2008-06-08

Klaipėdos politikai neatsisakytų didesnių kompensacijų

Tarybos nariai nori, kad jiems būtų padengtos išlaidos

 

Mindaugas Milinis „Lietuvos žinios" 2008 06 06: „Užsimanė didesnių išmokų".

 

Šis straipsnis taip pat skelbiamas lrt.lt: „Klaipėdos politikai siekia didesnių išmokų"

 

Klaipėdos politikai vis garsiau kalba apie būtinybę didinti išmokas kanceliarinėms išlaidoms. Tai jie vadina ne darbo užmokesčiu, o patirtų išlaidų kompensavimu.

Šiuo metu kiekvienam uostamiesčio savivaldybės tarybos nariui kanceliarinėms išlaidoms kas mėnesį skiriama po 300 Lt. Daugelis Klaipėdos politikų įrodinėja, esą tai mažiausia išmoka Lietuvoje.

Pasak „tvarkiečio" Valerijono Bernoto, didesnes kompensacijas gauna net mažųjų savivaldybių tarybų nariai. Jau nekalbant apie Vilniaus ir Kauno politikus, kuriems atseikėjama po 1,5 tūkst. Lt. Daugiausia Lietuvoje mokama Ignalinos savivaldybės tarybos nariams – po 2 tūkst. Lt. V. Bernotas neprieštarautų, jei klaipėdiečiai gautų nors pusę šios sumos.

„Papildomo užmokesčio už tarybos nario darbą nereikalaujame. Tačiau norėtume gauti kompensacijas už patirtas išlaidas, – kalbėjo kitas uostamiesčio politikas, Liberalų sąjūdžio atstovas Artūras Šulcas. – Kai mėnesio pabaigoje suskaičiuoju pajamas ir išlaidas, susijusias su darbu Taryboje, balansas būna neigiamas". Išlaidomis jis vadino pokalbius telefonu, degalus, kuriuos sudegina važinėdamas automobiliu, mokestį už interneto ryšį.

Panašios nuomonės laikosi ir „darbietis" Alfonsas Bargaila. Jo manymu, piniginių kompensacijų atsisakymas suteikia pagrindą manyti, kad vietos politikai gauna neoficialių pajamų. „Aš pats gyvenu kaime. Į Klaipėdą kaip tarybos narys per savaitę atvažiuoju keturis kartus. Juk visi žinome, kad per pastaruosius metus degalų kainos padvigubėjo", – aiškino A. Bargaila.

 

Tačiau Tėvynės sąjungos Krikščionių demokratų partijos atstovas Naglis Puteikis mano, kad sprendimas didinti kompensacijas yra nereikalingas: „Manau, valdžiai amoralu didintis atlyginimus, juo labiau - išmokas vokeliuose", – pareiškė jis.

N. Puteikis pataria merui Rimantui Taraškevičiui neteikti tarybai sprendimo projekto didinti kanceliarines išlaidas. „Projekte siūloma šias išlaidas padidinti 3 kartus, iki 900 Lt, o komitetų pirmininkams mokėti dar 450 Lt. Tokiu atveju išmokos kartu su apmokėjimu už posėdžius iš viso siektų per 1,5 tūkst. litų, o juk visi tarybos nariai dirba ir gauna nemažas algas", – įrodinėja N. Puteikis.

 

Tačiau jo partijos kolega Kęstutis Gabšys nėra toks kategoriškas. Jis neatsisakytų didesnių kompensacijų, tačiau siūlo prieš tai patvirtinti atsiskaitymo už jų panaudojimą tvarką.

 

Komentarų nėra: