2007-12-13

19 milijonų Lt kontraktas ir 73 % Klaipėdos monolito“ akcijų


Rimantas Taraškevičius : tęsiam darbus

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija savo tinklapyje http://www.vtek.lt/ paskelbė 2007 m. lapkričio 22 d. Nr. KS-82 sprendimą dėl Klaipėdos m. mero R.Taraškevičiaus veiksmų, susijusių su jo valdoma statybų bendrove „Klaipėdos monolitas“ - http://www.vtek.lt/sprendimai/wordfile.php?id=638:




VYRIAUSIOJI TARNYBINĖS ETIKOS KOMISIJA
SPRENDIMAS
2007 m. lapkričio 22 d. Nr. KS-82
Vilnius

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (toliau - Komisija): pirmininkė Jolanta Petkevičienė, nariai Vytautas Andriulis, Rytis Juozapavičius, Antanas Marcijonas ir Stasys Vėlyvis, išnagrinėjusi Tėvynės sąjungos Klaipėdos skyriaus nario Justino Antanaičio ir Klaipėdos miesto savivaldybėm tarybos narių Artūro Šulco, Naglio Puteikio bei Viačeslavo Titovo prašymą įvertinti Klaipėdos miesto savivaldybės mero Rimanto Taraškevičiaus veiksmų atitiktį Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo (toliau - Įstatymas) nuostatoms,
nustatė:
Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2007 m. rugsėjo 27 d. sprendimu Nr. T2-282 buvo patvirtintas žemės sklypų Naujojoje Uosto g. 7, M. Šerniaus g. 3 ir M. Šerniaus g. 12, Klaipėdoje, detalusis planas.
Pareiškėjo J. Antanaičio kreipimesi nurodoma, kad šiame tarybos posėdyje, pirmininkaujant merui R. Taraškevičiui, buvo svarstomas klausimas dėl užstatymo aukščio padidinimo statybos objekte, kuriame darbus vykdo sklypų naudotoja UAB „Kleta", sudariusi generalinės rangos sutartį su rangove „Klaipėdos monolitas", kurios dalis akcijų priklauso merui R. Taraškevičiui. Sklypo naudotoja ir pastatų statytoja UAB „Kleta" tarybai priėmus sprendimą, pareiškėjo teigimu, gautų keliskart didesnį pelną nei statydama pagal galiojusį detalųjį planą. Pareiškėjas prašo ištirti, ar svarstant minėtą klausimą tarybos posėdyje jau buvo sudaryta generalinė rangos sutartis su UAB „Kleta" ir ar meras R. Taraškevičius, dalyvaudamas svarstant ir priimant sprendimą, nepažeidė Įstatymo nuostatų. Analogišką prašymą Komisijai pateikė ir savivaldybės tarybos nariai A. Šulcas, N. Puteikis ir V. Titovas.
Atsakydamas į Komisijos paklausimą meras R. Taraškevičius pateikė prašomus dokumentus ir paaiškino, kad jis esąs bendrovės „Klaipėdos monolitas" akcininkas, ši bendrovė jau yra pradėjusi statybos darbus pagal sutartį su UAB „Kleta" remiantis anksčiau išduotais statybos darbų leidimais. Pareiškėjo įtarimas apie galimą didesnį pelną, mero teigimu, neatitinka tikrovės. Nors detaliajame plane numatyta fragmentinio aukštingumo padidinimo galimybė, tačiau bendra komercinio ploto apimtis sumažėja 1363 kv. m. Visi sprendimai, mero teigimu, priimti vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais ir teisės normomis.

Fotografijoje - „Klasco“ 100 tūkst. tonų talpos sandėlis, jo statybos generalinis rangovas "Klaipėdos monolitas" 1994 m. atliko monolitinių konstrukcijų betonavimo darbus.

Įstatymas įpareigoja valstybinėje tarnyboje dirbančius asmenis vengti interesų konfliktų (3 straipsnio 2 dalis) ir draudžia jiems dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip paveikti sprendimus, sukeliančius interesų konfliktą (11 straipsnio 1 dalis), kuris apibūdinamas kaip situacija, kai valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo atlikdamas pareigas privalo priimti susijusį ir su jo privačiais interesais sprendimą ar dalyvauti jį priimant (2 straipsnio 4 dalis). Privatūs valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens interesai yra bet koks jo ar jo artimojo giminaičio, ar šeimos nario asmeninis turtinis ar neturtinis suinteresuotumas, galintis turėti įtakos jo priimamiems sprendimams (2 straipsnio 2 dalis). Toks asmuo, patekęs į interesų konflikto situaciją, Įstatymo 11 straipsnio 2 dalyje nustatyta tvarka privalo apie tai informuoti kartu šio sprendimo rengimo, svarstymo ar priėmimo procedūroje dalyvaujančius asmenis ir aktyviais bei aiškiais veiksmais nusišalinti nuo dalyvavimo tolesnėje procedūroje.


