2007-12-22

Jaunojo politiko konkursas - galimybė naujos kartos lyderiams

Noriu pasidžiaugti, kad užbaigiame metus lopydami vieną labai iki šiol Tėvynės sąjungos Klaipėdoje apleistą politikos spragą:
Nuotraukoje: Jaunojo politiko konkurso Klaipėdoje laimėtojai: 1-os vietos laimėtoja Neringa Navickaitė (trečia iš dešinės), 2-os vietos laimėtojas Bronislavas Razgus (ketvirtas iš kairės).
Video reportažas: "Balticum-TV" žinios apie Jaunojo politiko konkursą Klaipėdoje.
Nuoroda į Google video (iš šio puslapio galima ir parsisiųsti šį failą (10 MB): http://video.google.com/videoplay?docid=455306111923997544

Nuoroda į Yuotube video:
http://www.youtube.com/watch?v=xmQZd0VedB0
Gruodžio 14 d. Klaipėdos mieste pirmą kartą įvyko Jaunojo politiko konkursas. Šis konkursas vyksta trimis etapais 11-oje Vakarų Lietuvos savivaldybių: Klaipėdos ir Palangos m., Klaipėdos, Kretingos, Plungės, Rietavo, Skuodo, Mažeikių, Šilalės, Šilutės ir Telšių raj. Politika besidominčiam jaunimui, mokyklų lyderiams tai buvo puiki galimybė išbandyti savo jėgas. Planuojama, kad kitais metais toks konkursas vyks visoje Lietuvoje.
Tėvynės sąjungos Vakarų Lietuvos regiono vadybininkė, konkurso sumanytoja Agnė Bilotaitė sakė, kad šiuo konkursu norima paskatinti jaunimo domėjimąsi politika, šalies ir užsienio politiniu gyvenimu, jaunimo organizacijų veikla.
Organizatoriai mano, kad Jaunojo politiko konkursas paskatins jaunimą nebūti abejingu savo šalies, miesto ir bendruomenės ateičiai, tikisi, kad konkurse sužibės deimančiukai - gabūs, protingi, perspektyvūs jaunieji lyderiai, iš kurių išaugs nauja politikų karta, nes politikoje labai trūksta jaunų žmonių. Atsakydama į abejonę, kad konkursas galbūt yra Tėvynės sąjungos politinis renginys, A. Bilotaitė tikino, kad dalyvavimas konkurse bus jaunimo pilietinis žingsnis, atskleisiantis mokinių politologijos žinias, gebėjimą savarankiškai mąstyti, pristatyti savo mintis.
Klaipėdoje vykusiame konkurse dalyvavo po vieną moksleivį iš Klaipėdos m. gimnazijų ir vidurinių mokyklų.
Konkurso dalyvius vertino Seimo narys dr. Egidijus Vareikis, Klaipėdos universiteto politologijos katedros vedėjas dr. Saulius Šiliauskas, TS Klaipėdos skyriaus pirmininkas Naglis Puteikis, KU politologų klubo, Klaipėdos Jaunųjų konservatorių lygos atstovai.
Konkurse mokiniams reikėjo atsakyti į politologų parengtų testų klausimus apie Lietuvos Respublikos Konstituciją, šalies vidaus ir užsienio politiką, Europos Sąjungą, NATO, viešąjį administravimą. Antroji užduotis - politinės problemos analizė, jaunojo politiko siūlomi jos sprendimo būdai. Čia dalyviai demonstravo ne tik savo žinias, išprusimą, analitinį mąstymą, bet ir iškalbą, idėjų originalumą.
Siekiant užtikrinti konkurso kokybę, sudarant užduotis buvo konsultuojamasi su Klaipėdos universiteto Politologijos katedros dėstytojais bei politologų klubu.
Komisijos narius nustebino moksleivių puikios žinios ir iškalba bei puiki orientacija šiandienos politikos aktualijose, gebėjimas analizuoti ir vertinti problemas, - pačius geriausius išrinkti iš tiesų buvo nelengva.
Pirmąją vietą laimėjo S.Dacho mokyklos vienuoliktokė (mokytoja Loreta Vaivadienė). Nuo jos nedaug atsiliko Vytauto Didžiojo gimnazistas Bronislavas Razgus (mokytojas Vaidas Pamparas), o trečioji vieta atiteko Vydūno mokyklos moksleiviui Mantui Drukteiniui (mokytoja Maja Petrovienė).
Visi pusfinalio dalyviai buvo apdovanoti konkurso organizatorių atminimo dovanomis. Konkurso pusfinalio laimėtoja kartu su mokytoja gruodžio 28 dieną vyks į finalinį konkurso turą Palangoje, kur varžysis 11 Vakarų Lietuvos savivaldybių atstovų.
Kaip palaikymo komanda pakviesti vykti ir visi pusfinalio dalyviai.
Trys Vakarų Lietuvos jaunojo politiko konkurso nugalėtojai ir jų mokytojai bus apdovanoti konkurso globėjo europarlamentaro Vytauto Landsbergio organizuojama kelione į Europos Parlamentą Strasbūre bei Briuselyje, kitų finalininkų laukia rėmėjų prizai.
Paklausti, kaip vertina idėją rengti tokį konkursą, mokytojai ir mokiniai buvo vienos nuomonės: jis naudingas, įdomus, padėsiantis jaunimui atsiskleisti ir rasti gyvenimo kelią.

Komentarų nėra: