudaro krikščioniškųjų vertybių siekis ir morali, socialiai orientuota politika. Jungtinėje partijoje Lietuvos Krikščionys Demokratai išsaugo savo tapatybę, turėdami joje savo Lietuvos Krikščionių Demokratų bendriją.
Detaliau straipsnyje „LKD kurs jungtinę partiją su Tėvynės sąjunga“ (http://www.lkdp.lt/new/index.php?option=com_content&task=view&id=453&Itemid=1 ).

TS pirmininkas A. Kubilius:

Gruodžio 15 d. Lietuvos krikščionys demokratai (LKD) pritarė susijungimui su Tėvynės sąjunga (TS). LKD konferencijos sprendimas, priimtas dviem trečdaliais balsų, pasak TS pirmininko A. Kubiliaus, yra istorinės svarbos sprendimas.
“Nors iki juridinių TS ir LKD susijungimo sprendimų dar prabėgs keli mėnesiai, tačiau galime pasidžiaugti, kad Lietuvoje gimsta vieninga ir stipri centro dešinė. Europoje tokią centro dešinę vienija Europos liaudies partija. Pavyzdžiu galime laikyti Vokietijos krikščionis demokratus, kurie savo programoje įvardija savo kilmę: Vokietijos konservatyviąją, krikščioniškąją ir liberaliąją politinę mintį. Mes einame labai panašiu keliu”,- šiandien spaudos konferencijoje kalbėjo TS pirmininkas A. Kubilius.
Lapkričio 24 d. Tėvynės sąjunga Suvažiavime jau yra pritarusi susijungimui su Lietuvos krikščionimis demokratais, tačiau teisinis sprendimas turės būti priimtas kitame suvažiavime, o galiausiai viską vainikuos "sąjunginio" suvažiavimo sprendimas.
Detaliau straipsnyje "Gimsta vieninga ir stipri centro dešinė" (http://www.tsajunga.lt/LT/News/View/132.html).

Apžvalgininko Andriaus Navicko nuomonė:

... Diskusijoje dėl to, kokį kelią turėtų rinktis LKD, kalbėtojai rungėsi išmone ir metaforomis. Siūlyta ir neužkonservuoti gyvos krikščionybės ir, jei bus pritarta jungimuisi, giedoti “Amžiną atilsį”, iš varžytinių parduoti partijos vėliavą...Prieš balsavimą LKD pirmininkas Valentinas Stundys akivaizdžiai jaudinosi. Aštrios diskusijos ir įkaitusios emocijos salėje leido spėti, kad sprendimas (teigiamas ar neigiamas) bus priimtas labai nedidele persvara. V. Stundys dar kartą paragino visus balsuoti, gerai pasvarsčius abi alternatyvas ir labai atsakingai. Konferencijos dalyviai absoliučia balsų dauguma atmetė vieno konferencijos delegato siūlymą balsuoti slaptai. “Balsuosime atvirai, žiūrėdami vienas kitam į akis”, - sakė V. Stundys.
Paskelbus balsavimą, į viršų pakilo daugybė rankų su oranžiniais mandatais ir tapo aišku, jog trapios persvaros nuojauta buvo apgaulinga. Už LKD ir TS susijungimą balsavo 201 delegatas, prieš – 81, susilaikė – 4. Kitaip sakant, istorinis sprendimas buvo priimtas net didesne nei 2/3 balsų dauguma.
Detaliau straipsnyje „Andrius Navickas: Krikščionys demokratai politinių permainų sieks kartu su Tėvynės sąjunga“ (http://www.bernardinai.lt/index.php?url=articles/71301).

Fotografijoje: prieškario Lietuvos
krikdemu rinkiminis plakatas.

Mantas Adomėnas (TS) - "UŽ":

... Krikščionys demokratai turi talentingų politikų, kuriuos sulaikydavo pačios partijos silpnumas. Partijos nepatekimas į Seimą atėmė iš jų galimybę rimtai atsiskleisti ir tas vertybes išdėstyti nacionaliniu lygiu. Tai, kad krikščionys demokratai per pastaruosius porą rinkimų išliko tik savivaldos lygiu, nereiškia, kad ten nėra nacionalinio lygio figūrų. Aš manau, kad Tėvynės sąjungos gretos vertingai pasipildys naujais kompetentingais politikais ir užpildys silpnas mūsų pačių vietas. Krikščionys demokratai yra taip išvystę kai kurias sritis, kad mums dar reikėtų pasimokyti, pvz., susisiekimo, savivaldos, socialinėje srityse. Sujungę savo jėgas labai praturtėsime kad ir toje pačioje energetikos srityje.
Dar vienas dalykas – susijungimas būtų naudingas TS vidaus klimatui. Tiek būdamas partijos prezidiume, tiek kituose partijos organuose matau mūsų sprendimų perdėtą politinį pragmatizmą, kartais netgi politinį cinizmą. Krikščionių demokratų buvimas įvestų atmosferos korekciją. Mes patys imtume labiau galvoti apie sprendimų moralumą, moralines sprendimų pasekmes. Todėl manau, kad pačios partijos viduje galima tikėtis moralinio klimato pagerėjimo. Įsivaizduokite, kas būna, kai į šeimos vakarienę ateina svečias: ogi šeimos nariai pasitempia, pradeda mandagiau elgtis. Manau, kad Tėvynės sąjungai krikščionių demokratų atėjimas padarys tą patį poveikį.
Idėjų konkurencija
Kai kas mano, kad prasidės konkurencija, tam tikra priešprieša viduje. Bet konkurencija partijose jau dabar egzistuoja. Jau dabar, artėjant rinkimams, konkurencija pasireiškia labai aiškiai, dėl vietų pradedama kovoti kartais labai neskrupulingais metodais. Jeigu ta konkurencija atsirastų idėjų lygyje, manau, kad laimėtų visa partija. Būtų siūlomos alternatyvos. Dabartinė sutartis tarp partijų perkeltų konkurenciją iš kovos dėl vietų į kovą dėl idėjų. Bet nemanau, kad krikščionys demokratai perims mūsų idėjas ar mes tapsime krikščionims demokratais, bet bendroje diskusijoje išgryninsime abiejų pozicijas. Ir ta galutinė pozicija bus, be abejo, vertesnė už kiekvieno atskirą. Manau, kad konkurencija čia būtų tik naudinga.
Detaliau straipsnyje „Mantas Adomėnas: Santarvė yra tai, ko Lietuvai dabar labiausiai reikia“ (http://www.bernardinai.lt/index.php?url=articles/70972).

Ignas Vėgelė (LKDP) - "PRIEŠ":
“Ši konferencija buvo – didžiulis farsas. Farsas panaikinti LKD, - mūsų žurnalui teigė buvęs partijos valdybos pirmininkas Ignas Vėgėlė, pripažįstamas kaip alternatyvios nuomonės, arba, kitaip tariant, opozicijos jungimuisi su konservatoriais lyderis. - Buvo teigiama, kad sprendimai buvo priimti dviem trečdaliais delegatų balsų. To nebuvo, nes neteisėtai konferencijoje dalyvavo 28 žmonės”.
Detaliau straipsnyje „Partija “Lietuvos krikščionys demokratai” neteisėtai palaidota” (http://www.tevynesbalsas.lt/b2.html ).

Komentarų nėra: