2007-12-14

Skaitmeninio diktofono įnašas į demokratijos vystymą Klaipėdoje

Jei piliečiai nežino, kaip elgiasi jų valdžia, tai ta valdžia tampa nekontroliuojama. Žinių šaltinis apie valdžią – spauda, radijas, TV. Svarbiausias ir teoriškai matomiausias miesto valdžios darbas, pareigos – diskusijos ir balsavimas miesto tarybos posėdžiuose, kurie vyksta paprastai kas savaitę.
Bet žurnalistai nebūna nuo 9.00 iki 17.00 miesto tarybos posėdžių salėje, todėl paprastam piliečiui nėra lengva sužinoti, kaip elgiasi jo išrinktieji.
Kai kurios savivaldybių tarybos, kurio mano , kad esame Europoje, leidžia savo piliečiams netrukdomai gauti garso ir vaizdo (jei tokie daromi) įrašus iš tarybos posėdžių.
Šia prasme Klaipėdos m. savivaldybės valdantieji atstovauja gūdžius viduramžius.
Jie tokių įrašų neduoda net tarybos nariams: mano kolega Kęstutis Gabšys baigia praeiti visus kryžiaus kelius, bandydamas gauti vieno tarybos posėdžio įrašus, bet tarybos sekretorius Vidmantas Plečkaitis budriai saugo valdančiųjų paslaptis ir neduoda. Suprantame, kad norintis kandidatuoti į Seimą žmogus to nedarytų, nebent viršininkas labai draudžia. Argumentus, pasak Kęstučio, tarybos sekretorius pateikia stulbinančiai paprastus – įrašų davimo nenumato tarybos statutas. Čia kaip „Klaipėdos energija“: nors įstatymas draudžia slėpti informaciją apie įmonės veiklą (šiuo atveju – apie labdarą ir paramą) , kuri neįtraukta į komercinių paslapčių sąrašą, tačiau neteikia ir viskas.

Principo „kas neleista , tas uždrausta“ laikėsi sovietai. Klaipėdoje, deja, tokie „sovietai“ tebėra užsikonservavę valdžioje ir toliau tebevaldo tais pačiais slaptumo principais.
Bet jei iš dabartinių valdančiųjų tarybos narių yra norinčių rimtai kandidatuoti į Seimą, tai niekur jie nedings ir vedami rinkėjų baimės, tuo įrašus anksčiau ar vėliau ne tik tarybos nariams, bet ir rinkėjams duos.

Ačiū Dievui, dabar skaitmeninės technikos amžius. Todėl į praeitą tarybos posėdį mūsų frakcija atsinešė 2007 metų gamybos skaitmeninį diktofoną – įrašėme diskusijas ir vardinį balsavimą dėl šilumos kainos padidinimo.
Dabar labai džiaugiuosi, nes po to, kai paskelbiau savo tinklapyje šio vardinio balsavimo rezultatus (http://puteikis.blogspot.com/2007/12/i-ms-buvo-atimta-galimyb-suinoti.html ), atsirado abejojančių mano atmintimi ir valdiškais protokolais, nes pasirodė, kad kai kas iš tarybos narių balsavo ne taip, kaip rašau, o geriau, kiečiau, principingiau gyventojų naudai.

Ir čia teisybei ir demokratijai labai padeda tas skaitmeninis įrašas. Nes kai paklausiau valdiško įrašo, tai jame iš esmės girdisi tik mero balsas, kuris skaito pavardę ir drąsesnių tarybos narių atsakymai kaip jis balsuoja dėl nelemtų šilumos kainų (tokia vardinio balsavimo procedūra). Kuklesnių kolegų atsakymų visiškai nesigirdi. Pasirodo tarybos posėdį įrašinėjanti savivaldybės aparatūra yra bendraamžė tam sovietiniam principui“kas neleista – tas uždrausta“.
Todėl tuo skaitmeniniu „džiaugsmu“ noriu pasidalinti ir su Jumis – pateikiu 2007 11 29 d. vykusio tarybos posėdžio vardinio balsavimo garso įrašą, kurį tas ‚stebuklingas skaitmeninis“ diktofonas ne tik įrašo pats, bet ir lengvai „dalinasi“ šiuos įrašu ne tik su kompiuteriu, bet ir su tinklapiu: http://www.tsklaipeda.lt/galery/_ktsajunga/vardinio_balsavimo_del_silumos_kainos_padidinimo_071129_klaipedos_miesto_taryboje_irasas.wma

Pastaba: pirmas blynas – prikepęs – nespėjau įjungti diktofono, kai meras ištarė pirmą balsuojančio pavardę A.Bargailos (jis balsavo „už“), o antrasis – V.Bernotas vietoj atsakymo „už“, „prieš“ ar „susilaikė“ pradėjo argumentus vardinti, kodėl jis nori balsuoti už padidinimą, salėje kilo šurmulys, kurį Jūs girdite įraše.

Bet kuriuos atveju išlošė rinkėjai:
- Tarybos sekretoriui Vidmantui Plečkaičiui gėda dėl „šeimininko“ neteisėto noro neduoti įrašų, todėl ieško būdų, kaip paleisti tuso įrašus piratišku būdu – vadinasi gausime juos visi;
- Tėvynės sąjunga išmoko naudotis skaitmeniniu diktofonu ir kaip šiuos įrašus patalpinti tinklapyje;
- Galime skelbti ne tik vardini balsavimo protokolą, bet ir šio balsavimo įrašą,
- Ir, KAS SVARBIAUSIA, atsiranda besidominčių, kaip kas balsavo.

O tai jau yra labai aiškus požymis, kad Klaipėdos mieste prasideda „sovietinės“ eros pabaigos pradžia. Su kuo , kaip sako mano kolega Kęstutis, Jus visus ir sveikinu.

Komentarų nėra: