2008-06-17

Rūkyta ir šviežia žuvis Klaipėdoje: kuo labiau į ES, tuo daugiau sovietizmo

A.Bargaila + K.Prunskienė + valdantieji libcentristai = pašvinkusi žuvis?

 

Žemės ūkio ministerija ir stambieji žvejų susivienijimai kartu su Klaipėdos miesto valdančiaisiais liberalcentristais bendromis, atkakliomis ir sunkiomis pastangomis pagaliau beveik išnaikino smulkų ir vidutinį žveją, o didžiumą šviežios žuvies ir menkės išstūmė į užsienį?

 

Ką Jūs šnekate? Kaip Jūs drįstate?

Paduosime į teismą privataus kaltinimo tvarka už nuolatinį šmeižtą.

Juk viskas yra kaip tik atvirkščiai:

 

Klestėte klesti žuvų aukcionas.

Virte verda prekyba šviežia žuvimi.

Netikite? Užsukite į Klaipėdą, įsitikinsite:

Valstiečių liaudininkų partijos pirmininkės Žemės ūkio ministrės K.Prunskienės pažadai įgyvendinti ir viršyti: Klaipėdos miesto centre Danės upėje tiesiai iš žvejų laivelių beveik visą parą galima nusipirkti ir šviežios ir čia pat rūkomos žuvies. Jos taip pat pilnos abi Klaipėdos turgavietės, didieji prekybos centrai ir mažosios krautuvėlės, bei gausūs žuvies restoranai mirgėte marga užrašais: „Šviežiai ir šviežiai rūkyta žuvis ką tik iš jūros, ką tik iš marių".

Visur pilna turistų, nes jie perskaitė Klaipėdos m. valdančiųjų strateginius turizmo planus ir eilėmis, pėsčiomis, auto ir moto, video ir foto, lėktuvais ir malūnsparniais, o kam pritrūko bilietų   - tiesiog irklinėmis valtimis šniūrais traukia į Klaipėdą mėgautis šviežut šviežutėliais jūros produktais ir marių gėrybėmis.

Visur zuja Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos tarybos pirmininko, darbo partijos atstovo Alfonso Bargailos inspektoriai ir/ar giminaičiai.

Jie rūpinasi, kad tik gyventojai ir miesto svečiai nepritrūktų šviežių ir rūkytų žuvų, kad niekas prie žvejų nesikabinėtų, kad jokios ir jokie:

vidaus ar išorės vandens,

veterinarijos,

epizootijos ir botanikos,

policijos,

higienos,

visuomenės sveikatos,

priekrančių ir krantų apsaugos,

povandeninio ir anapusinio pasaulio

patruliavimo, inspektavimo tarnybos, departamentai ir pan. įstaigų darbuotojai neprievartautų kyšių, neskirtų žvejams baudų ir t.t.

 

KAD TIK KLESTĖTŲ LAISVA IR NEVARŽOMA PREKYBA DANĖS UPĖJE IR MIESTO CENTRE, VISUOSE PREKYBOS CENTRUOSE IR RESTORANUOSE.

 

Klaipėdos m. tarybos Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų

komisijos pirmininkui B. Petrauskui

2008 06 17 Nr.

 

DĖL ŠVIEŽIOS IR RŪKYTOS ŽUVIES PARDAVIMO KLAIPĖDOS MIESTO CENTRE

 

Prašyčiau raštu pateikti informaciją, kodėl iki šiol Klaipėdos miesto centre, Danės upėje nepardavinėjama gyventojams šviežia ir rūkyta žuvis tiesiai iš laivų, arba atplukdyta, kaip kad tai daroma Vakarų Europos uostamiesčiuose, ir kas padaryta, bei kas planuojama padaryti , kad tokia prekyba būtų galima ir realiai vyktų.

Šio dalyko klausiu Jūsų, kaip valdančios daugumos miesto taryboje atstovo, turinčio vykdomosios valdžios svertus, su kuriais galima pasiekti to, ką Jūs matėte Vokietijos mieste Štralzunde (žr. žemiau pateikiamą straipsnį).