Fotografijoje - 2006 m. pradėjęs veikti koncerno “Achemos grupė” naftos ir chemijos produktų terminalas „Krovinių terminalas“ (vadovas- Audrius Pauža). Terminalas buvo statomas 18 mėnesių. Generalinis projektuotojas – AB „Pramprojektas“, generalinis rangovas – UAB „Klaipėdos monolitas“. Prie giliavandenės 250 metrų ilgio, 14 metrų gylio uosto krantinės įrengtą terminalą sudaro geležinkelio cisternų išpylimo estakada, kelios atskiros laivų krovos linijos, 182 tūkst. kubinių metrų talpos rezervuarų parkas ir kiti statiniai.


Meras R. Taraškevičius yra bendrovės „Klaipėdos monolitas" akcininkas. Tai nurodyta ir jo Privačių interesų deklaracijoje. R. Taraškevičiui priklauso 5 700 akcijų, kas sudaro 73,68 proc. bendrovės akcinio kapitalo. Administracinės paskirties pastato su prekybos, paslaugų ir viešojo maitinimo patalpomis statybą Naujojoje Uosto g. 7 ir M. Šerniaus g. 3 ir 12, Klaipėdoje, vykdo rangovas - bendrovė „Klaipėdos monolitas" - pagal 2007 m. kovo 30 d. su užsakovu UAB „Kieta" sudarytą statybos rangos sutartį. Statybos darbų kaina su PVM - 19 100 000,00 Lt. Leidimai statybos darbams vykdyti išduoti 2007 m. gegužės 18 d.
Iš Komisijai pateiktų posėdžių protokolų matyti, kad svarstant minėtų sklypų detaliojo plano koncepcijos klausimą savivaldybės Teritorijų planavimo komitete meras R. Taraškevičius dalyvavo ir jam pritarė 2006 m. balandžio 4 d. ir spalio 24 d., 2007 m. liepos 17 ir 24 d. posėdžiuose, pats pirmininkavo ir balsavo savivaldybės tarybos 2007 m. rugsėjo 27 d. posėdyje, kuriame priimtu sprendimu buvo patvirtintas žemės sklypų Naujojoje Uosto g. 7, M. Šerniaus g. 3 ir 12, Klaipėdoje, detalusis planas.
Mero R. Taraškevičiaus, valdančio daugiau nei 73 proc. bendrovės „Klaipėdos monolitas" akcinio kapitalo, dalyvavimas Teritorijų planavimo komiteto posėdžiuose svarstant detaliojo plano projektą žemės sklypų, kuriuose statybos darbus vykdo ši bendrovė, ir jo pirmininkavimas savivaldybės tarybai priimant detalųjį planą patvirtinusį sprendimą būtent sukelia viešųjų ir privačių interesų konfliktą. Meras R. Taraškevičius neinformavo tarybos narių apie turimas akcijas ir nenusišalino nuo minėto detalaus plano svarstymo.
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo 22 straipsnio 1 dalies 2 punktu ir 23 straipsnio 6 dalimi, vienbalsiai
nusprendė:
1. Klaipėdos miesto savivaldybės meras Rimantas Taraškevičius, turėdamas UAB „Klaipėdos monolitas" 73,68 proc. akcinio kapitalo ir dalyvaudamas savivaldybės Teritorijų planavimo komiteto posėdžiuose bei pirmininkaudamas savivaldybės tarybai svarstant ir tvirtinant Naujojoje Uosto g. 7 bei M. Šerniaus g. 3 ir 12, Klaipėdoje, esančių žemės sklypų, kuriuose ši bendrovė vykdo statybos darbus, detalųjį planą, nevykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo 3 straipsnio 2 punkte nustatytos prievolės vengti interesų konflikto ir pažeidė šio įstatymo 11 straipsnio 1 ir 2 dalies (pareiga nusišalinti) nuostatas.
2. Sprendimo kopijas išsiųsti Tėvynės sąjungos Klaipėdos skyriaus nariui Justinui Antanaičiui, Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariams Artūrui Šulcui, Nagliui Puteikiui ir Viačeslavui Titovui, merui Rimantui Taraškevičiui ir savivaldybės Etikos komisijai.
4. Sprendimą paskelbti Komisijos interneto tinklalapyje http://www.vtek.lt/ .
5. Sprendimas gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui per vieną mėnesį nuo sprendimo paskelbimo arba jo nuorašo įteikimo suinteresuotam asmeniui dienos.

Komisijos pirmininkė Jolanta Petkevičienė

Komentarų nėra: