2008-06-26

Muškietininkas Romualdas Lankas iš Trakų: PO 20 METŲ prie LTSR Seimo rūmų

Mitingas A.Stancikienei ir R.Baškytei ginti 1988 - 2008

 

1988 06 21 d. Trakų senamiesčio gynėjas R.Lankas stovi pirmose Sąjūdžio mitingo prie tuometinės LTSR AT gretose (ačiū Romualdui už atsiųstas fotonuotraukas) ir rėžia ugningą kalbą, kurioje ragina nestatyti penkiaaukščių namų (aha, vadinasi ir tada paveldui grėsė daugiabučių statybos manija) ties buvusio Trakų Bernardinų vienuolyno liekanomis prie Trakų autobusų stoties.

Šalia jo –Arvydas Juozaitis, Zigmas Vaišvila, Artūras Skučas, Alvydas Medalinskas, Vitas Tomkus, kiti sąjūdininkai.

 

2008 06 18 d. Trakų senamiesčio gynėjas R.Lankas stovi pirmose mitingo prie dabartinio  LR (tikriau  - LTSR ES sudėtyje?) Seimo  gretose ir rėžia ugningą kalbą, kurioje ragina A.Paulauską, B.Bradauską, A.Skardžių ir panašius neurbanizuoti Neringos, nepersekioti aktyvių gamtosaugininkių A.Stancikienės ir R.Baškytės.

Tuo metu Seimo salėje pastarieji du Seimo nariai organizuoja dviejų komitetų jungtinį posėdį-balaganą, kurio metu bando „nuteisti" abi gamtosaugininkes.

Atmosfera itin slogi, kažkas labai panašaus, kai A.M.Brazauskas 1987 m. (?) LKP CK rūmuose (dab. Vyriausybė) auklėjo poetą M.Martinaitį, prof. B.Genzelį ir dar keliolika visuomeninių paminklosaugininkų, kad nedera dėl paminklų niokojimo skųstis į TSKP Centro komitetui nei raštu, nei žodžiu, o tuo labiau rašliavoti socialistinės Lietuvos paminklosaugą šmeižiančius paskviliu į TSRS centrinę periodiką (skaitykite žemiau apie V.Musteikį).

 

Istorijos ratas girgždėdamas apsisuko – po 20 metų įvykiai tarsi atsikartojo – tie patys veidai, panašios, arba atvirkštinės situacijos.

 

Išvogtos valstybės įmonės „Jūra" likvidatorius Zujevas ir išvogtos Klaipėdos SODROS buvęs vadovas Valceris mitingą puolimui ant Stancikienės pasirinko be abejo Kovo 11 – 2008 03 11 d.

 

1988 06 21 ir 2008 06 18 d. mitinguose:

tas pats bebaimis kovotojas R.Lankas, Gintaras Songaila, prieš 21 metų kartu su gydytoju Donatu Kajoku, fizikais Gediminu Juciu ir Vladu Niunka buvęs vienu iš „Talkos" paminklosauginio klubo įkūrėjų, grėsmingai didelį būgną muša Vytautas Musteikis, prieš 21 metus pasirašęs nebepamenu tiksliai kieno parengtą (berods Jurijaus Radovičiaus, V.Niunkos, G.Jucio ir Audriaus Penkausko pas Marcelijų Martinaitį bute – aš jiem padavinėjau popierių, o gal pieštukus?) 3 lapų tekstą rusų kalba apie kultūros vertybių naikinimą Lietuvoje ir kažkokiu tai stebuklingu būdu atspausdintu savaitraštyje „Sovietskaja kultura" (5 sakiniai, pasirašė dar Jonas Vaiškūnas ir lyg tai Saulius Drazdauskas, nepykite tų laikų herojai, nebepamenu tiksliai).

Tie 5 sakiniai sukėlė baisią audrą LTSR CK pastate, nes buvo tokia tvarka, kad jei pasirodo kritiniai straipsniai TSRS partinius organuose – laikraščiuose, tai tuoj pat organizuojamas ekstra pasitarimas aukščiausiu lygiu „trūkumams" arba „kritikanams šalinti. Šį kartą pats pramonės sekretorius AMB šalino, bet aišku ne trūkumus, o visokius nedamuštus inteliūgentus.

Į 2008 06 18 d. mitingą atėjo Z.Vaišvila – maloniai nustebau.

Po keleto dienų po šio mitingo pas prezidentą V.Adamkų vyko apskritas stalas dėl Neringos ir, skaičiau taip pat maloniai nustebęs kažkuriame portale, kad dalyvavo A.Juozaitis kaip Lietuvos kultūros atašė Kaliningrade ir užstojo Neringą nuo urbanizavimo – patį Artūrą Paulauską, kuris nori kuo labiau urbanizuoti šį gamtos kampelį, moralizavo (neberandu www nuorodos).

 

Juokingas momentas – pažiūrėkite 1988 metų mitingo vienoj nuotraukų  - moteris laiko plakatą su užrašu: „Kodėl laikraščiai nerašo apie Sąjūdį?"

Toje pačioje minioje stovintis ir kalbą į „matiuhalniką" sakantis tuometinis žurnalistas Vitas Tomkus kažkodėl žiūri būtent į šį plakatą. Kas tai, -  mistika? pranašiški ženklai?, Dievo pirštas? O gal kaip tik viskas determinuota teisingai?

Ir iš tikrųjų V.Tomkau, kodėl po 20 metų nerašai apie..., bet kad patikrinau kitos dienos „Respublikos" numerį – yra informacinis ir netoks jau trumpas straipsnis apie Stancikienės ir Baškytės pjudymą, mitingą joms ginti ir foto įdėjo, ir net neužgauliai parašyta.

 

Šia proga pateikiu www.delfi publikuojamą „Sąjūdžio ir kelio į Nepriklausomybę chronologiją".

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

For us when we visit some blog site our main objective is to ensure that we will be entertained with this blog.

Anonimiškas rašė...

Baw ah, kasagad sa imo maghimo blog. Nalingaw gd ko basa.

Anonimiškas rašė...

Interesting topics could give you more visitors to your site. So Keep up the good work.

Anonimiškas rašė...

I truly appreciate it.

Anonimiškas rašė...

For us when we visit some blog site our main objective is to ensure that we will be entertained with this blog.