Esu pasiruošęs visokeriopai Jums talkinti, kad ir Klaipėdoje taip būtų:

 

„Vidmantas Matutis: Miesto centre veikia žuvų rūkyklos „Klaipėda" 2008 06 09

Atvykus į Vokietiją, pirmiausia stebina ypač laisvas požiūris į žuvų produktų apdorojimą. Štralzundo miestelio centre, laiveliuose prie krantinių, rūkomos ir čia pat pardavinėjamos šviežios žuvys.

Miestiečiai ir svečiai šviežias žuvis lyg kokias bandeles valgo netoli laivelių-kioskelių, ant suoliukų.

Toks laisvas požiūris į žuvininkystės produktų apdorojimą nustebino ir Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijos pirmininką Benediktą Petrauską.

Stebėtis iš tiesų yra kuo. Klaipėdoje jau keletą metų bandoma „prastumti", kad Danės upėje būtų prekiaujama šviežiomis žuvimis. Tačiau kol kas vargais negalais pavyksta suorganizuoti, kad šviežios žuvys būtų pardavinėjamos bent per Jūros šventę.

Štralzunde, kur yra 60 tūkstančių gyventojų, teko matyti laivuose įrengtus apytikriai po keturis šviežių žuvų kioskelius. Klaipėdoje, kur gyventojų – per 200 tūkstančių, nėra nė vieno laivo, iš kurio vyktų prekyba žuvimis.

Kas trukdo Klaipėdoje iš žvejų laivelių prekiauti šviežiomis žuvimis?

„Niekas netrukdo. Ir miesto meras, ir veterinarinė tarnyba sutiko, kad prie Danės krantinių būtų prekiaujama šviežiomis žuvimis. Žvejybos įmonėms netgi buvo išduotos prekybos licencijos. Tačiau to daryti nenori patys žvejai. Jie nori žvejoti, o ne būti pardavėjais", – aiškino Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Alfonsas Bargaila.

Klausimas, kodėl Klaipėdoje neprekiaujama šviežiomis žuvimis, praėjusią savaitę buvo analizuotas ir Seimo Jūrinių bei žuvininkystės reikalų komisijoje. Konstatuota, kad valdžia nieko negalės padaryti, jei pardavinėti nenorės patys žvejai.

A.Bargaila guodėsi, kad šiemet sunku buvo surasti norinčių netgi Jūros šventės metu prekiauti šviežiomis žuvimis iš laivų. Nors pernykštis eksperimentas parodė, kad iš laivų parduodamos šviežios žuvys greitai išgraibstomos.

Aišku, kad pirmiausiai reikia suinteresuotumo prekiauti šviežiomis žuvimis. Lietuvoje šviežių Baltijos jūros žuvų kilogramas kainuoja iki 10 litų. Vokietijoje šviežiai rūkytos žuvys pardavinėjamos kainas nurodant ne už kilogramą, o už šimtą gramų. Rūkytos sviestažuvės šimtgramis kainuoja 1,76 euro, plekšnės – 0,89 euro, lašišos – 2,59 euro.

Kilogramo šių rūkytų žuvų kaina būtų įspūdinga. Kilogramas plekšnių kainuotų apie 30 litų, sviestažuvės – apie 60 litų, o lašišos kilogramas – apie 90 litų. Bet kam versti kilogramais, jei žuvies užsinorėjęs žmogus ją tarsi bandelę valgo čia pat miesto centre, netoli rūkyklos ir žuvų kioskelio."

 

Tarybos narys, Tėvynės sąjungos frakcijos pirmininkas Naglis Puteikis

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Šaunuolis Puteikis, vienintelis Klaipėdos politikas atkreipęs dėmesį į žvejų problemas. Tačiau su žuvininkystės valdančiaja chunta sunku kovoti, palaikykime Naglį Puteikį visi žvejai !


Petras